Dr. Cihan AvaroğluYenidoğan bebeğin gerçekleri

HABERİ PAYLAŞ

Yenidoğan bebeğin gerçekleri

Haberin Devamı

Artık biliyoruz ki sağlıklı sindirim sistemi beyne giden sinyalizasyonu yönetir, ruh halini düzenler. Yine biliyoruz ki, bebekler sindirim sistemi de dahil olmak üzere gelişimlerinin önemli bir kısmını doğduktan sonra tamamlar. Anne karnındayken beslenmesini plasenta aracılığıyla yapan bebek, doğumla birlikte sindirim sistemiyle beslenmeye başlar.

Bu süreçte yegane besin kaynağı olan anne sütünü, henüz gelişimini tamamlamamış olan bu sistemde sindirmek zorundadır.

Yaşamın ilk günlerinden itibaren karşılaşılan bu sorunlar, yani fonksiyonel sindirim kanalı bozuklukları, yapısal veya biyokimyasal anormalliklerle açıklanamayan yaygın bir durumdur. 12 ay altındaki bebeklerinin yüzde 8 ila 26’sı bu durumdadır. Bu yaygınlık 2-4 ay arasında ise yüzde 68-78 oranındadır.

İşte, her yeni doğum yapan annenin endişesi olan “Bebeğim ağlıyor, başka bir sorunu olmasın?” sorusunun yanıtı bu yazılanlarda gizlidir.

Çocuklarda öğrenme güçlüğü

Çocukların yaşamı öğrenmekle başlar. Konuşmayı, dinlemeyi, okumayı, yazmayı, matematiği ve daha nicelerini yaşamları boyunca öğrenirler. Çocuğunuz bazı becerileri elinden geldiğince yapmaya çabaladığı halde, akranlarına yetişemiyorsa, öğrenme güçlüğü yaşıyor olabilir. Nedenini bulmak ve zamanında destek olmak önemlidir. Öğrenme güçlüğünün nedeni tam olarak bilinmese de, anne-baba veya akrabalarda öğrenme güçlüğünün olması, düşük doğum ağırlığı, prematürelik, çocukluk yaralanma ve hastalıklarının varlığı olası nedenler arasındadır. Unutmayın, öğrenme güçlüğü olan çocuklar doğru yardım ve desteği alırsa öğrenebilir ve başarılı olabilirler.

Sorularınızı bekliyoruz / cocukdoktoru@posta.com.tr

Sıradaki haber yükleniyor...
holder