Doç. Dr. Gökçen ErdoğanVajinismusta çiftin iş birliği önemli

HABERİ PAYLAŞ

Vajinismusta çiftin iş birliği önemli

Vajinismusla ilgili bilincimiz elbette 10 yıl öncenin çok ilerisinde. Ama 10 yıl sonranın çok gerisinde ve bugüne de kafi gelmiyor bence. Neden daha çok bilmeyelim, neden daha çok öğrenmeyelim? Neden iyileşmeyelim?

Vajinismusta çiftin iş birliği önemli

GÖRÜMCEMİN EŞİ DOKTORA GİTMESİNİ İSTEMİYOR, NASIL İKNA EDERİZ?

SORU: Hocam, ben 8 yıl önce, vajinismus yüzünden hayatım kararmak üzereyken yaşadığım köyden ulaşmıştım size. Köyün kadın öğretmeninden bir mesaj yollamıştım ve beni aramış, sonra eşimle görüşmüştünüz. Şimdi görümcem aynı sorunu yaşıyor. 2 yıldır birlikte olmamış eşiyle ve benimle yeni paylaştı. Ancak eşi sorun çıkarıyor ve doktora gidilmesini kabul etmiyormuş. Hollanda’da yaşıyorlar. Bu meselenin en zor kısmı erkekleri ikna etmek. Bunu nasıl yapabilir acaba?

Haberin Devamı

CEVAP: Böbreğinizde taş var ve eşiniz doktora gitmenize izin vermiyor. İkisi aynı şey. Vajinismus bir sağlık sorunu. Hem bedensel hem de ruhsal bir sağlık sorunu üstelik. Çözümü de var. Bundan kaçmak gerçekten anlamsız. Eşlerin birbirlerine karşı vazifeleri arasında, sağlıklı bir yaşam için birbirlerine destek olmaları da var. Öncelikle kadının haklarının farkında ve kararlı olmasını tavsiye ederim. Eşine de bu tedaviye mutlaka ulaşmak istediğini, birlikte gitmelerinin en doğrusu olduğunu ama en kötü ihtimalle yalnız da olsa gideceğini beyan etmeli kadınlar. Ve vajinismusun ne olduğuyla, tedavisiyle ilgili sayısız videomuz, yazımız var. Lütfen onları derleyin ve paylaşın. Bu köşeyi okuyorsa seslenmiş olayım; cinsel hayatınızın 2 yıl kaybetmesi size yetmiş olmalı. En kısa zamanda, olması gerektiği gibi, eşinizin elinden tutun ve vajinismus konusunda uzmanlaşmış bir doktorda tedavi olmasını sağlayın lütfen. Hollanda’da istemezseniz Türkiye’de, ne olur bir an önce çözüme doğru adım atın ve eşinizin elinde olmayan bu sorundan kurtulması için destek verin.

Vajinismusta çiftin iş birliği önemli

SON YILLARDA SAYI ARTTI MI?

SORU: Hocam, ben vajinismusu yendikten sonra farkındalığım mı arttı, çevremde mi arttı bilmiyorum ama sadece yakın çevremde 4 kişide daha olduğunu öğrendim. Bu kadar yaygın bir sorun muydu, son yıllarda mı arttı diye düşünmeden edemiyorum.

Haberin Devamı

CEVAP: Vajinismus her zaman yaygın bir sorundu. Ancak toplumun bu konudaki bilgisi ve bilinci zayıf olduğu için hem hiçbir yerde söylenemeyecek, kimseyle paylaşılamayacak kadar ayıp görülüyordu hem de büyük bir kusur olarak görüldüğü için saklanmak isteniyordu. Oysa kadının elinde olmayan ve fiziksel, psikolojik pek çok faktörden etkilenen ve beslenen bir sağlık sorunu bu. Dolayısıyla ne utanmak gerekiyor ne de ötelemek, ertelemek. Çözümü var. Yeter ki doğru uzmana başvuralım. Ancak artması hususunda şunu söyleyebilirim; toplumsal refah düştükçe ve kaygı düzeyi yükseldikçe, mutluluktan uzaklaşıldıkça beden ve ruh üzerindeki olumsuz sonuçlar artıyor. Ya da toplum, geçmiş travmalarıyla yüzleştikçe bunların sonuçları da su yüzüne çıkıyor. Bu mutluluk verici mi; hayır. Ama bir yandan da irinini, çamurunu akıtmak gibi düşünün. Bir örnek vereyim; çocukken yaşadığınız şeyin taciz olduğunu bugün anlamanız ve anlamlandırmanız, iyileşme yolunda atacağınız adımları da beraberinde getirecek. Vajinismus ya da başka bir ilişki sorunu; hepsinden kurtulmak mümkün. Yeter ki farkında olalım, dillendirelim, çözüm isteyelim.

Haberin Devamı

Vajinismusta çiftin iş birliği önemli

KAYINVALİDEM ÇİĞ TAVUK PAÇASI YEDİRDİ

SORU: Hocam, vajinismus nedeniyle kayınvalidem bana tavuk paçasını çiğ yedirdi. Tabii ki bir etkisi olmadı. Ancak benim tek başıma doktora gitmeyi bırakın, dışarı çıkma, 5 kuruş harcama şansım yok. Kendi kendime bu sorunu yenecek çalışmalar mevcut mu acaba?

CEVAP: Cehaleti yumuşatmaya çalışıyoruz ya bazen, hayır, yapmamalıyız! Bu kör karanlığı apaçık dillendirip kınamalıyız. Tabii ki etkisi olmaz. İyi ki bakteriyel enfeksiyonla karşı karşıya kalmadınız. Vajinismus tedavisini hem siz bizzat hem de eşinizle, evdeki pratiklerle destekliyorsunuz ancak bu hiç muayene olmadan, sorunun temelini bilmeden olacak şey değil. Dolayısıyla sorunun fiziksel bir dayanağı var mı bunun muayenesine ek olarak aranızdaki ilişkinin dinamiklerine de bakılması gerek. Eşiniz bu satırları okuyorsa bilsin ki anasının, babasının ya da üfürükçü hocaların desteği gerekmiyor. Gereken tek şey onun desteği, hem maddi hem manevi. En kısa zamanda bir uzmandan randevu alarak mutlu cinsel yaşamınıza adım atın isterim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder