Görüntüsü, görenleri hayrete düşürüyor. Bazı hastalar bakmakta bile zorlanıyor. Ama dermoid kist, görüntüsünün aksine genelde kansere dönüşme ihtimali düşük olduğu için sempatik bir kist. Bu kist için söylemiyorum ama ‘takip etmemiz yeterli’ dediğimiz kisti olan hastalarım bile ‘acaba alsak mı hocam?’ diyor. Kistleri sevmiyoruz haklı olarak, çekiniyoruz, çoğu defa dış görünümleriyle yargılıyoruz. Çikolata kisti de sempatik geliyor mesela isminden dolayı; bizlere göre tahribatı en travmatik olanlardan biri oysaki. Neyse konumuza dönelim. Dermoid kist en ilginç dokulardan biri gerçekten. Saçlı, dişli kist mi olur? Oluyor.
HAMİLEYİM, KİSTİ ALDIRMALI MIYIM?
SORU: Hocam, 4 haftalık hamileyim ve muayenemde dermoid kist tespit edildi. Doktorum alınmasına gerek yok dedi ama ben internetten bu kistin görüntüsüne baktığımda hemen alınmasını istedim. Bebeğe zarar verebilecek bir yapı gibi duruyor ve hayatımda ilk kez böyle şey görüyorum. Zararı yok mu, başka doktora gidip aldırmalı mıyım?
CEVAP: Dermoid kist, yumurtalıklarda gelişen iyi huylu bir tümördür. Yağlıdır, keseli bir yapıdır ve içinde normalde gelişmemesi gereken saç, kemik, diş, kıkırdak gibi bazı şeyler barındırabilir. Bunun sebebi de; biz henüz embriyoyken 3 farklı hücre grubuyla vücudumuz oluşur. Bu hücre gruplarının artıklarının, bir nedenle yumurtalıklara yerleşip orada gelişmesiyle oluşan bir kisttir. Sizi ürküten de bu oldu sanırım. İlk gören gerçekten şaşırıyor. Ancak gebelikte genelde takip etmeyi seçeriz. Tehlikeli bir büyüme gerçekleşmediyse takibi yeterlidir. Doktorunuz da bir tehlike arz etmediği için almayı tercih etmemiştir. Korkmayın lütfen.
AMELİYAT OLMAM GEREKİYORMUŞ
SORU: Hocam, dermoid kisti sizden öğrenmiştim. Ama alınmasına çoğunlukla gerek görüp görmediğinizi hatırlamıyorum. Benim doktorumsa ameliyat gerektirdiğini söyledi ve gün aldım. Ama tedirginim. Durduk yere anestezi almak istemiyorum. Kistimi aldırmam şart mı?
CEVAP: Muayene ve tetkiklerinizi yapmadığım için genel bir bilgi verebilirim. Bu kistler genelde 10 santimi geçmez ve yumurtalığı tek taraflı olarak etkileyebilir. Ancak bazı durumlarda hem iki yumurtalığı birden etkiler hem de acil cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyacağımız bir büyüklüğe erişir. Kistin büyük ve doğal olarak ağır olması torsiyon riskini artırır. Torsiyon, kistin kendi etrafında dönmesi anlamına gelir. O zaman da yumurtalık düzgün beslenemez ve durum devam ederse alınması gerekebilir. Bu, yumurtalıkları korumak için alınan bir önlemdir. Ayrıca büyük kistlerin patlama olasılığı da daha yüksektir. Elbette ikinci bir doktor görüşü alabilirsiniz. Ancak sizin de belirttiğiniz gibi bu kistler ‘asla’ alınmaz diye bir bilgi yok. Tedavi protokolü hastaya göre değişir. Sağlığınız için ne gerekiyorsa o.
BULANTI VE KARIN AĞRISI VAR
SORU: Henüz 21 yaşımdayken dermoid kistim olduğunu öğrendim. Herhangi bir şikayet yaratmıyordu. Şu anda 27 yaşındayım. Kasık bölgemde şişlik ve ilişki sırasında ağrı hissediyordum. Buna kistimin sebep olabileceğini ama alınacak büyüklükte olmadığını söylemişti muayene olduğum doktor. Bazı egzersizlerle ağrımı azaltıyordum. Bu şikayetler neredeyse geçti ama 5 gündür çok yoğun bulantı ve karın ağrısı yaşıyorum. Kistin böyle bir etkisi de olabilir mi? Yaşa göre yan etkileri değişir mi?
CEVAP: Dermoid kistin yarattığı rahatsızlıklar; kistlerin genel verdiği rahatsızlıklardır. Cinsel ilişki sırasında ağrı, kanama, idrara çıkarken ağrı, karın bölgesinde şişlik ve pelvik bölgede baskı hissi vardır. Hatta bunlar da herkeste görülmez ve bu nedenle de kist geç fark edilir. Bu şikayetlerin zamanla oluşmasının sebebi kistin büyümesi ve baskı yaratmasıdır. Ama bu şikayetlerin birden kesilmesi ve yerini bulantı ve karın ağrısına bırakması aklıma rüptür olasılığını yani kistin yırtılmasını getiriyor. Mutlaka muayene olmalısınız. Hiç beklemeyin. Batına dolan sıvı ve içindeki materyaller karın zarınızın iltihaplanmasına neden olabilir ki bunu istemeyiz.