Bedenimiz bize mesaj verir, yardım çağrısında bulunur ama biz mesajları alırız ya da almayız. Dalağımızda, böbreğimizde de vajinamızda, mememizde de bu böyle. Mutlaka kulak vermeli ve muayene olmalıyız. Vücudumuzu çok dinleyip pimpiriklenmekten değil ama açık mesajları görmekten ve onlara karşı duyarlı olmaktan söz ediyorum.
HER İLİŞKİDEN SONRA KANAMAM OLUYOR
SORU: Hocam, iki yıllık evliyim. İlk cinsel birlikteliğimi evlenince yaşadım ve o günden beri istisnasız her ilişkimizden sonra kanamam oluyor. Bundan korkmam gerekir mi? Ne yapmalıyım?
CEVAP: Korkmak için acele etmeyin lütfen, 5-10 yıl geçsin de öyle korkarsınız. Canım kadınlar, ne olur karşılaştığınız olağan dışı durumlarla yaşamaya kendinizi alıştırmayın. Mesele korkmak değil, korkmayın tabii. Ama kötü ihtimalleri elemek için vakit kaybetmeden gidin muayene olun ve doktorunuz yaşadığınız şeyin sebebini saptasın, tedaviye başlasın ya da önerilerde bulunsun. 2 yıl bunu yaşayıp doktora gitmemek ne demek! Canımızı yerde mi bulduk biz?
SEBEBİ NE OLABİLİR?
SORU: Hocam, cinsel ilişkiden sonra fark ediyorum 3 defadır ama o esnada da kanama oluyor olabilir, bunu bilemiyorum. Sebepleri ne olabilir, doktora gitmeli miyim?
CEVAP: Hiç vakit kaybetmeden size olasılıkları sayayım; klamidya denen mikroorganizmanın rahim ağzını enfekte etmesi ve bu nedenle rahim ağzı yaraları oluşması. Vajinit dediğimiz bir tür vajina iltihabı. Rahim ağzında bulunan ve iyi huylu olan poliplerin kanaması. Menopoz sırasında ya da yaklaşırken östrojen azalması nedeniyle kuruluk yaşanması ve bu kurulukla vajinal dokunun atrofiye uğrayıp hassaslaşması. Vajinada oluşan herhangi bir yırtık. Rahim ağzında oluşabilen bazı yaralar. Bunların hepsi olasılıklar ama en önemli olasılık rahim ağzı kanseri ve bunu elememiz şart. Dolayısıyla muayene şart. Hepsinin tedavisi var ama önce teşhisi koyulmalı. Ayrıca bazen erkeğin menisinde kan oluyor ve bunun kadından olduğu sanılıyor. Dolayısıyla hiçbir sorun çıkmazsa erkek de bir muayene olsun derim.
HIRPALAYACAK KADAR KAŞIYORUM
SORU: Hocam, 49 yaşındayım, menopoza geçen yıl girdim. Eşimden de ayrıydım. Bu hayatımda hiçbir şeyi değiştirmedi. Ama bu yıl vajinamda çok ciddi ağrı, kaşıntı ve yanma var. Ne yapacağımı bilemiyorum. Çünkü hırpalayacak kadar kaşıyorum bazen. Bunu nasıl geçirebilirim?
CEVAP: Vajinal atrofi, kadınların menopoz döneminde östrojen seviyesinin düşmesiyle yaşadıkları bir durum ve sanırım sizdeki de bu. Menopoz dışında da doğum kontrol yöntemleri, meme kanseri tedavisi ve bazı otoimmün hastalıklar nedeniyle de görülebiliyor. Semptomlarınız buna uyuyor. Ama merak etmeyin, tedavisi mümkün. Tedavi seçenekleri arasında, hormon tedavisi, lokal östrojen tedavisi, nemlendiriciler ve cinsel aktivite bulunuyor. Ayrıca beslenme alışkanlıklarınız düzenlenirse ve suyu bol tüketirseniz de hafiflemesine katkısı olur. Sigarayı bırakmak da bir diğer önerim. Cinsel aktivite önerilmesinin nedeni; vajina duvarlarını esnek tutmaya yardımcı olabilmesi ve kan akışını arttırarak vajinanın nemli kalmasına yardımcı olabilmesi ama şart değil tabii ki. En kısa zamanda doktora gidin lütfen.