Dr. Cihan AvaroğluYoğurt; mucize gıda

HABERİ PAYLAŞ

Yoğurt; mucize gıda

İnsanlar yüzyıllar boyunca çeşitli nedenlerle fermente süt ürünlerinin süte oranla daha sağlıklı olduğunun farkına varmışlardır. Yoğurt, çağlar boyunca birçok kültürde kullanılmış ve bundan sonra da artan oranlarda kullanılmaya devam edecektir.

Fermente süt ürünlerinin en önemli faydalarından biri iyi bakterilerin, kötü bakterilerin ortamda bulunmalarına engel olmasıdır. Yoğurt da dahil olmak üzere tüm fermente süt ürünleri, her zaman için insanlara sağlıklı ve faydalı olma özelliğini taşımaktadır.

Haberin Devamı

Antik sanat, Ayurveda tıbbında yoğurt, bir soğuk yiyecek olarak kabul edilir ve ömrü uzattığı, sağlıklı uyku sağladığı ve cinsel gücü arttırdığına inanılırdı.

Bunun yanı sıra sağlıklı cilt görünümüyle, mide ve sindirim sorunlarına yardımcı olmak için reçete edilirdi.

Temel yapı taşı

Bebeklerde altıncı aydan itibaren tamamlayıcı gıda olarak başlanabilen yoğurt özellikle büyüme ve gelişme döneminde kalsiyum kaynağı olarak temel bir yapı taşıdır.

Çocuklarda boy uzaması ve sağlıklı kemikler için gerekliyken, erişkinde kemik sağlığının devamına, ileri yaşlarda ise osteoporozu önlemede en önemli besin desteğidir.

İshale karşı

İster bebek, çocuk, isterse erişkin olsun, bakteriyel, viral veya antibiyotiğe bağlı ishallerde en önemli destek gıdadır.

Bir taraftan ishalin hızla düzelmesini sağlarken, diğer taraftan içeriği sayesinde kayıp oluşmasını engelleyecektir.

Kabızlık için...

İçeriğinde bulunan yararlı bakteriler sayesinde kabızlık ve sindirimi düzenlemek için düzenli kullanılmalıdır.

Kan basıncını dengeler

Bugün yapılan her araştırma, her gün daha fazla yararının olduğunu ortaya koymaktadır. Günlük olarak düzenli yoğurt yemek yüksek kan basıncını engellemektedir.

Amerika Boston’da yapılan bir çalışmada 14 yıl boyunca düzenli günlük yoğurt tüketen 2197 erişkin izlenmiş ve bu kişilerde yüksek kan basıncı ve hipertansiyon gelişme riski düşük bulunmuştur.

Nasıl tüketelim?

Kaşık kaşık sade olarak tüketilebileceği gibi, birçok yemeğin yanında, ayrıca ayran veya cacık olarak da tüketilebilir.

Kuru meyve veya taze meyvelerle hazırlanacak meyveli yoğurtlar özellikle bu yaz günlerinde mutlaka tüketilmelidir.

Haberin Devamı

Pudra şekeri ile yenen Kanlıca yoğurdunu da unutmamak gerekir.

Yatmadan önce yenilen yoğurt sindirimi rahatlatarak, uykuya dalmayı da kolaylaştıracaktır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Soğuk algınlığı belirtileri başladığında diyete yoğurt eklendiğinde, hastalık belirtilerinin daha kısa sürede ortadan kalktığı herkes tarafından bilinen bir gerçektir.

Canlı bakteri kültürleri ile yoğurt yenildiğinde, sindirim kanalına yararlı bakterileri ekleyerek, bağışıklığı güçlendirmekteyiz. 2009 yılında Danimarka’da yapılan bir çalışmada düzenli olarak yoğurt tüketen çocukların daha az sıklıkla soğuk algınlığı ile karşılaştığı görülmüştür.

Yine Amerika Yale Üniversitesi’nde yapılan çalışma gerçekten belirtildiği gibi iyi bakterilerin bağışıklığı güçlendirdiğini ortaya koymuştur. Yoğurt soğutulduğu veya dondurulduğu zaman içindeki iyi bakteriler uykuya dalar, yendiğinde ise uyuyan bakteriler uyanır ve etkisini göstermeye başlar.

Haberin Devamı

43 derece üzerinde ise yararlı bakteriler etkisini kaybetmeye başlar. Yoğurt probiyotiklere ek olarak, bağışıklık sistemini güçlendiren çinkoyu da önemli bir miktarda içerir.

Ayrıca A vitamini, kalsiyum ve potasyumun mükemmel bir kaynağıdır. Hayvanlar da dahil olmak üzere yapılan birçok çalışma anti tümor etkisi olduğuna dair önemli kanıtları ortaya koymaktadır.

Diyabette önemli

Tahran Tıp Bilimleri Üniversitesi’nde yapılan yeni bir çalışma da yoğurtlu içeceklerin Tip 2 diyabetiklerde kan şekerini düşürmede yararı olduğunu ortaya koymuştur.

Ancak benzer etkinin salamura gıdalar tüketidiğinde de görülmesi etkinin yoğurdun asidik düzeyi ile ilgili olduğunu düşündürmektedir. Yağsız ve şekersiz olmak kaydıyla yoğurt, diyabet için sağlıklıdır ve güvenle tüketilmelidir.

Sindirimi düzenler

Canlı, aktif bakteri kültürleri içeren yoğurt, sindirim sistemi dostu yararlı bakteri örtüsünü dengelemeye yardımcı olur. Ayrıca, laktoz intoleransında laktaz enzimi eksikliği nedeniyle süt sindirilemezken, yoğurttaki fermentasyon sayesinde laktoz, glukoz ve galaktoza ayrılır ve bu sayede sindirilebilir.

Bu yüzden laktoz intoleransı olanlarda da yoğurt kullanabilir. Yemek yerken alınan yoğurt, birlikte alınan diğer besin, vitamin ve minerallerin daha kolay emilmesini ve vücut tarafından kullanılmasını sağlar.

Özellikle kalsiyum ve B vitamininin biyoyararlılığını arttırır. Yoğurt, görüldüğü gibi, bebeklikten, ileri yaşlara kadar hepimizin tüketmesi gereken temel gıdalardandır.

Yararı saydıklarımızdan çok daha fazladır. Hazır olarak alınabileceği gibi kolaylıkla evde yapabileceğiniz, kültürel ve dünyaya yayılan zenginliğimizdir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder