Polikistik over sendromu üreme çağındaki kadınlarda sık görülüyor. Adet düzensizliği, insülin direnci, kıllanma ile kendini gösteren bu rahatsızlık geçmiyor. Diyet, egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleri ile kontrol altına alınabiliyor.
Hamile kalabilir miyim?
31 yaşında, 3 yıllık evliyim. Dört sene önce miyom ve over kist tanısıyla tedavi görmeye başladım. Adet sancılarımın artması ve hamile kalmak istemem nedeniyle ameliyat oldum. Doktorum rahim ağzı kanseri aşısı da olabileceğimi söyledi, aşıya başladım. Yalnız bir an önce çocuk sahibi olmayı istiyorum. Aşımın son dozu 2 ay sonra olacak. Acaba bu aşıyı tamamlamadan hamile kalabilir miyim?
CEVAP
Sevgili okurum, rahim ağzı kanserinin en önemli nedeni olan HPV virüsünden aşı ile korunmanız mümkün. Bu aşı 3 doz halinde yapılmaktadır ve tüm kız çocukları ile kadınların bu aşıyı yapmaları önerilmektedir. 14 yaş üzeri kişilerde, ilk enjeksiyon yapıldıktan sonra ikinci enjeksiyon ilk dozdan 2 ay sonra yapılır. Üçüncü doz ise ilk dozdan 6 ay sonra yapılır. Hasta 3 dozun tamamlanmasından önce hamile kaldığı takdirde, aşılama takvimi çocuk doğduktan sonra tamamlanmalı.
Hastalık geçmeyecekmiş
26 yaşındayım. Üç yıl önce kıllanma ve adet düzensizliği şikayetleriyle endokrinoloji bölümüne başvurdum. Polikistik over teşhisi kondu. Birçok jinekoloji uzmanına gittim. En son gittiğim doktor bu hastalığın geçmeyeceğini söylediğini, ne yapmamı önerirsiniz?
CEVAP
Sevgili okurum, üreme dönemdeki kadınların yaklaşık yüzde 15-20’sinde polikistik over sendromu görülmektedir. Anormal seviyelerde hormon üretimine sebep olan polikistik over sendromunun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte insülin direnci sorunu sık rastladığımız sebeplerden birisidir. Hastada kilo artışı, kıllanma, adet görememe ve saç dökülmesi benzeri birçok soruna neden olur. Yapılacak kapsamlı değerlendirme sonrası beslenmeden fiziksel aktiviteye kadar önerilecek birçok yaşam tarzı değişikliği ile bu durum geçmese bile kontrol altına alınabilir.
Yumurtlama olmuyormuş
On yıldır adet düzensizliğim var. Beni muayene eden doktor yumurtlamanın gerçekleşmediğini söyledi. Bu adet düzensizliği devam ederse ileride anne olamama gibi bir ihtimal olabilir mi? Nasıl tedavi olmam gerekiyor?
CEVAP
Sevgili okurum, üreme döneminde olan kadınlarda her ay bir yumurta gelişerek döllenmek üzere hazırlanır. Her ay düzenli gerçekleşmesi beklenen yumurtlama bazı kadınlarda gerçekleşemez. Gebelik için en önemli basamak olan yumurtlama aşamasında problem tespit edildiğinde bu sorunlar irdelenmeli ve tedavisi başlanmalıdır. Tedavi edilmezse gebe kalmakta zorluk yaşayabilirsiniz. Yapılacak tetkikler sonrası tedavi ile yumurtlamanız sağlanacaktır.