Dış gebelik geçiren kadında hasarlı tüp çoğu kez alınıyor. Çünkü sonraki gebeliklerde sıkıntı yaratabileceği düşünülüyor. Tek tüple hamile kalabilirsiniz ama dış gebelik sonrası doktorunuz inceleme yapmalı, aynı sorunların yaşanmasının önüne geçilmeli.
Tek tüple gebe kalır mıyım?
33 yaşındayım, 3 yıl önce spiralim olmasına rağmen dış gebelik geçirdim. Sol tüpümü aldılar, çocuk istiyorum ama 7 aydır olmuyor. Doktor, “Sorun yok, gebe kalabilirsin” dedi. 8 yaşında bir oğlum var ve sezaryen ile doğum yaptım. Tek tüple gebe kalma şansım nedir?
CEVAP
Sevgili okurum, dış gebelik ameliyatları esnasında hasarlı tüpler genellikle alınıyorlar. Aksi takdirde ileride oluşacak yeni gebeliklerde dış gebelik riski artar. Yedi ay geçmesine rağmen gebelik oluşmaması durumunda 1 senenin dolması beklenebilir. Kadınlarda tek bir tüp kalmış olsa bile gebelik şansı devam etmektedir. Bunun yanı sıra doktorunuz uygun görürse bir rahim filmi çektirebilirsiniz. Böylece diğer tüp kontrol edilerek tüpün sağlamlığına bakılır. Dış gebelik sonrası tüplerin sağlamlığının kontrol edilmesi diğer gebeliklerde aynı sorunların yaşanmasının önüne geçmektedir.
Adet görmüyorum çocuğum olur mu?
19 yaşındayım. Hiç adet görmedim. İleride evlenmeyi düşünüyorum. Adet görmemem çocuğumun olmayacağını mı gösterir? Tedavisi yok mu?
CEVAP
Sevgili okurum, ne yazık ki adet görmemeniz üreme yolları ile ilgili bazı sıkıntıların habercisi olabilir. Bu durumlarda anatomik gelişiminizin ve hormon seviyelerinizin kontrol edilmesi gerekir. Size önerim en yakın zamanda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanız. Adet görmemenizin sebebi tespit edildiği takdirde ileride yaşanılabilecek çocuk sahibi olamama durumlarının uygunsa tedavisi hızlıca planlanabilecektir. Tedavi şansı için tanıyı bilmeden kesin yorum yapmak yanlış olur.
Bebeğime zarar verir mi?
14 haftalık hamileyim. İdrarımda kan çıktı. Kültürde bir sıkıntı yok. Doktorum bol su içmemi söyledi ama kanı yine görüyorum. Çünkü fark ediliyor. Bebeğim ve benim için bir sıkıntı olur mu?
CEVAP
Sevgili okurum, idrarda kan ya da eritrosit görülmesinin birçok nedeni olabilir. Böyle durumlarda hastanın yeteri kadar sıvı alıp almadığı, olası böbrek taşı ihtimali ve idrar yolu enfeksiyonu ihtimali kontrol edilmelidir. Doktorunuz kültür testinde enfeksiyon olup olmadığını kontrol etmiş. Sıvı alımını artırmanızı önermiş. Takiplerde tekrarlamaz ise başka bir şey yapmaya gerek yok. Ama sorununuz devam ederse bahsettiğim ileri araştırmaların yapılması hem sizin hem bebeğiniz için daha doğru olacaktır.