Dr. Ali GürsoyYaranın nedeni çoğu zaman enfeksiyonlar

HABERİ PAYLAŞ

Yaranın nedeni çoğu zaman enfeksiyonlar

Rahim ağzında oluşan yaraların en çok gördüğümüz sebebi vajinal enfeksiyonlar. Bel soğukluğu, klamidya gibi mikroplar rahim ağzında yara yaparlar ve tedavi edilmeleri gerekir. Doktorunuz tedaviyi verir, gerekli görürse vajinal kültür örneklemesi ve smear testi de yapar.

Çocuk sahibi olabilir miyim?

28 yaşındayken yumurtalık kanserine yakalandım. Sekiz santim olan tümör yumurtalığımla birlikte alındı. Altı ayda bir kontrollere gidiyorum. 32 yaşındayım. Yakında evlenmeyi düşünüyorum, acaba ileride çocuğum olur mu?

CEVAP

Sevgili okurum, çok geçmiş olsun. Nasıl bir tedavi uygulandığını belirtmediğiniz için genel bir bilgilendirme yapacağım. Ameliyat esnasında her iki yumurtalığınız alındıysa ne yazık ki gebe kalma şansınız bulunmuyor. Yumurtalardan biri alındı ama diğeri duruyor ise gebelik şansınız devam ediyordur.

Haberin Devamı

Kadınlarda bir yumurtalık bile kalsa doğurganlık devam eder. Böyle durumlarda yumurta rezervini gösteren AMH testini yaptırmanızı öneririm. Ayrıca ultrasonografide yumurtalığın görüntüsü de bize doğurganlığınız açısından bilgi verecektir.

Rahim ağzında yara var

Rahim ağzında yara vardı. Kokulu, yapışkan ve sarı renkte akıntı başladı. Kaşıntım çok fazla ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okurum, rahim ağzında yaraların en sık sebebi vajinal enfeksiyonlardır. Gonore, klamidya ve trikomonas gibi mikroplar rahim ağzında yara yaparlar ve tedavi edilmeleri gerekir. Bunun dışında nadir de olsa bir diğer önemli neden rahim ağzında ileride kansere yol açabilecek hücresel değişiklerdir.

Muayenenizde vajinal kültür örneklemesi yapılmalı, sonrasında ise kesinlikle pap smear testi yapılması gerekir. Bu değerlendirmelerin sonucuna göre gerekirse daha detaylı değerlendirme için kolposkopi denilen rahim ağzının mikroskop ile incelenmesi işlemi gerçekleştirilebilir.

Bebeğin tutunma şansı nedir?

İki yıllık evliyim, tüp bebek denedik. 27 yaşındayım. Embriyo transferi yapıldı. Eşim de azosperm TESE ameliyatı oldu. Başarılı geçtiğini söylediler. Bebeğimizin tutunma şansı ne kadar?

CEVAP

Sevgili okurum, umarım sağlıklı bir gebeliği sahip olursunuz. Tüp bebek tedavisi epey karmaşık prosedürleri içerir. Yumurta kalitesi, embriyo kalitesi, stimülasyon protokolü, yumurtlamanın zamanlaması, endometriumdaki reseptörlerin durumu, embriyo transferi ve sperm kalitesi gibi birçok kriter başarıyı etkiler. Bu nedenle başarı şansınızı tüm bu aşamaları yöneten doktorunuz ile görüşüp öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder