Doç. Dr. Gökçen ErdoğanSertleşmek zorlaşınca

HABERİ PAYLAŞ

Sertleşmek zorlaşınca

Ereksiyon bozukluğu, birçok erkeği endişelendiren ve yaşam kalitesini etkileyen bir cinsel sağlık sorunu. Elbette tedavisi var ancak tedavi, sorunun temeline bağlı. Dolayısıyla evde geçmesini beklemek yerine doktora gitmek en doğrusu.

Sertleşmek zorlaşınca

28 YAŞINDA SORUN YAŞAMASI NORMAL Mİ?

SORU: Hocam, 24 yaşındayım, eşim de 28. Ben sertleşme sorunlarının sadece yaşlılarda olduğunu sanıyordum. Eşim belli etmemeye çalışıyor ama sertleşme sorunu var. Bu yaşta mümkün olabilir mi?

CEVAP: Yaygın düşünce, sertleşme sorununun belli bir yaştan sonra başlayabileceği. Ama bu doğru değil. Belli bir yaştan sonra daha sık görüldüğü doğru ama aslında sertleşme sorunları, her yaştaki erkekte görülebilir. Genç erkeklerde psikolojik faktörler, hormonal dengesizlikler veya bazı sağlık sorunları nedeniyle ortaya çıkabilir. Yaşla birlikte damar sertliği, kalp hastalıkları gibi fiziksel faktörler de sertleşme sorunlarına yol açabilir. Önemli olan sorunu kabul etmek, onunla yüzleşmek ve tedavi için doktora başvurmak. Üroloğun muayenesinden sonra cinsel terapiyle devam edilebilir; dediğim gibi sorunun kaynağı neredeyse oraya yönelik çalışılmalı.

Haberin Devamı

Sertleşmek zorlaşınca

BİRKAÇ DAKİKA BİLE SÜRMÜYOR HANGİ DOKTORA GİTMELİYİM?

SORU: Hocam, sertleşme sorunum var. Aniden sertleşme yaşıyorum, çok hızlı oluyor ve birkaç dakika bile sürmüyor. Hangi doktora gitmem gerektiğini bilmiyorum. Gidip ne söyleyeceğim?

CEVAP: Öncelikle bir üroloğa muayene olmanızı öneriyorum. Androlog da (erkek üreme sağlığı konusunda uzman olan doktorlar) olabilir. Fiziksel bir sorun var mı, bunun anlaşılması gerek. Bu muayene esnasında öykünüze bağlı olarak farklı branşlara da yönlendirebilir sizi. Aslına bakarsanız psikolojik nedenler çok yaygın. Dolayısıyla cinsel terapi yetkinliği olan bir doktorla da yola devam edebilirsiniz. Geçmiş travmalar, ergenlikte cinsellikle tanışma biçimleri ve deneyimleriniz etkili olmuş olabilir. Eşinizle birlikte cinsel terapi almaktan da asla çekinmeyin. Çünkü bu sadece sertleşme için değil, cinsel yaşamınızı pürüzsüz hale getirecek her nokta için çözümler sunabilecek etkili bir yöntem.

Haberin Devamı

Sertleşmek zorlaşınca

DOĞAL ÇÖZÜMLER VAR MI?

SORU: Hocam, ben görevim itibarıyla doktora istediğim sıklıkta ulaşamıyorum ve terapiye devam etme şansım yok. Sertleşme sorunum da çok yeni sayılır. Stres kaynaklı olabileceğini düşünüyorum. Muayenemde bir sorun çıkmadı. Doğal çözümler var mı acaba?

CEVAP: Muayenede fiziksel bir sorunun olmadığı teyit edilmiş olabilir ama psikolojik etkenleri muayene ortaya çıkaramayabiliyor tabii. Fırsat bulur bulmaz bir cinsel terapistle görüşmenizi öneririm. Ama o güne değin sizin için önerebileceğim şeyler; düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, stres yönetimi ve yeterli uyku olabilir. Ayrıca, bazı bitkisel takviyeler de önerilebilir. Ancak herhangi bir doğal yöntem denemeden önce mutlaka doktorunuza danışmanız önemlidir. Çünkü doğal yöntemler her zaman etkili olmayabilir ve bazı durumlarda yan etkileri olabilir.

EVLENMEK ÜZEREYİM KISIRLIĞA NEDEN OLUR MU?

SORU: Hocam, sertleşme sorunu yaşıyorum. Her zaman değil ama dönemsel olarak beni zorladığı zamanlar oluyor. Evlenmek üzereyim. Sertleşme sorunum kısırlığa neden olur mu?

Haberin Devamı

CEVAP: Sertleşme sorunu kısırlık yapar diyemeyiz. Sertleşme sorunlarının temel nedeni, penis içerisine kan dolmasının yetersiz olmasıdır. Kısırlık ise, sperm üretiminin az olması veya sperm kalitesinin düşmesi gibi farklı nedenlerle ortaya çıkar. İkisi arasında doğrudan bir bağlantı bulunmasa da, bazı durumlarda her iki sorun da ortak bir altta yatan nedeni (örneğin; hormonal dengesizlikler, damar hastalıkları) paylaşabilir. Dolayısıyla mutlaka muayene olmalısınız. Androlog bir meslektaşımla görüşmenizi önerebilirim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder