Sizce gebelikte doktorların sizin için gerekli gördüğü şeyler keyfi olabilir mi? Bu tetkiklerin yapılması demek, gebeliğin risklerinin tespit edilmesi ve bunları bertaraf edecek tedavilerin düzenlenmesi, takibin esnetilmeden sürmesine özen göstermek demek.
İNSÜLİN İĞNESİNE GEREK VAR MI?
SORU: Hocam, eşim hamile ve şeker yüklemesi yapıldı. İlk sonuç 82, ikinci saatteki 250 ve üçüncü saatteki 254 çıktı. Doktor dahiliyeye yönlendirmek istiyor. ‘İnsülin iğnesi başlanabilir’ dedi. Acaba ‘Hiç yaptırmasa mıydık yüklemeyi?’ diyorum. İnsülin iğnesine gerek var mı sizce? Şeker yüklemesinin zararı yok mu?
CEVAP: Normalde değerleri buradan yazmıyorum ama bu konuya açıklık getirmek adına yer vermek istedim. Ben de olsam dahiliyeye ya da endokrinolojiye yönlendirip tedavinin başlamasını isterdim. Çünkü bu değerler, bu ihtiyacı işaret ediyor. Doktorun sorumluluğu nedir? Hastayı, burada gebeyi sağlıklı tutacak şartları oluşturmak üzere tedavi düzenlemek. Acaba hiç yaptırmayıp gebelik şekerinden haberdar olmasaydınız da eşiniz tedavi alıp beklediğimiz normal düzeye gelemeseydi, değil mi? Hem anne hem bebek için ne kadar da iyi olurdu! Lütfen sağlık taramalarının ve sonucunda başladığımız tedavilerin keyfi olduğu yanılgısından vazgeçin. Olabilir mi böyle bir şey? Şansınız, sorunu öğrenmektir. Şansınızın devamı tedavinin işe yaramasıdır. Şeker yüklemesini tü kaka yapmayın kulaktan dolma bilgilerle. Normalde tükettiği şeker miktarına yakın bir yükleme yapılıyor zaten. Şeker yüklemesi benim olmazsa olmazımdır çünkü sonra üzülmek istemem. Bir de tedavi iğne mi, beslenme düzenlemesi mi ona doktorunuz karar verecek. Her ne lazımsa yaptırın.
AMNİON SIVISI YÜKSEK ÇIKTI
SORU: Hocam, ayrıntılıda bebeğimin amnion sıvısı yüksek çıkmıştı ama risk değil, şekere bağlı olabilir demişlerdi. Hiç düşünmediğim halde bunun için şeker yüklemesi yaptırdım. Sonuçlarım açlık-tokluk ikisi de normal çıktı. Peki şekere de bağlı değilse amnion sıvısı neden fazla acaba? Bu riskli değil mi?
CEVAP: Doktorunuz ‘Riskli değil’ dediyse değildir. Sıvı bazen fazla olabiliyor, takip yeterli gelebiliyor. Erken doğum riski vs. olsaydı bir tedbir alınabilirdi ama bu zaten gözden kaçacak bir şey değil. Dolayısıyla boşuna paniklemeyin. Evet bazen amnion sıvının fazla olması şekere bağlı olabiliyor, o ihtimal elenmiş. Düzenli takibinizi aksatmayın ve yeteri kadar dinlenin. Bakın biz bir risk tespit ettiğimizde, onu oluşturması muhtemel değerleri detaylı inceleriz. Olumsuz ihtimalleri bu yolla eleriz. Sonra da ‘Dinlenin, keyifle bekleyin, arada da bize gelin’ deriz. Stres yapmanızı gerektirecek bir şey yok. Doktorunuzdan bir beslenme listesi ya da öneriler isteyebilirsiniz. Beslenme önemli.
HAMİLE KALINCA ŞEKER İLAÇLARINI KESTİ
SORU: Hocam, eşim şeker hastası. Biz 3 yıldır bebek istiyorduk. Hamile kalınca ilk iş ilaçlarını kesti. Ve 7. haftada şekerden müşahede altına alındı. Hamileliğin devam edip etmeyeceğini birkaç gün içinde öğrenebilecekmişiz. Kaybetme riskimiz yüksek mi? Çok korkuyoruz.
CEVAP: Burada önemli olan şu; hangi ilaçları kullanıyordu, doktor kontrolünde mi bıraktı yoksa kendi kendine mi? Değişmesi gereken ilaçların yerine gebelikte şekeri dengelemek adına bir şey yapıldı mı? Yapıldı ve buna rağmen mi şekerle ilgili bir sorun oluştu?.. Tüm bu bilgilere sahip olsam daha net yanıt verirdim. Şu an müşahede altına alınma nedeni, değerlerin istenen seviyeye taşınması için tedavi uygulamaktır muhtemelen. Bu başarılırsa ve bebeğin gelişimi zarara uğramadıysa gebelik devam edebilir. Ancak net yanıt vermem mümkün değil çünkü bunu ancak sizi takip eden doktorunuz bilebilir. Sadece sizin vesilenizle şunu hatırlatmak isterim; hamilelik düşündüğünüz andan doğuma dek, kullandığınız düzenli ilaçlar ve sağlık sorunlarınız, sağlığınızla ilgili aklınıza gelebilecek her şey ve geçmiş öykünüzü doktorunuzla paylaşmalısınız. Süreçte sizinle birlikte olmalı ve gerekli tedavileri gebeliğinize uygun olarak sürdürebilmeli. Sağlıkla kavuşmanızı diliyorum.