Doç. Dr. Gökçen ErdoğanYumurtalıklarınız sağlıklı mı?

HABERİ PAYLAŞ

Yumurtalıklarınız sağlıklı mı?

Yumurtalıklar, kadınlar için kalp gibi. Hayatımızın dönüm noktalarında büyük yer tutuyorlar. İşte bu nedenle rutin kontroller ve yumurtalık sağlığının takibi çok önemli.

Yumurtalıklarınız sağlıklı mı

15 SANTİMLİK KİSTİN ALINMASINA GEREK YOKMUŞ

SORU: Hocam, yumurtalığımda 15 cm’lik bir kist var. 26 yaşındayım, bekarım. Kistimin alınmasına gerek olmadığını, aylık ya da 2 aylık kontrolün yeteceğini söylediler. Özellikle reglim çok ağrılı geçiyor ve düzensizlik de oluyor. Annem, ‘Gerek görülmedi, boş yere bıçak altına yatma’ dedi ama benim içim rahat etmiyor. Evli değilim, çocuk düşüncem yok ama ileride istediğimde bu durum onu etkiler mi?

Haberin Devamı

CEVAP: Yumurtalığınızda bulunan 10 cm’yi aşkın bir kist, yumurtalığa baskı yapabilir ve onun kanlanmasını bozabilir. Bu da yumurtalığınızın sağlıklı olmasının önünde bir engeldir. Bebek için ve elbette genel sağlığınız için yumurtalığın sağlıklı olmasını isteriz. Bir bebeğin kafası kadar olan kistin yumurtalıkları riske atmadığını söylemek çok iddialı bence. Hem işin şansa bırakılacak bir yanı da yok. Zaman geçtikçe kistin duvarı incelip yırtılabilir ve ameliyatınız acil bir ihtiyaca dönüşebilir. Tümör markerlerine bakıldı mı, MR yapıldı mı? Bir sağlık sorununu, bir anomaliyi fark ettiğimizde onun zaman içinde büyümesini ve zarar oluşturmasını beklemeyi ben çok da doğru bulmuyorum. Muayene etmediğim için genel görüşlerimi paylaştım. Bana kalırsa en kısa zamanda ikinci bir görüş alın. Ben riski sevmeyenlerdenim ama...

Yumurtalıklarınız sağlıklı mı

ŞEKİL BOZUKLUĞU VARMIŞ ÇOCUĞUM OLMAYACAK MI?

SORU: Hocam, devlet hastanesinde muayene oldum ve yumurtalıklarımda şekil bozukluğu olduğunu söylediler. Bir dahaki aya yeniden randevu verdiler. Bu ne anlama geliyor? Çocuğum mu olmayacak yani?

CEVAP: Tabii ki direkt olarak bu anlama gelmiyor, paniklemeyin hemen. Yumurtalık şekil bozukluğu, yumurtalıkların normal anatomik yapısından sapması olarak tanımlanır. Bu durum, çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir ve sağlığınızı da etkileyebilir. Doğumsal anomalilerden kaynaklı olabilir. Pelvik inflamatuvar hastalık gibi enfeksiyonlar, yumurtalık dokusunda hasara ve şekil bozukluklarına neden olmuş olabilir. Yumurtalıklarda oluşan kistler, zamanla yumurtalık dokusunun yapısını değiştirmiş olabilir. Rahim kaslarında görülen myomlar, büyüyerek yumurtalıkların şeklini değiştirmiş olabilir. Ya da önceden yapılmış operasyonlardaki bir komplikasyon, yumurtalıkların yapısını etkilemiş olabilir. Belirtileri olmayan veya hafif belirtileri olan bazı durumlarda doktorunuz, durumu takip etmek için bir süre bekleyebilir. Ağrı kesiciler, hormon tedavisi gibi ilaçlarla tedavi düzenlenebilir. Ya da kistlerin çıkarılması, endometriozis lezyonlarının temizlenmesi veya yapışıklıkların açılması gibi cerrahi müdahaleler gerekebilir. Bunun tespiti ve kararı doktorunuza aittir. Sorun ortadan kaldırıldığında gebelik sürecinin önünde de engel olmaz. Bir sonraki randevunuza mutlaka gidin, gerekirse de birden fazla görüş alın.

Haberin Devamı

Yumurtalıklarınız sağlıklı mı

YUMURTALARIM ALINIRSA HAMİLE KALABİLİR MİYİM?

SORU: Hocam, yumurtalık kanseri nedeniyle yumurtalarım alınırsa hamile kalabilir miyim?

Haberin Devamı

CEVAP: Yumurtalık kanseri nedeniyle yumurtalarınız alınırsa ve öncesinde bir sağlıklı yumurta toplama işlemi yapılmadıysa maalesef hamile kalamazsınız. Yumurtalıklar, kadın vücudunda üreme hücreleri olan yumurtaların üretildiği ve kadınlık hormonlarının salgılandığı önemli organlardır. Hamilelik için yumurtanın döllenmesi ve rahim içine yerleşmesi gerekmektedir. Yumurtalıklar alındığında bu süreç mümkün olmadığı için doğal yolla hamile kalmak mümkün olmaz. Ancak daha önce sağlıklı yumurtalarınız toplandı ve dondurulduysa iyileşme sürecinizin ardından doktorunuz uygun gördüğünde tüp bebek yöntemiyle hamile kalabilirsiniz. Bunun kesinliği yoktur tabii. Her kadında işlemin başarıya ulaşma ve ulaşmama olasılıkları vardır. Bir diğer yöntem de; başka bir kadından alınan yumurtayla eşinizin sperminin döllenmesi ve embriyonun sizin rahminize yerleştirilmesiyle hamileliğin gerçekleşmesidir. Ancak bu yöntem ülkemizde yasal değil ve uygulanmıyor. Genelde yumurtalıklarıyla ilgili sorunlar yaşayan hastalarımıza yumurta dondurma işlemini öneriyoruz; bunu da buradan genel olarak hatırlatmış olayım. Ve bir şey daha var; tercih edersiniz etmezsiniz, bu tamamen hazır olma meselesi; ancak bu ülkede sıcak bir yuvaya muhtaç, sahipsiz, sayısız bebek ve çocuk var. Onlara kalbinizde ve evinizde yavrunuz olarak yer açabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder