Sevgili POSTA okurları, sizlerden Ramazan ve oruçla ilgili çok sayıda soru geliyor. Bu köşede sorularınıza yer vermeye devam edeceğiz. Oruç tutarken bazı kişiler tüm enerjilerini kaybediyor, çalışmaya, hatta yürümeye bile halleri kalmıyor. Bugün sizlere oruç tutarken daha dinamik ve enerjik olmanız için bir çay tarifi veriyorum. Ayrıca iftar sonrası şişkinlik ve gün içinde baş ağrısından yakınanlar için de bazı önerilerim olacak.
Enerji veren süper çay tarifi
Bu bitkilerin hepsi canlandırıcıdır. Kombinasyon halinde de kullanılabilir. Eğer şeker ve kilo probleminiz yoksa bu çayları biraz esmer şekerle tatlandırarak içerseniz enerji verici etkileri daha da artar.
[[HAFTAYA]]
Malzemeler
* Mate
* Yeşil çay
*Meyan kökü
* Nane l Kaküle
* Biberiye
* Kekik
* Zencefil
* Ginseng
* Guarana
* Adaçayı.
Yapılışı: 1 bardak kaynar suya yarım tatlı kaşığı mate, yarım kahve kaşığı ginseng, 1 kahve kaşığı yeşil çay, yarım kahve kaşığı öğütülmüş meyan kökünü atın ve hemen suyun altını kapatın. 4 dakika kadar demlendikten sonra az esmer şeker koyarak için. Bu çayı yüksek tansiyon ve çarpıntı sorunu olanlar içmese daha iyi olur. İftarla sahur arasında 2-3 bardak kadar içebilirsiniz.
İftardan sonra şişkinlik hissedenlere
İftardan sonra midede çok şişkinlik hissediyorsanız size bir masaj öneriyorum. Bir parça ılık susam yağı ve varsa rezene yağını elinize alın. Sol avucunuzun ve sol ayak tabanınızın ortalarına 2-3 dakika bastırarak masaj yapın. Daha sonra kendinize göre saat yönünde yumuşak ve dairesel hareketlerle karın bölgenizi 3-4 dakika ovun.
Rezene çayı kurtarıcınız olabilir
İftarda çiğ gıdaları çok soğuk ve aç karnına yemeyin. Ramazan’da vitamin ve lifli gıda ihtiyacımız artar. Çiğ gıdaları kesmeyin ama yemeğin ortasına veya sonlarına doğru yiyin. Hiçbir gıdayı hemen buzdolabından çıktığı haliyle, tam tabiriyle ‘buz gibi’ yemeyin. Eğer bir besini buz gibi yediyseniz ve gaz yaptıysa üzerine 1-2 fincan rezene çayı ve sıcak su için. Şişkinliğiniz devam ediyorsa, 1 hafta süreyle mayalı gıdaları kesin, belki mayalı gıdalara karşı intoleransınız olabilir.
Ramazan’da baş ağrısı çekiyorsanız
Ramazan’daki baş ağrısı hatalı beslenmeyle, kan şekerinde düşmeyle ve uyku düzenindeki bozuklukla ilgilidir. Sahurda ağır, yağlı, kızarmış, aşırı tatlı gıdaları azaltırsanız, bol nane-papatya çayı içer, karanfil çiğnerseniz başınızın ağrısı büyük olasılıkla azalır. Baş ağrınız oruçlu olduğunuz saatlerde tutursa elinizin baş ve işaret parmağı arasındaki etli bölümün üstüne bir damla nane yağı ve susam yağı koyarak diğer elinizi baş ve işaret parmağıyla kuvvetlice sıkın. Acı duyabilirsiniz. Çünkü burası akupunktur noktasıdır. Birkaç dakika bu işlemi yaparsanız ağrınız hafifler.
Önce çorba sonra kısa bir mola
Pek çok kişide iftarda fazla yemekten kaynaklanan sorunlar oluyor. Yemeğe başlamadan önce 1 bardak ballı limonlu su, ardından da çorbanızı içmenizi öneriyorum. Bunun nedeni boş olan sindirim sistemini rahatlatmak. Bu sayede vücut sıvı ihtiyacınız karşılar. 3-4 dakika kadar arkanıza yaslanıp beklemek sıvıların mide, bağırsaklar ve dolaşıma geçmesine yardımcı olur. Yemeği hızlı ve nefes almadan yerseniz sindirim sistemi çok kan çeker. Beyin gibi bazı organlarda kanlanmanın azalmasına bağlı uyku hali, ağrılık hissi, çarpıntı ortaya çıkabilir. Bu yüzden önce çorba için, ardından kısa bir mola verin.
15 Ağustos 2011, Pazartesi 05:00
Haberin Devamı