Çok güzel bir ayı geride bıraktık. Herkes için kolay değildi farkındayım ve çok daha güzel, refah içinde, bereketli günler, Ramazanlar, bayramlar düşlüyorum hepimiz gibi. Bayrama eriştik nihayetinde. Tutulan oruçlar, edilen dualar kabul olsun dilerim. Kimsenin bir başkasının inanç ve yaşayışına müdahale etmediği, saygı gösterdiği nice Ramazanlar görelim hep birlikte. Peki gelelim işin sağlık boyutuna. Bir jinekolog hekim olarak kadın sağlığını gözetmeden bayramdan bile bahsedemiyorum evet.
KAFAYA GÖRE SEÇİMLER YAPMAYALIM
Biliyorsunuz ki oruç, bedenin uzun saatler aç bırakıldığı bir zaman dilimi. Son yıllarda aralıklı oruç dahil çeşitli beslenme sistemlerinin faydaları üzerine önemli bilgiler paylaşıldı. Yani uzun saatler beslenmemek, doğru biçimde yönetildiğinde zarar yerine yarar getiren bir sisteme zaten dönüştürülebiliyor. Bunun uzmanı değilim, dolayısıyla hakkında bilgi verebileceğim bir konu değil. Bütün beslenme sistemlerinin kişisel seçilmesi gerektiğine inanıyorum. Diyetler de öyle değil midir? Sizin beden ve ruh sağlığınıza uygun biçimde düzenlenmeli beslenme programınız. O yüzden bu konuda söyleyebileceğim tek şey, bir uzmanla görüşmeden kafanıza göre böyle seçimler yapmamanız gerektiği. Beslenme listeniz, işin uzmanı tarafından değerleriniz gözetilerek oluşturulmalı.
BAYRAMDA BESLENMEYE DİKKAT!
Oruç zamanı sona erince kadın sağlığı açısından da yapılması gerekenler var. Kadın sağlığı açısından takviyelerin önemine defaatle değindim. Yine Posta’da önceki yazılarımda bunları bulabilirsiniz, yakın zamanda da benzer bir yazım var. Bedenimiz çeşitli yapı taşlarından oluşuyor. Ayakta kalabilmek için ihtiyacımız olan şey bu yapı taşlarının tam olmasıdır. Bedenimizin ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin olması gerektiği kadar bulunması ve eksikler varsa beslenme ve takviyeler aracılığıyla bunların yerine koyulması önemli. Özellikle kemik sağlığımızı korumamızın önemini daha önce de konuşmuştuk. Öyleyse ne yapıyoruz? Bayramda beslenmemize dikkat ediyoruz, dengeleri bozmayacak bir beslenme düzeni içinde kalıyoruz. Ani yüklenmelerden kaçınıyoruz ve hareket etmeye çalışıyoruz.
BİR BAKIN BAKALIM
Bayram bitiminde de istersek özel sağlık kuruluşlarında, istersek devlet sağlık kuruluşlarında değerlerimize baktırıyor ve oluşan ihtiyaçlar varsa onları karşılamaya çalışıyoruz. Bol su her zaman hayatımızda olmalı, uzun çiğnemeliyiz ve aşırı yemekten kaçınmalıyız. Bunlar temel bilgiler, hepimiz hakimiz. Ama bir bakın bakalım B vitamini ne durumda, magnezyum yokluğu ağlatıyor mu, kalsiyum olması gereken yerde mi, hormonlarımız kan ağlamış olabilir mi, yoksa maşallahımız mı var?.. Hepsine bir bakılsın, olmaz mı? Unutmayın bir tanecik hayatımız, bir tanecik bedenimiz, bir tanecik ruhumuz var. Madem bir yerden başladık, bizim rutin jinekolojik muayene için de harika bir vesile olsun mu? Ne var ne yok görelim, önümüze bakalım.