Doç. Dr. Gökçen ErdoğanSeviştikçe bulaşan
HABERİ PAYLAŞ

Seviştikçe bulaşan

Bazen önemli, bazen önemsiz görülen pek çok cinsel yolla bulaşan hastalık var. Ancak önemine, önemsizliğine karar verebilecek kişinin doktorunuz olduğunu unutmamanız gerek. Tedavisiz, kendi haline bırakılan bütün sağlık sorunları büyür; takip dışında bir şey yapmamak da yine bir doktor kararı olmalıdır yani. Ayrıca takibi sakın küçümsemeyin, o bütün iyiliklerin anası gibi bir şeydir.

Seviştikçe bulaşan

TEKRARLAYAN MANTARIM OLDUĞU İÇİN EŞİM BENİ İHANETLE SUÇLUYOR

SORU: Hocam, iki yıllık evliyim ve tekrarlayan mantarım olduğu için eşim beni, onu aldatmakla suçluyor. Ama tabii ki böyle bir şey yok. Bunun doğru olmadığını nasıl kanıtlayabilirim?

Haberin Devamı

CEVAP: Erkekliğin onda dokuzu inkarken kadınlığın onda dokuzu ispat. Biz olanı olmayanı ispatlamak, şahsi namusumuzu başkasının gözünde sürekli aklamak zorunda kalıyoruz. Şimdi okurken ‘kadının namusu eşinin de namusudur’ diyenler olacak, biliyorum. Hayır. İkisini bağlayan şey, sadakattir. Erkekler eşlerini aldattıklarında öldürülüyorlar mı? Namus dediğimiz şey herkeste yok mu? E evlilik birliği kadınınkini erkeğe bağlıyor da erkeğinkini neden kadına bağlamıyor? Lütfen zihinlerimizi açık tutalım. Ortada bir ihanet yok ve kadın, hemcinslerinin en sık yaşadığı sorun olan mantardan dolayı ihanetle suçlanıyor. Bunun iler tutar yanı yok. Kimsenin cehaletinin bedelini ödemek zorunda değiliz. Ama hepiniz için açıklayayım; mantarlar hiç cinsel ilişkiye girmemiş kadınlarda da olabilir. Bir enfeksiyon çeşididir. Sürekli tekrarlamasının da çeşitli sebepleri vardır. Özetle flora tam düzenlenmediği için oradaki çoğalmanın sürmesidir. Ve tam nedeni muayeneyle anlaşılır. Nemden, yanlış çamaşır kullanımından, hormonal dengesizlikten etkilenebilir mesela. Ama net yanıtı doktorunuz verir. Eşiniz de doktorunuzu dinleyebilir ya da aklın yolundan gidip mantarın ne kadar yaygın bir kadın genital sağlık sorunu olduğunu okuyabilir.

Seviştikçe bulaşan

EŞİMİN ESKİ EŞİ HIV TEŞHİSİ ALMIŞ EŞİM NEGATİF AMA İLERİDE POZİTİF OLUR MU?

SORU: Hocam, eşimin eski eşi HIV teşhisi almış. Eşim negatif. Ama ileride pozitif olma olasılığı var mı diye çok aklıma takılıyor.

Haberin Devamı

CEVAP: Evet, ileride pozitif çıkabilir. Ama bu bazı faktörlere bağlı. Eski eşinin HIV türü mesela, HIV2’nin bulaşma riski HIV1’den düşüktür mesela. Eski eşin viral yükü önemli yani virüsün miktarı. İlişkide korunuyorlar mıymış, bakın bu çok önemli. Ancak oral seks bile düşük de olsa risk içerir. Eşinizin HIV’e maruz kalma süresi de önemli. Eski eş tedavi almış mı? Çünkü riski biraz düşürür. Ancak burada önemli olan şu; eşiniz şu an negatifse bile hep korunmalısınız. Ayrıca o da testlerini düzenli olarak yaptırmalı. Pozitife dönerse de tedaviye başlanır. Ama umuyorum ki hep negatifte kalsın.

Seviştikçe bulaşan

SİĞİLLER CİNSEL HASTALIK BELİRTİSİ Mİ?

SORU: Hocam, eşimin penisinde siğil görünümlü şeyler var. Bu birinden cinsel bir hastalık kaptığının işaretçisi olabilir mi?

CEVAP: Maalesef olabilir. HPV bir seçenek mesela. Siğil görünümü oluşturur. Tek ya da kümeler halinde olabilir. Uçuk ya da sifiliz de olabilir. Uçuk belirtilerden çok uzun zaman önce bulaşıp pusuda kalmış da olabilir bu arada. Sifilizse genelde ağrısız yara gibi olduğundan ihmal edilir ama erken tedavisi önemlidir. Bunlar cinsel yolla bulaşan hastalıklardır. Ve hepsinin tedavisi gerekir. İhmal etmeyin lütfen. Cinsel yolla bulaşmayan bir sorun olma ihtimali var mı? Tabii ki var. Ama muayene şart. Bir cilt sorunu da olabilir ancak bunun teşhisi doktorunuzdadır. Eşinizin cinsel geçmişini açıkça ifade etmesi, bu muayenenin olmazsa olmazlarından biri. Çünkü teşhis ve tedavide, yani yol haritasında önemli yer tutuyor. Bu noktada sizin korunduğunuzu umuyorum. Lütfen ihmal etmeyin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder