Mantara bağlı vajinal enfeksiyonlar diyabetli kadınlarda daha sık görülüyor ve tedaviye dirençli oluyor. Kan şekerinizi dengeye sokabilirseniz şikayetleriniz azalmaya başlayacaktır.
Çok sık sistit oluyorum
48 yaşındayım ve birkaç yıl önce menopoza girdim. Diyabet hastasıyım. Yaklaşık 2 aydır sürekli sistit oluyorum. Doktorum vajinada mantar olduğunu söyledi. Bana 2 günlük bir ilaç verdi, kullanınca geçti ama yine oldu. Aşırı yanma var. Sizce bütün bunların sebebi ne?
CEVAP
Sevgili okurum, kadınlarda mantara bağlı vajinal enfeksiyonlar sık görülebilir. Ama ne yazık ki diyabet hastalarında bu enfeksiyonlar çok daha sık görülür ve genellikle tedaviye dirençli olabiliyorlar. Bu nedenle öncelikle kan şekeri regülasyonunu sağlamanız gerekir. Kan şekeri takibini düzenli yaparak kontrol altında tutabilirseniz şikayetiniz azalacaktır. Doktorunuzun verdiği tedavi kısa süreli olduğu için yeterli iyileşmeyi sağlamamış olabilir. Doktorunuza başvurarak tedaviyi yeniden planlamanızı öneririm.
Neden adetim düzensizleşti?
21 yaşındayım, Yıllardır adetim 28 günde bir olurdu. Altı aydır çok düzensiz. 31-34 günde bir olmaya başladı. Bu kadar düzenli gidiyorken düzensizleşmesi neden kaynaklanıyor? Ne yapmalıyım?
CEVAP
Sevgili okurum, kadınların her ay düzenli olarak adet görmesi beklenir. Bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurup muayene olmanızı öneririm. Doktorunuz yapacağı ultrason değerlendirmesi ile rahim ve yumurtalıklarınızı kontrol edecektir. Ayrıca gerekli gördüğü takdirde hormon seviyelerinizi kontrol ettirecektir. Yapılan bu incelemeler sonrası gerekli tedaviniz doktorunuz tarafından planlanacaktır. Geç kalmadan doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.
Sebebi rahim dönüklüğü mü?
27 yaşındayım, 45 günde bir adet görmeye başladım. Bu durum normal mi? Bir de rahim dönüklüğü buna neden olabilir mi?
CEVAP
Sevgili okurum, iki adet döneminin arası her kadında farklı sürelerde olabilir. Bu dönemin ideali ortalama 28 gündür. Adet dönemlerinizin arası 24 günden az ve 32 günden uzun sürüyorsa adet düzensizliğiniz olduğu anlamına gelir. Bu süre aralığı hesaplanırken dikkat edilmesi gereken önceki adet döneminin 1’inci günü ile diğer adet döneminin 1’inci günü arasında geçen sürenin baz alınmasıdır.
Adet dönemlerinizin arası beklenenden uzun olduğu için bu durumun bir jinekolog tarafından değerlendirilmesi gerekir. Hormon seviyelerinizin değerlendirilmesi sonrası uygun tedavi ile normal adet döngünüz sağlanacaktır. Rahim dönüklüğü diye tabir edilen durum rahimin karın içindeki duruşu ile ilişkili bir durumdur. Adet düzensizliğiniz ile ilgisi yoktur.