Rahimden köken alan miyomlar bulundukları yere ve boyutlarına göre kadında kanama ya da karın ağrısına neden olabilirler. Miyomlarınız büyükse yarattıkları ağrı nedeniyle ameliyatla çıkarıllabilir. Bunun için doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.
Miyomdan mı kaynaklanıyor?
İki yıldır bende miyom var. Adet bittikten sonra belim ve biraz da karnım ağrıyor. Miyom ağrı yapar mı? Belim tutuluyor. Bu durum miyomdan mı kaynaklanıyor?
CEVAP
Sevgili okurum, rahimden köken alan miyomlar bulundukları yere ve boyutlarına göre kanama ve karın ağrısı yapabilirler. Miyomunuzun yeri ve boyutunu bilmemiz burada önemli ama belirtmemişsiniz. Eğer miyomlarınız büyük ise yapacakları bası dolayısı ile belde ve karında ağrı yapabilirler. Böyle durumlarda miyomların ameliyat ile alınması gerekebilir. Bu konuda doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin. Çünkü ağrının sebebi miyom değilse neden olan sebebi daha detaylı araştırmak gerekebilir.
Yara gebelikten önce mi tedavi edilmeli?
31 yaşındayım. Hamile kalamıyorum ve çok akıntım var diye kadın doğuma gittim. Bana yara olduğunu söyledi. Gebelikten önce yaranın tedavi edilmesi gerektiğini anlattı. Bu yaranın tedavi edilmesi mi gerekiyor ve hangi yöntem uygulanmalı?
CEVAP
Sevgili okurum, rahim ağzında yara varlığı detaylıca araştırılmalıdır. Rahim ağzında yara izlendiğinde ileride kansere yol açabilecek hücresel değişikleri ya da enfeksiyonlara bağlı değişiklikleri gözlemliyoruz. Yapılacak muayenenizde gerekli ise vajinal kültür örneklemesi yapılmalı, sonrasında ise kesinlikle pap smear testi ve hpv dna testi yapılması gerekir. Bu değerlendirmelerin sonucuna göre gerekirse daha detaylı değerlendirme için kolposkopi denilen rahim ağzının mikroskop ile incelenmesi işlemi gerçekleştirilebilir. Eğer altında patoloji saptanmaz ise dondurma ya da yakma işlemi ile tedavi yapılabilir.
FSH’ın düşmesi gerekiyormuş
Adet düzensizliğim var diye test yaptırdım. LH değerim normalmiş ama FSH testi 9 çıktı. Çocuk sahibi olmam için bunu düşürmek lazımmış. Hamile kalmak için ne yapmalıyım?
CEVAP
Sevgili okurum, FSH testinin adet döngünüzün hangi gününde bakıldığı önemli. FSH yükselmesi kadınlarda yumurta kalitesi ve döllenmenin kötü olabileceğinin göstergelerinden biri olsa da tek başına kesin bir gösterge değildir. Yumurta rezervinizin kontrolü için öncelikle bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından muayene edilmelisiniz. Ultrasonografi ve bazı laboratuvar testleri yapılacak, bu testlerin sonucuna göre gebe kalmanıza engel bir durum olup olmadığı ortaya çıkacaktır.