Yakın zamanda bir muayenede anladım ki siğiller konusunda bilinmeyen ya da yanlış bilinen çok şey var. En temel bilgiler dahi henüz özümsenmemiş. E öyleyse bana ne yapmak düşer? Evet bildiniz. Bugün siğiller ilk ünitedeyiz.
SÜREKLİ TEKRARLIYOR KALICI TEDAVİ YOK MU?
SORU: Hocam, bende siğiller tekrarlıyor sürekli. Pembe ve yanma hissi olan siğillerim oluyor. İlaçla tedavi ediliyor ama sonra yine hortluyor. Sebebi ne olabilir? Tamamen tedavisi mümkün değil mi?
CEVAP: Genital siğiller tamamen tedavi edilebilir ancak siğiller tekrarlayabilir. Tedavi seçenekleri arasında şunlar bulunur: Kriyoterapi; siğillerin dondurularak yok edilmesi. Kimyasal uygulamalar; siğillerin asit veya diğer kimyasal maddelerle yakılması. Cerrahi eksizyon; siğillerin cerrahi olarak çıkarılması. İlaç tedavisi; doktorunuz, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan ilaçlar veya doğrudan siğillere uygulanan kremler verebilir. Bunların hangisinin sizin için doğru tedavi olduğuna doktorunuz karar verebilir. Ayrıca istenen sonucu vermeyen bir tedaviden sonra bir başka tedavi denenebilir. Siğillerin tekrarlamasının nedenlerini ise şöyle değerlendiririz. Genital siğillere neden olan HPV virüsü, vücuttan tamamen atılamamış olabilir. Tedavi ile görünen siğiller yok olsa da, virüs vücutta kalmaya devam edebilir ve bağışıklık sisteminin zayıflaması veya diğer faktörlerle tetiklenerek yeni siğiller oluşturabilir. Ya da bazen uygulanan tedavi, tüm siğilleri yok etmede yetersiz kalabilir. Kalan küçük bir siğil bile tekrarlamaya neden olabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde, virüsün aktifleşmesi ve siğillerin tekrarlaması daha sık görülür. Tedavi sırasında veya sonrasında korunmasız cinsel ilişki, tekrar bulaşma riskini artırır. Aşı da burada kilit nokta, unutmayın.
CİNSEL HAYATIM YOK AMA ABLAM SİĞİLİM OLDUĞUNU SÖYLÜYOR
SORU: Hocam, cinsel hayatım yok. Kimseyle birlikte olmadım. Ablam siğilim olduğunu söylüyor ama bence imkansız. Yanılıyor olamam, değil mi?
CEVAP: Yanılıyor olabilirsiniz, yanılmıyor da. Hastalardan pek çoğu, irdelediğimde, cinsel hayatı sadece penis vajen birlikteliği olarak algılıyor. Sürtünme ya da oral seks cinsel hayattan sayılmıyor. Oysa ki bu virüs sadece cinsel ilişkiyle bulaşmak zorunda değildir. Virüsün farklı bulaşma yolları da vardır. Mesela ten teması. Siğillerin olduğu bölgeyle doğrudan temas, özellikle de bu bölgeler ıslak veya nemliyken bulaşma riskini artırır. Hamile bir kadın genital siğillere sahipse, doğum sırasında bebeğine bulaştırabilir. Bunların hepsi sizi ilgilendirmiyor evet ama bilgisi olmayanlar için burada dursun. Ablanızın yanılmama ihtimaline karşı bir an önce muayene olmalısınız.
BELİRTİ GÖSTERMEDEN OLUŞMASI MÜMKÜN MÜ?
SORU: Hocam, hiçbir belirtim yok ama doktorum son muayenemde siğilim olduğunu söyledi. Böyle bir şey mümkün olabilir mi? Okuyunca dünya kadar belirtisi var siğillerin. Bende belirtisiz biçimde oluşma ihtimali var mı?
CEVAP: Genital siğillerin belirtileri kişiden kişiye değişebilir ve hatta bazı kişilerde hiç belirti görülmeyebilir. En sık görülenler, sırtı düz veya sivri uçlu küçük, et renginde veya pembe renkli görünen siğillerdir. Bu siğiller genellikle anüs, cinsel organlar veya kasık bölgesinde görülür. Siğil olan bölgede şiddeti değişen kaşıntı hissini nerede görseniz tanırsınız. Bu önemli bir belirtidir. Ayrıca siğiller, özellikle cinsel ilişki sırasında rahatsızlığa neden olabilir. Ve bazen siğiller, sivilceye benzeyen küçük, kırmızı döküntüler şeklinde ortaya çıkabilir. Belirtiler bizi rahatsız etse de bir hastalığın, bir sorunun, bir anomalinin vakitlice fark edilmesini sağladıkları için biz doktorlar onları severiz. Ancak bildiğiniz üzere teşhis evde olmaz, doktorunuzu ziyaret edeceksiniz. Şüpheye mahal bırakmadan tespit şart.