Dr. Ali GürsoyHormon tedavisiyle her şey düzelmiyor

HABERİ PAYLAŞ

Hormon tedavisiyle her şey düzelmiyor

Erken menopoz son zamanlarda daha sık görülmeye başlandı. Erken menopoza giren kadına, bu süreci rahat atlatabilmesi için hormon tedavisi uygulanıyor ama bunun menopozu bitireceğini düşünmek doğru değil.

İlaçlarını alıyor ama düzelme yok

Karım 33 yaşında. Biz 4 yıl önce evlendik. 1.5 yıldır karım erken menopoz nedeniyle tedavi görüyor. Menopoz için çok erken olduğunu biliyoruz. Hormon ilaçlarını aksatmadan alıyor ama düzelme olmadı. Ne yapmalıyız?

CEVAP

Sevgili okurum, son yıllarda erken menopoz olgularıyla ne yazık ki daha sık karşılaşmaya başladık. Hormon tedavisi ile menopozun geri dönmesini beklemeyiz. Tedavinin amacı bu süreçte hastayı erken menopozun yaratacağı olumsuzluklardan korumaktır. Çocuk sahibi olmayı planlıyorsanız uygun koşullarda yumurta rezervi azalmış olsa bile uygulanacak tedaviler ile yumurta elde edilerek bunların dondurulması seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Yumurtalığım alınmasa olur mu?

35 yaşındayım. Sağ yumurtalığımda 10 santimlik çikolata kistim var. Sol yumurtalığım kist yüzünden 1 yıl önce alındı. Sağ yumurtalığım da alındığında menopoza girmekten korkuyorum. Yumurtalığa dokunmadan herhangi bir yöntemle çikolata kistim alınabilir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, çikolata kistleri medikal tedavi ile gerileyebilirler ama sizin kistiniz 10 santim boyutuna ulaşmış. İleri boyutlarda ilaç tedavisinin başarı oranı ne yazık ki düşük oranlardadır. Yapılması planlanan ameliyat ile yumurtalık alınmayacak, sadece kist çıkarılacaktır. Ameliyat esnasında doktorunuz yumurtalık rezervini olabildiğince korumaya çalışacaktır. Aksi bir durum olmadığı takdirde yumurtalığınız zarar görmeyecektir.

Aşılamada başarı şansımız nedir?

Eşim 26, ben 21 yaşındayım Üç senelik evliyiz. Çocuğumuz olmadı, tüm tetkikler yapıldı. Hiçbir sorun yok. Aşılama yaptırmayı düşünüyoruz. Başarı şansımız ne kadardır?

CEVAP

Sevgili okurum, halk arasında aşılama olarak bilinen bu yöntem ile sağlıklı spermin yumurtaya daha yakın olması sağlanır. Böylece döllenme şansını artırılması amaçlanır. Prosedürün başarı oranı, hastanın yaşı, sperm sayısı, sperm kalitesi ve altta yatan diğer doğurganlık faktörlerine göre değişkenlik gösterir. Nedeni bilinmeyen infertilite durumlarında uygun ilaç tedavisini takiben aşılama ile gebelik oranları yüzde 15-25 seviyelerindedir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder