Kadınlarda 30’lu yaşlardan sonra doğurganlık azalmaya başlıyor. Çocuk isteyene 35 yaşından gençseler 1 yıl beklemelerini öneriyoruz. Ama yaşınız 35’in üzerindeyse ve 6 ay içinde hamile kalamazsanız eşinizle birlikte uzmana başvurun.
Myom alınmalı mı?
30 yaşındayım, 4 senedir çocuk istiyoruz, olmadı. En son bir tüp bebek merkezine başvurduk. Onlar “Sizde myom var. Önce myom alınsın sonra tüp bebek yapılır” diyor. Myomum 3-4 santim ve rahim iç duvarına basıyormuş. Ameliyat olayım mı?
CEVAP
Sevgili okurum, miyomların tedavisi hastanın bulgularının şiddetine, miyomların boyutuna, miyomların konumuna, hastanın yaşına ve hastanın gelecekteki doğurganlık arzusuna göre planlanır. Var olan miyomlar eğer çok büyüklerse, bulundukları yer gebeliğe engel ise ve aşırı miktarda kanamaya yol açıyorsa ameliyat gerekebilir.
Sizin tariflediğiniz miyom rahim iç tarafına olduğu için gebe kalmaya engel olabileceği gibi düşük riskine de neden olabilir. Bu nedenle doktorunuzun önerisi doğrultusunda tedavi öncesi ameliyat olmayı düşünebilirsiniz.
Gebe kalabilir miyim?
37 yaşındayım. 3 ay önce evlendim. Gebe kalıp kalamayacağımı bilmiyorum. Sizce beklemeli miyim? Ne yapmalıyım?
CEVAP
Sevgili okurum, 30’lu yaşlardan sonra kadınlarda yumurta rezervi ve dolayısıyla doğurganlık zamanla azalmaktadır. Çocuk isteyen çiftlerde 35 yaşına kadar 1 yıl içinde gebelik olmazsa doktora başvurmaları önerilmekteyken 35 yaşından sonra bu süre 6 aya inmektedir.
Altı ay içinde hamile kalamazsanız eşinizle birlikte bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanızı öneririm. Ayrıca gebelikte bebeğinizin beyin ve omurilik sisteminin iyi gelişmesi için folik asit takviyesi başlamanızı öneririm.
İkinci çocuğu istiyorum, olmuyor
Evlendikten sonraki yıl bir çocuğum oldu. Şimdi 1,5 yaşında, ikinciyi istiyoruz ama olmuyor. Adetlerim de düzensiz, ne yapmam gerekir?
CEVAP
Sevgili okurum, öncelikle bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından değerlendirilmenizi öneririm. Emzirmeye devam ediyorsanız gebelik ihtimaliniz buna bağlı azalacaktır. Ayrıca olası bir miyom ya da yumurtalık kisti varlığı hem adet düzensizliğine hem de hamile kalmanıza engel olabilir.
Doktorunuz yapacağı kontrollerde ayrıca yumurtlama takibi yapabilir. Döllenmeye uygun zamanları tespit ederek doğru zamanda cinsel birliktelik ile başarı şansınızı artırabilirsiniz.