Ne kaygı dolu bekleyiştir o. Hem hayal kurarsınız hem de kurmamaya çalışırsınız. Gözünüz, kulağınız doktorunuzun iki dudağının arasındadır hep. Ve umarım hepiniz çok güzel şeyler duyarsınız.
ÜÇÜNCÜ DENEMEM DE HAYAL KIRIKLIĞI OLDU DOKTOR ARA VERMEMİZ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ
SORU: Hocam 3’üncü tüp bebek denemem de hayalkırıklığıyla sonuçlandı. Doktorum bir süre ara vermemiz gerektiğini söyledi. Ama ben zaten 46 yaşındayım, sizce böyle bir vaktim var mı benim? Neden başarılı olunmadığını da açıklamıyorlar. Yatıyor kalkıyor bunu düşünüyor ve ağlıyorum. Bana bir yol gösterebilir misiniz?
CEVAP: Sizi muayene etmediğim ve tıbbi geçmişinizi bilmediğim için yalnızca genel bilgiler verebilirim. Gebe kalamayan hastalar için uygulanan prosedür şudur; gebeliği önleyen sebepler bulunur, bertaraf edilmesi için en doğru yol izlenir ve müdahaleyle gebe kalınması ihtimali değerlendirilir. O müdahale de tüp bebek, aşılama, mikroenjeksiyon ya da blastosist (ileri tüp bebek yöntemlerinden). Kişisel durumunuza bağlı olarak seçilir bu yöntem; yaş, yumurta sayısı, sperm kalitesi vs. bir sürü değişkene bağlıdır. Tüp bebek uygulamasında, yumurta ve spermin döllenmesi vücut dışında, laboratuvar ortamında sağlanır. Başarısız olma nedenlerini de yine bu verilere hakim olan doktorunuz en doğru biçimde aktaracaktır. Sorun lütfen. Rahim içi durumunuzun da değerlendirilmesi gerekir. 46 yaşında olmanız bebek sahibi olmanız için maalesef bir dezavantaj ama imkansız olduğunu söyleyemeyiz. Hem fiziksel hem psikolojik olarak kısa da olsa ara vermek doğru olacaktır. Ya da içinize sinmeyen şeyler varsa başka bir doktorla süreci yeniden değerlendirebilirsiniz.
TÜP BEBEĞİN TUTMA OLASILIĞI ÇOK DÜŞÜKMÜŞ AŞILAMA MI YAPTIRMAMIZ GEREK?
SORU: Hocam ben anne olamıyorum ve doktorum tüp bebek uygulamasına başvurmamamız gerektiğini, tutma olasılığını çok düşük gördüğünü söyledi. O zaman aşılama mı yaptırmamız gerek? Nasıl hamile kalacağım?
CEVAP: Aslında sıralamaya bakarsak önce aşılama dener ve başarısız olursak tüp bebeğe geçeriz. Neye istinaden tüp bebeğin başarısız olacağı söylendi bilmiyorum. Çünkü sürecinize detaylarıyla hakim değilim ama çok umutsuz vakada gebe kalınabildiğini gördüm. Dolayısıyla denenmesinde bir sakınca görmüyorum. Siz de bu süreçte dikkat edilmesi gereken her şeye titizlikle yaklaşırsanız süreci bir parça daha kolaylaştırmış olursunuz. Çok düşük bir ihtimal olduğunu söylüyorsa elbette bir bildiği vardır ama o düşük ihtimal, benim zihnen sarılmam için yeterli.
TEK YUMURTA İKİZİ OLABİLİR Mİ?
SORU: Hocam ben tüp bebek denemesi yapıyorum ama tek embriyo yerleştirilecek. Hayalim hep tek yumurta ikizlerim olmasıydı. Hem eşimin hem benim ailemizde görülen bir şey. Ama tüp bebekte tek yumurta ikizi ihtimali var mı bilmiyorum? Sizce bu mümkün mü?
CEVAP: Tüp bebek uygulamasıyla yaşanan gebeliklerde düşük ihtimalle olsa da tek yumurta ikizi olması mümkündür. Transfer edilen embriyonun ikiye bölünmesiyle gerçekleşir bu. Ancak yerinizde olsam hayal kurmaktan vazgeçmesem de bebeğime sağlıkla kavuşmaya odaklanırım. Zorlu bir yoldan geçiyorsunuz ama umuyorum ki sağlıkla kavuşacaksınız. Kızmış, erkekmiş, tekmiş, ikizmiş hiç fark etmez, öyle değil mi?