Yıllar önce ‘Karşı Cinsin Yanındayım’ diye bir proje yürütüyordum. Yeniden başlatmak için çalışmalarımız sürüyor. Zira hâlâ o proje kapsamında, üniversitesinde beni dinleyen ve sonra hayatı değişen gençlerden mesajlar alıyorum. Yer yer eğlenerek ama en çok bilgilenerek yaptığımız söyleşilerdi. Sağlıklı toplumun, sağlıklı cinsellik farkındalığına ve sağlıklı iletişim becerisine sahip olması gerekliliğinden yola çıkmıştım. Ve bireyin yalnızca kendini, kendi cinsini tanımasının sağlıklı cinsellik için yeterli olmadığı düşüncesinden. Bugün anlattığım pek çok şey de bunu destekler nitelikte; karşı cinsi de tanımalısınız, ruhunu, bedenini, hayata bakışını, olası travmalarını... Ve bu yalnızca cinsel ilişkiye girmeyi getirmemeli akla. Hiçbir zaman cinsel ilişki içinde olmayacağınız bir cinsi, bir bireyi de teorik olarak da olsa daha yakından tanımalısınız. Çünkü birbirimize değerek yaşamamız önemli ama birbirimize çarpmadan yaşamamız da önemli.
REGL DÖNEMİNDE AĞRI MI ÇEKİLİYOR!
‘Karşı Cinsin Yanındayım’ kapsamında konuk olduğum üniversitelerden bir öğrenciyle, söyleşiden 4-5 yıl kadar sonra havaalanında karşılaştım. Yanıma gelip, “Gökçen Hocam, ben X şirkette -ülkemizde hatırı sayılır ve çokça hayal edilir global bir şirket- çalışıyorum. Bir gün, regl ağrısı nedeniyle çok zor saatler geçiriyor, iki büklüm çalışıyordum. Erkek yöneticim neyim olduğunu sordu, regl sancısı çektiğimi söyledim ve 2 saat dinlenmek için izin istedim. Yüzü mosmor oldu ve sonraki 2 hafta yanımdan bile geçmedi, karşılaşmamaya çalıştı. Ama daha kötüsü, regl döneminde ağrımız olduğunu hiç bilmediğini söylemiş başka bir çalışma arkadaşıma. Ne demek istediğinizi o an anladım” dedi. Size ilgisiz mi geldi? Hayır değil. Mahrem mi buldunuz; şahsi iradenizle bunu saklamayı mı seçersiniz; siz bilirsiniz. Ancak regl olmak ayıp değildir ve yarattığı sağlık şikayetleri nedeniyle dünyanın pek çok ülkesinde izin sebebidir. Kuvvetli bir mazerettir. Burada ise global bir şirketin eğitimli yöneticisi, kadınların regl döneminde ağrı çekmesine şaşırabiliyor. Birbirimizi tanımıyoruz, tanımalıyız. Bakın bu cinsel bağ kurmaktan çok daha fazlası.
KADINLAR ORGAZM MI OLUYOR!
Ergenliğinde denize girmediği için ısrarla karşılaşan o kadar çok kız çocuğu var ki hâlâ. Regl olduğu düşünülemiyor bile. Ya da çekmecelerinde doğum kontrol hapı görülünce sorulup sorgulanan. Yanında prezervatif taşıdığı için alay konusu edilen çokça erkek de var ya da odasına kapı çalınmadan dalınan kız-erkek gençler. Oysa mastürbasyon doğal bir gerçek. Kadınların tüylerinin temizlendiğine çok şaşıran erkek bir hastam olmuştu. Ergenlikte aniden çıkıp sonra kendiliğinden döküldüğünü sanıyordu. Bazılarının tamamen dökülmesi, bazılarının biraz olması, yapısal bir fark gibi geliyordu. Ya da gelelim sekse; kadınların da orgazm olduğunu bilmeyen o kadar çok erkek var ki... Evet hâlâ. Orgazm olabildiğini diyelim. Kendilerine olanın adının orgazm olduğunu bilmeyen de ayrıca. Bedeni tanıma kısmında nasıl sınıfta kaldığımızdan defaatle bahsettim. Ama öğreniyoruz, öğreneceğiz.
SAĞLIKLI CİNSELLİK BİLİNCİ
Sadece kendi cinsimizin değil karşı cinsin bedeni hakkında da bilgi ve fikir sahibi olmamız gerekiyor. Cinsel gelişiminin aşamalarını, zorluklarını, belki avantajlarını, aramızdaki farkları bilmek çok daha iyi anlaşmayı, birbirini anlamayı beraberinde getiriyor. Cinsel olarak birbirini anlamak demek, sağlıklı alan açabilmek demektir aynı zamanda. Mesela korunmayı reddetmenin ve kadını ya da erkeği sürekli olarak korunmaya zorlamanın, sağlıklı cinsel ilişkinin içinde yeri olmamalı. Yöntemleri konuşup size, ilişkinize en uygun olanı tespit etmelisiniz. Hormonal sorunlarla gelen pek çok kadın hasta, eşlerin prezervatifi kullanmaktan son anda vazgeçmesi ya da habersiz boşalması nedeniyle sık sık ertesi gün hapı kullanmak zorunda kaldığını ifade ediyor mesela. Bir erkek, bu hapların sık kullanılmasının bir kadın için zararlarını da bilmeli. O kadar çok örnek verebilirim ki... Tanımalıyız birbirimizi, birbirimizin yanında olmalıyız karşısında olmaktansa. Anlaşmak, anlamaktan, tanımaktan geçer çünkü. Sağlıklı cinsellik bilinci, karşılıklı tanır olmaktan geçer.