Biz, çocuk sağlığı ile uğraşan doktorların her geçen gün artan sıklıkla karşılaştığımız vakaların başında astım ve alerji gelir. Dünya Sağlık Örgütü de astım ve alerji sıklığının artış eğiliminde olduğunu raporları ile doğrulamaktadır.
Genetik etkili oluyor
Alerjinin nedenleri arasında genetik ve çevresel etmenlere ek olarak, sezaryen doğum oranında artış ve anne sütü ile besleme oranında düşüş dikkat çeken iki neden olarak karşımıza çıkmaktadır. Normal yolla doğan bebekler, doğum kanalından geçerken anneye ait yararlı bakteri örtüsü ile tanışır, sezaryen ile doğan bebeklerde ise bu yararlı bakteri örtüsü normal yolla doğan bebeklerin bağırsaklarındaki gibi değildir.
2 yaşa kadar anne sütü
Bebekler için tartışmasız en önemli besin anne sütüdür. İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen, 1 yaşa kadar ağırlıklı olarak anne sütü alan ve 2 yaşa kadar anne sütüne devam eden bebeklerde alerji görülme riski azalır. Formül mama ile beslenen bebeklerde çok çeşitli bakteri bulunur.
Anne sütü ile beslenen bebeklerde ise bu çeşitlilik olmayıp, yüzde 90 oranında bifidobakteriye sahiptir. Bifidobakteri anne sütü ve doğum kanalında bulunan en önemli yararlı bakteri olup bu sayede yeni tanışılan gıdalara tolerans gelişirken, ileri yaşlarda astım ve alerji gelişme riskini de azaltmaktadır.
HİJYEN HİPOTEZİ NEDİR?
Bağışıklık sisteminin mikroplarla temas ve mücadelesinde artış, alerjiden uzaklaşma anlamına gelir. Bilimsel çalışmalar, yaşamın ilk yıllarında birkaç kere geçirilen soğuk algınlığının alerji riskini yarıya indirdiğini gösterir.
Sağlıklı bebek sahibi olmak için ana fikir
✔ Tıbbi zorunluluk dışında sezaryen doğum yapmamak
✔ En az 6 ay sadece anne sütü, olası ise 2 yaşa kadar anne sütü destekli beslemek
✔ Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi viral hastalıklarda antibiyotik kullanmamak. Bu basit önlemler sayesinde sağlıklı bağırsaklara sahip, sağlıklı çocuklarımız olacaktır.
08 Ekim 2016, Cumartesi 16:00
Haberin Devamı