Kadında akıntıya neden olabilecek birçok mikrop çeşidi var ve bazıları cinsel yolla bulaşıyor. Mikrop tipi saptandıktan sonra enfeksiyonun tekrarlamaması için eşinizle birlikte tedavi edilmeniz doğru olacaktır. Geç kalmadan doktorunuza başvurmayı unutmayın.
Haptan sonra hamile kalır mıyım?
Bir sezaryen doğum yaptım, çocuğum 1 yaşında. Yeni bir gebelik istemiyorum. Şimdilik doğum kontrol hapı kullanmak istiyorum. Bunları içersem ileride tekrar hamile kalmak istersem sorun olur mu?
CEVAP
Sevgili okurum, doğum kontrol hapı kullanmayı planlıyorsanız kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışmadan ezbere ilaç kullanmamanızı önerim. Olası bazı hastalıklarda doğum kontrol hapı kullanımı önerilmediği için doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin. Doğum kontrol haplarını bıraktıktan sonra doğurganlık ilk aylarda dönse bile bazen bu durum 5-6 aya kadar uzayabiliyor. Ayrıca eğer emziriyorsanız bunu da doktorunuza söylemeyi unutmayın.
Akıntı eşime de geçebilirmiş
26 yaşında, 8 aylık evli kadınım. Bir süre önce akıntı şikayetiyle doktora gittim. Doktorum bana vajinal yoldan kullanılan bir tablet verdi. Bunun eşime de geçebileceğini belirtti. Eşimle 3 aydır korunmuyoruz ama çocuk sahibi olamadık. Bu akıntı yüzünden olabilir mi?
CEVAP
Sevgili okurum, akıntıya neden olabilecek birçok mikrop çeşidi vardır ve bunların bazıları cinsel yolla bulaşabilir. Böyle durumlarda eşinizin de tedavi görmesi gerekir ki bu durum sizde tekrarlamasın. Bazı enfeksiyon tipleri kadınlarda tüpleri ve rahimi etkileyerek gebelik oluşumuna engel olabilirler. Hangi mikrop tipinin saptandığını bilmediğim için detaylı bilgi veremeyeceğim ama bunun için doktorunuza danışıp detaylı bilgi almanız iyi olacaktır.
TSH çok yüksek çıktı
TSH diye bir değerim çok yüksek çıkmış. Hamilelikte zararı olabilirmiş. Ne yapmamı önerirsiniz?
CEVAP
Sevgili okurum, değeriniz hipotiroidizmi işaret ediyor. Hipotiroidizm, tiroid bezinin az çalışması durumudur ve gebelik sırasında şiddeti artabilir. Gebelik süresince tiroid bezinin az çalışması bebeğin fiziksel ve mental gelişimini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca annede yorgunluk ve hızlı kilo alma şikayetleri ile kendini gösterir.
Tedavi ilaç desteği ile yapılır. Yakın aralıklar ile hormon seviyeleri takip edilir ve gerekli doz ayarlaması yapılır. Bu süreçte dahiliye uzmanı doktorunuz ilaç tedavisini planlayacaktır. Tedavinizi gecikmeden başlatmanızı öneririm.