Doç. Dr. Gökçen ErdoğanYumurtalık kanseri kader mi?
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtalık kanseri kader mi?

Ailede varsa kesin sizde de olur mu? Olursa neler olur, sizden neler götürür? Tedavide umut var mı, yoksa batıralım mı gemileri en baştan? Okumadan geçmeyin, olur mu?

Yumurtalık kanseri kader mi

DOKTORUM, ‘İKİNCİ EVRE GEÇİLMİŞ’ DEDİ TEDAVİ İÇİN GEÇ Mİ KALINDI?

SORU: Hocam, Fransa’da yaşıyorum. Yumurtalık kanseri teşhisi aldım maalesef. Ve doktorum ikinci evrenin geçildiğini söyledi. Bu ne anlama geliyor acaba? Tedavi için geç mi kalındı? Çünkü gerçekten çok mutsuz bir ifadeyle yaklaştı bana doktor ve o günden beri uyuyamıyorum. Türkiye’ye gelmeli miyim?

Haberin Devamı

CEVAP: En güçlü silahımız nedir? Teşhis. Artık neyiniz olduğunu biliyoruz ve tedaviye hızlıca başlayabiliriz. Ne demek geç kalmak! Asla ümitsiz olmuyoruz. Gerçekçi bakış açımızı elbette koruyacağız ama yarınlardan ümidi de asla kesmeyeceğiz. Evre 1, kanserin bir ya da iki yumurtalıkta bulunmasıdır. Evre 2’de yumurtalıklarla birlikte pelvise de yayılmıştır. Evre 3, yumurtalıklar, pelvis ve ötesini, karnın diğer bölgelerini ve lenf düğümlerini işaret eder. Evre 4’te ise vücudun bağımsız bölgelerine yayılma vardır. Bakın kanser tedavisinde her yıl bir öncekinin üzerine koyarak ilerleriz. Tedaviler çeşitlenir, olumlu olasılıklar büyür. Şu an tedaviye son derece uygun bir yerdesiniz ve moral çok şeydir. Ülkemizde size destek vermekten tabii ki mutluluk duyarız. Hem ikinci bir görüşten zarar gelmez.

Yumurtalık kanseri kader mi

ÇOCUK SAHİBİ OLAMAMAK FİKRİ BENİ KANSERDEN DAHA ÇOK YARALADI

SORU: Hocam, 28 yaşındayım ve 2 yıllık evliyim. Yumurtalık kanseri teşhisi aldım ve tedavimin sonunda doğal yollarla hamile kalamayacağım, hatta belki de hiç çocuk sahibi olamayacağım için çok tedirginim. Bu beni kanserden daha çok yaraladı. Hiç çaresi yok mu?

CEVAP: Yumurtalık kanserinde tedavi, hastalığın ilerleme şekline bağlı olarak belirlenir. Nereye, ne kadar yayılmış, çıkarılması gereken dokular neler, cerrahi müdahale olmadan da tedavi mümkün mü? Bunlara karar verecek alan, onkolojidir. Elbette jinekolojiyle birlikte çalışır. Öykünüzü bilmeden bir şey söylemem mümkün değil. Doktorunuza güvenin. Ancak şunu söyleyebilirim; doğal yollarla ya da hiçbir yolla hamile kalamama olasılığı elbette var. Bunun yıpratıcı olabildiğini de biliyorum. Ancak en değerli şey, yaşam şansınız. Önceliğimiz o. Fakat elbette doktorunuzla bu kaygınızı paylaşmalı ve yol haritanızı etraflıca öğrenmelisiniz. Netlik sizi zorlasa da rahatlatabilir. Umarım her şey gönlünüze göre olur. Şifalar diliyorum.

Haberin Devamı

Yumurtalık kanseri kader mi

GENETİK YATKINLIĞIM VAR NE YAPACAĞIMI BİLMİYORUM

SORU: Hocam, ailemde yumurtalık kanseri öyküsü çok fazla. Ve bu hastalıkta genetik yatkınlığın önemli olduğunu sizden öğrenmiştim. Ancak ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Kanserle ilgili bir doktora mı başvurmam gerekir emin olmak için?

CEVAP: Evet maalesef yumurtalık kanserinde genetik yatkınlık ve aile öyküsü oldukça etkili. Ama mutlaka olacak diye bir şey de yok. Rutin jinekolojik muayene çok önemli ve bu muayenelerde aile öykünüzden bahsetmeniz de. Tümör markırlarınız kanda yüksek çıkarsa bu bir işarettir ve jinekolojik muayene bulgusuyla birlikte tam anlamlanır. Jinekoloğunuzu hayatınızdan uzak tutmayın yeter. Erken teşhisin çok önemli olduğu bir hastalık. Sağlıklı beslenin, düzenli spor yapın, stresten uzak durun ve paranoyaklık derecesine varmadan bedeninizi dinleyin. Sağlıklı bir ömür dilerim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder