Gençler bilmez, yıllar önce bir kadın tiyatro oyuncusu Vajina Monologları adında bir eseri sahnelemişti de olay olmuştu. Neyse ki oraları aştık. Cinsel organımızın da bir organ olduğunu ve adını değiştirmek zorunda olmadığımızı anladık, anlattık. Şimdi sağlığımızla ilgili her konuda konuşabilen, soru sorabilen, yardım isteyebilen kadınlarız. Doğalı da bu.
PSİKOLOJİK OLARAK ETKİLENMİŞ OLABİLİRSİNİZ FAZLA DARALTILMIŞ OLMA İHTİMALİ DE VAR
SORU: Hocam 2 ay önce vajina daraltma ameliyatı yaptırdım ama hâlâ ilişkiye giremedim. Yakınlaşmam bile zor oluyor. Fazla daraltılmış olabilir mi? Yeniden ameliyat geçirebilir miyim ve yapılırsa düzelir mi?
CEVAP: Bu soru biraz daha detay isterdi. Psikolojik olarak mı etkilendiniz de ilişkiye giremiyorsunuz? Deniyorsunuz da fazla daraltıldığı için mi ilişkiye giremiyorsunuz; biraz muallak olmuş. Ama ben her ikisi için de bilgi vermek isterim benzer durumda kalan kadınlar için. İki olasılık da var. Yani hatalı biçimde gereğinden fazla biçimde daraltılmış ve işlev kaybına uğramış olabilir. Ameliyat sırasında vajina duvarlarının aşırı bir şekilde bir araya getirilmesi, cinsel ilişki sırasında ağrı ve zorlanmaya neden olabilir. Ayrıca ameliyat sonrası oluşan yara izleri, vajinal dokularda sertleşmeye ve esnekliğin azalmasına yol açabilir. Bu da aklımızda bulunsun (ama paranoya yapmak için değil). Bir diğer kuvvetli olasılık da ameliyat sonrası yaşanan endişe ve korkunun kasılmalara neden olması ve bunların da ilişkiye girmeyi zorlaştırmasıdır. Sizin yaşadığınız hangisi bilmiyorum; muayene şart. Ancak her ikisinin de onarımı mümkün olur diye düşünüyorum. Revizyona gerek var mı bir bakılmalı. Hayır ruhsal bir engeliniz varsa ruhunuzdaki yara iyileştirilmeli. Lütfen takibinde olun.
HİS KAYBININ BİRDEN FAZLA NEDENİ OLABİLİR
SORU: Hocam vajinamdan görünüm olarak memnunum ancak his kaybı yaşıyorum. Sebebi ne olabilir acaba? Yaşayana kadar hiç duymadığım bir şeydi.
CEVAP: Vajinada his kaybının birden fazla nedeni olabilir ve en kısa zamanda doktora gitmenizi öneririm. Olasılıklardan biraz bahsetmem gerekirse; Pelvik bölgedeki sinirlerin zarar görmesi, vajinada his kaybına yol açabilir. Bu durum, ameliyatlar, radyoterapi, diyabet veya bazı nörolojik hastalıklar gibi durumlar sonucu ortaya çıkabilir. Doğum sırasında oluşan kas yırtılmaları veya sinir hasarları da bu sorunda etkili olabilir. Pelvik bölgedeki enfeksiyonlar da sinirleri etkileyerek his kaybına neden olabilir. Menopoz gibi hormon dengesizlikleri, vajinal dokuların incelmesine ve duyarlılığın azalmasına neden olabilir. Stres, anksiyete ve depresyon gibi psikolojik durumlar, cinsel isteği ve uyarılmayı etkileyerek vajinada his kaybına neden olabilir. Bazı ilaçlar, özellikle de antidepresanlar ve tansiyon ilaçları, yan etkileri olarak cinsel işlevi ve duyarlılığı etkileyebilir. Vajinal kuruluk, ilişki sırasında sürtünmeye bağlı olarak tahrişe ve his kaybına neden olabilir. Muayene olmalısınız. Ultrason, kan testleri ve nörolojik muayene sonucu net sonuca ulaşılır. Lütfen ihmal etmeyin. Hepsinin tedavisi var.
İÇ VE DIŞ DARALTMA İÇİN FARKLI FİYAT İSTENMESİ NORMAL Mİ?
SORU: Hocam ben 4 doğum yaptım, e yaşım da var. Dolayısıyla vajina daraltma ameliyatıyla aldığım hazzı artırmak istiyorum. Şu an cinsel hayatımız iyi gitmiyor çünkü. Ama bana iç daraltma için başka, dış daraltma için başka fiyat verdiler. Üstelik et benlerini almak için de ayrı bir fiyat verdiler. Ama et benlerim zaten fazlalık olarak alınacak yerde. Bu fiyatlandırma makul mu acaba?
CEVAP: Daraltma operasyonlarında en sık karşılaştığımız sorun ne biliyor musunuz? Daraltmayı dışarıdan yapıp içeriye dokunulmadığında cinsel birleşme esnasında istenen kavrama hissinin yaşanmaması. Çünkü girişte bu his yaşansa da penis ilerlediğinde geniş alanda his kayboluyor. En anlayacağınız biçimde anlatıyorum. Dolayısıyla da tercihimiz içeriden ve dışarıdan orantılı biçimde ve vücudun genel anatomisine uygun biçimde daraltma yapmak oluyor genelde. Bunların labioplasti ve vajinoplasti olarak adlandırdığımız iç ve dış daraltma operasyonları ayrı ücretlendirilebilirler evet. Burada sorun yok. Et beninin alınması işlemi de ayrı bir işlemdir. Hatta et beninden biyopsi alınıp incelenmesini ve düşük olan kanserli çıkma olasılığının tamamen elenmesini isteriz. Bunlar genel bilgiler. Sizin için yapılacakları saptayacak olan, muayene eden doktorunuzdur. İkinci bir doktor görüşüyle kafanız rahatlayabilir.