Türkiye’de elbette ekonomik şartların da büyük etkisiyle ve toplumsal bakış açımızın, alışkanlıklarımızın, ön yargılarımızın bir sonucu olarak terapiye uzağız. Son yıllarda gerekliliği ve faydası daha çok anlaşılsa da herkes maalesef ruhundaki, iletişimdeki ve yatağındaki sorunlar için uzman desteği alamıyor. Ama bir ışık yakmak mümkün. Bilhassa cinsel sorunların çözümünde çift terapisinden çok önemli sonuçlar alıyoruz. Okumak, araştırmak, düşünmek, anlamak, iletişime açık olmak... Bazı anahtarlar var. Belki bunlar yakınınızda, gözünüze ilişmesi için şans verin.
TACİZE UĞRADIĞIMI SÖYLEYEMEDİM
SORU: Hocam, 20 günlük evliyiz ve ben vajinismusum. Evlenmeden önce de biliyordum ve eşimle terapiye başlamıştık. Neredeyse 10’uncu seanstayız ve terapistim sorunumun utanç, kaygı olduğunu düşünüyor. Çünkü ben çocukken bir akrabamın tacizine uğradığımı söyleyemedim. Bunu hiç söylemeden sonuç alabilir miyim? Ama eşimden çok utanıyorum. Ne yapacağımı bilemiyorum.
CEVAP: Sizinle evlenmeden çözüm aramaya başlayan bir eşiniz var. Çocuk yaşta kurbanı olduğunuz taciz için sizi asla suçlamayacak, sizinle üzülecek ve çözüm arayacaktır ruhunuzun iyileşmesi için. Vajinismusta örtülü pek çok neden vardır. Dolayısıyla utanç ve kaygı da doğru yanıtlar. Ancak siz yıllar içinde bu konudan hiç bahsetmeyerek onu saklamada uzmanlaşmışsınız ve bir çözülmeye ihtiyacınız var. Bir zehri içinizden atmak ve yarayı sağaltmak gibi düşünün terapiyi. Bunu açıkladıktan sonra terapinizdeki yol yöntem de değişecek belki. Çocuk yaşından beri bununla başa çıkmayı başarmış bu genç kadın, gerçekleri sevdiğiyle ve destekçisiyle paylaşıp hafifleyebilir, vajinismusu zaten yenebilir. Bana güvenin.
EŞİM BENİ SUÇLUYOR
SORU: Hocam, eşimle cinsel hayatımızın da iletişimimizin de kopmasından dolayı hislerimizi kaybetmiş gibiydik. Sizin bir yayınınızı izledikten sonra çift terapisine karar verdik ve yaşadığımız şehirdeki en iyi uzmana gittik. Ama boşanma kararımız hızlandı. Eşim beni suçluyor, kendi halimizde iyiydik diye. Bana bir akıl verin.
CEVAP: Çift ve evlilik terapilerinin amacı evlilikleri kurtarmak değildir. Bu güzel bir amaçtır evet ama yegane amaç değildir. Bireyleri göz önünde bulundurup en sağlıklı sonuca ulaşmaları için bir yol çizmektir. Sonra karar yine sizindir. Terapi sizi evlendirmez de boşatmaz da. Terapi size sorunları, olası çözümleri, rollerinizi, isteklerinizi, farklarınızı, benzerliklerinizi hatırlatır. Kangren olmuş bir ilişkiyi ısrarla sürdürmek için terapiye giden varsa gitmesin, doğrusu bu değil. Doğrusu sağlıklı ilişki ya da sağlıklı ayrılık; her ikisine hazır sağlıklı bireyler ve sağlıklı iletişim. Elbette isteriz ki sorunlar çözülsün, kapıdan sarılarak çıksın bütün çiftler, cinsel yaşamlar düzelsin. Ama tek iyi, tek doğru bu değildir. Bazen ayrılık daha iyidir bazı çiftler için. Sizi tanımıyorum. Uzman değiştirerek yeniden de deneyebilirsiniz. Ben genel olarak bazı gerçekleri hatırlatmak, bazı kavramların içini doldurmak istedim. Mutlu bir yaşam için ne lazımsa o olsun.
AGRESİFLEŞTİ İÇİNE KAPANDI
SORU: Eşim cinsel sorunu (ereksiyon bozukluğu) nedeniyle evliliğimizin ilk yılında terapiye gitmişti ve sorun çözülmüştü. 2 çocuğumuz oldu. Sonrasında eşim idrar yollarında bir sorun nedeniyle ameliyat oldu. Sağlık sorunu çözüldü ancak bu defa cinsel açıdan eski sorunu yeniden başladı. Bu konu onu agresif ve içe kapanık yaptı. Artık doktor konusunu açtırmıyor bile. Yanlış müdahaleden ameliyatta bir sorun yaşanmış olma ihtimali var mı?
CEVAP: Meslektaşlarımdan birinin önemli bir sorunu çözerken en az onun kadar önemli bir başka soruna yol açacağını sanmıyorum. Yani teknik bir sorun olma ihtimali elbette her zaman var ama bunun çok daha düşük bir ihtimal olduğunu sanıyorum. Yaşadığı durum; iyileşme sürecinin sarkması, sekteye uğraması ya da uzaması nedeniyle geçici bir süreç de olabilir. Eşinizin bu operasyon sürecinden psikolojik olarak olumsuz etkilenmesi ve korku, kaygı gibi stres barındıran duygular yaşaması nedeniyle ereksiyon bozukluğu hortlamış olabilir. Erkekler stres halindeyken cinsel açıdan epey etkileniyorlar. Birincil önerim ameliyatı yapan doktora danışmanız, ürolojik muayene tekrarı ve elbette sorun devam ederse cinsel terapi. Üstüne gitmeyin. Bu sıralamayla çözüm aramanızı öneririm. Belki de kendi doktorunun ön gördüğü bir süreçti, sormanızda fayda var. Ama ne olursa olsun tekrar yenebilir, kaygılanmayın. Yanında olun ve usulca ikna edin.