Rahminizden olmak istemiyorsunuz ama sağlığınızdan da olmak istemiyorsunuz. E mümkün. Ancak aynı biçimde rahmin alınmasına karar verilmesi de mümkün. Her durumda en önemlisi sağlığınızı ve yaşamınızı korumak, sakın unutmayın.
DOKTOR ALINMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ AMA DAHA 31 YAŞINDAYIM VE ÇOCUĞUM YOK
SORU: Hocam, adet dönemlerimde aşırı ağrı ve kanama şikayetiyle doktora başvurdum ve submuköz myom teşhisi koyuldu. Doktorum rahmimin alınması gerektiğini söyledi. Bu myomun özelliği nedir? Çünkü kız kardeşimde de myom vardı ve 3 çocuk annesi. Rahmi falan alınmadı. Daha 31 yaşındayım ve çocuğum yok. Rahmimin alınması gerçekten şart mı?
CEVAP: Submuköz myom dediğimiz myomlar, rahmin iç tabakasına yerleşen myomlardır ve rahme yapışma olasılıkları bulunur. Dolayısıyla rahmin yapısını bozabilirler. En çok kanama yapan myom türü de bunlardır. Açıkçası esktrem bir durum olmadıkça ve rahmin yapısını bozup işlevini sabote etmedikçe alınması yerine temizlenmesi yeterlidir. Ancak muayene eden doktorunuz, doğumu imkansız hale getiren bir deformasyon saptamış ve sağlığınızı gözetmek adına rahminizi tamamen alarak temizlemek istemiş olabilir. Muayene etmeden aksini söylemem imkansız. Ancak her zaman önerdiğim gibi ikinci bir hekim görüşüyle içinizi rahatlatmanızı önerebilirim.
ÜÇ KEZ AMELİYAT OLDUM, VÜCUT SÜREKLİ MYOM ÜRETİR Mİ YOKSA DOKTOR HATASI MI?
SORU: Hocam, ben tam 3 kez myom ameliyatı oldum. Her defasında aynı doktora oldum. Ve her defasında temizlendiğinden şüphe ettim ama yine imkansızlıktan aynı kliniğe gittim. Vücudun böyle sürekli myom üretmesi mümkün mü, yoksa bir ihmal mi söz konusu? Temizlenememiş olma ihtimali var mı?
CEVAP: İnsan elinin değdiği her şeyde hata yapılması olasıdır. Ancak myomların tekrarlayabildiği de bir gerçektir. Dolayısıyla myomların yeniden peydah olması için bir kısıt yok, 3’e 5’e bakmıyor olabilirler. Bir de görülemeyecek yapıdaki myomların zamanla büyümesi hadisesi var. Ameliyatta dahi görülemeyen myomlar olabiliyor. Dolayısıyla ihmalden söz etmek haksızlık olur. Benim de myomları birden fazla kez tekrarlayan hastam var ve myomların yeri, büyüklüğü itibarıyla gebelik engeli oluşmayan hastam da var. Size tavsiyem farklı bir doktora daha muayene olmanız olabilir. Zira takip mi gerekiyor, ameliyat mı; bunu belirleyecek olan şey myomun türü, yeri, büyüklüğü ve geçmiş öykünüzdür. Neden bir fikir daha almayasınız?
42 YAŞINDAYIM RAHMİM KURTARILABİLİR Mİ?
SORU: Canım hocam, siz 6 yıl önce kardeşimin rahmini kurtarmıştınız. Ve sanırım sıra bende. Çünkü yaşadığım ülkede 42 yaşında henüz bakire olmamı da rahmimi aldırmak istemememi de yadırgıyorlar. Ve intramural myomlarım nedeniyle rahmimi almak için ısrar ediyorlar. Kardeşimin rahmini kurtardığınızda o 32 yaşındaydı. Yani genç birinin rahmini kurtarmak normal. Ancak benim yaşımda bana bu şansı verir misiniz, bilmiyorum.
CEVAP: Bu şansı size ben vermiyorum, bilim veriyor. Ben bakış açımı çözüme odaklayarak bilime ve dolayısıyla size hizmet edebilirim ancak. Rahmin korunması kararını almak için bir yaş kriterimiz yok. Pekâlâ 65 yaşında birinin de rahmini kurtarabiliriz. Yine aynı şekilde 20 yaşında birinin rahmini almamız gerekebilir. Kaç yaşınızda nasıl bir cinsel deneyiminiz olduğu ve bu yöndeki kararlarınız da yalnızca sizi ilgilendirir. Muayene etmeden kesin bir şey söylemek tabii ki mümkün değil ama “ben ne rahimler gördüm, bulundukları yerde her şeye sıfırdan başladılar” diyeyim, siz anlayın.