Dr. Ali GürsoyKemik erimesi riskini azaltabilirsiniz

HABERİ PAYLAŞ

Kemik erimesi riskini azaltabilirsiniz

Menopoza girdikten sonra östrojen düşüyor, bu da kemik kaybını artırıyor. Menopozdan sonraki ilk 5 yılda kadınlar kemik kütlelerinin yüzde 10’unu kaybediyor. Riskinizi azaltmak için kalsiyumdan zengin diyet yapın ve egzersizi ihmal etmeyin.

Süt içmem yeterli olur mu?

Menopoza girdikten sonra kemik erimesi hızlanıyormuş ve kemikler kırılgan hale geliyormuş. Bunun için süt içiyorum, başka ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okurum, kadınlarda menopoz döneminde meydana gelen östrojen seviyelerindeki düşüş, kemik kaybının artmasına neden olur. Menopozdan sonraki ilk 5 yılda kadınlar ortalama kemik kütlelerinin yüzde 10’unu kaybederler. Kemik erimesi riskinizi azaltmak için kalsiyum açısından zengin bir diyet ve düzenli egzersiz yapmanız önerilir. Kemik erimesinin varlığını araştırmak için kemik yoğunluğu ölçümü testi yapılır. Belirli aralıklar bu testi yaptırarak kemik erimesinin derecesini ölçtürebilirsiniz.

Haberin Devamı

Kistçikler varmış

24 yaşında kızım, bekarım. Normalde adet göremiyorum. Yani çok az geliyor, sancım çok fazla oluyor. Kadın doğuma gittim ve yumurtalıklarımda kistçikler olduğunu söylediler. Karnım çok şişiyor ama nedenini bulamıyorlar. İki aydır neredeyse aç geziyorum ama kilom aynı. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, kistçiklerden anlatılmak istenenin polikistik over sendromu olduğunu varsayıyorum. Polikistik over sendromu arka planda insülin direnci ile birliktedir. İnsülin direnci olan kişiler kilo vermekte sorun yaşayabilirler. Bu durumlarda öncelikle hormon seviyelerinizin değerlendirilmesi gerekir. Kan tetkiklerine göre tedavinizi planlanır. Polikistik over sendromu için bilinen en önemli tedavi seçeneklerinin düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme tipi olduğunu unutmamak gerekir.

Takvim yöntemiyle nasıl korunulur?

24 yaşındayım. Acaba takvim yöntemi ile gebelikten korunma nasıl oluyor? Risk durumu nedir?

CEVAP

Sevgili okurum, takvim yöntemi yalnızca güvenli ve güvensiz günlerin en olası olduğunu tahmin edebilir. Tam olarak ne zaman doğurgan olduğunuzu kesin olarak söyleyemez. Bu nedenle, döngüleriniz her zaman aynı uzunlukta değilse, bu yöntemin kullanımı zordur ve tüm adet döngüleriniz 27 günden kısaysa bu yöntemi kullanamazsınız. Takvim yöntemi, vücut sıcaklık takibi ve servikal mukus yöntemleri gibi diğer doğum kontrol yöntemleriyle birleştirildiğinde daha etkilidir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder