Pek çok kişinin en büyük sorunu az yemek yediği halde tatlılara, çikolatalara, gofretlere, şekerli gıdalara dayanamamak. Ama çaresiz değilsiniz, biraz gayret ve irade ile bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.
1-Diyetteki size verilen ve doymanızı sağlamaya yardımcı et, tavuk, balık, yağsız peynir, bakliyat gibi tok tutucu gıdaları mutlaka tüketin. Eğer bunları yeterince tüketmezseniz sürekli bir açlık hissiniz olabilir. Ve doymak için de karbonhidrat ve tatlılara yönelebilirsiniz.
2-Krom hapları veya içinde 7 şifalı maddi bulanan bitkisel destekler kan şekerinin dengelenmesine ve tatlı krizlerine karşı yardımcı olabilir. İnsülin direnci olan kişilerde de yardımcıdır.
3-Tatlı krizi geldiğinde önce parmağınızın ucuyla biraz tuza banın ve tuzu yalayın. Daha sonra yine devam ederse yarım tatlı kaşığı balı ağzınıza alın ve yavaşça emin. Sürüyorsa, 2 adet kuru kayısıyı peş peşe ağızda yavaşça adeta emer gibi eze eze yiyin. Hâlâ geçmediyse 1 parmak kadar bitter çikolatayı bölerek ağzınıza alın ve yavaş yavaş emerek tüketin. Tüm bu işlemleri yaptığınızda gerçekten de tatlı krizinin yumuşadığını hissedeceksiniz.
4-Tarçın da kan şekerini dengeleyici etkisinden dolayı kan şekeri yüksek olan veya sürekli tatlı yemek isteyenlere yardımcı olabilecek olan bir baharattır.
‘Karnım çok şişiyor’ diyorsanız
Son dönemlerde özellikle beyaz un, beyaz şeker tüketimi arttıktan, mayalı gıdaları daha çok tüketmeye başladıktan sonra alerjiler, karında şişkinlik, gaz, ödem, tatlı yeme isteği oluyorsa dikkat edin, sindirim sisteminizde yaygın mantar olabilir. Özellikle şarap, sirke, peynir, yoğurt, kabaran hamurlar, pasta, kek, ekmek, poğaça, simit, açma gibi gıdaları yiyince benzer yakınmalarınız oluyorsa dikkat edin!
Peki ne yapmalı?
Öncelikle bir doktora danışarak dışkıdan bazı mantar tahlilleri yaptırabilirsiniz. 3 hafta süreyle mayalı gıdaları azaltabilirsiniz. Ağızda tane karanfil çiğnemek, kekik, tarçın, defne yaprağı, sarımsak, soğan tüketmek, beyaz un, beyaz şeker ve tatlı gıdaları bir süre için azaltmak da yararlı olabilir. Aşırı şişkinlik gaz ve tatlı krizlerinden yakınan pek çok kişi bu tarz geçici bir beslenme programıyla rahatladı. Son dönemde gittikçe daha çok hekim ve diyetisyen gıda tolerans testlerine (Gıda alerji testleri) başvurur oldu. Masum sandığınız ve severek yediğiniz veya sağlıklı zannettiğiniz pek çok yiyecek aslında sizin için kilo aldırıcı, şişkinlik yapıcı olabilir. Eğer, şişkinlik, gaz, alerjiler, çok dikkat etmenize rağmen kolay kilo verememek gibi sıkıntılarınız varsa gıda tolerans testlerinden yararlanabilirsiniz. Bazı hastalarda biz de ekip olarak bazen bu testlerden yararlanıyor ve tedavide daha iyi sonuçlar alabiliyoruz.
Zayıflamaya yardımcı olacak çok özel bir çay: 5’İ BİR YERDE!
MALZEMELER: - Bir adet iri veya 2 adet orta boy avakado yaprağı. - Kendi elinizle küçük bir tutam yeşil çay - Bir tutam kiraz sapı - Bir tutam mısır püskülü
- 2-3 adet saplarıyla beraber maydanoz
HAZIRLANIŞI: Bu miktar 1 çay fincanı veya 1 su bardağı su içindir. Bu bitkileri ortalama 1.5 dakika kadar kaynatıp fokurdatın. Sonrasında 3-4 dakika kadar demlemeye bırakın. İçindeki bitkileri süzdükten sonra ince bir dilim limon ekleyerek, şeker veya tatlandırıcı kullanmadan sıcakken için. Bu çaydan günde 2 kez hazırlayıp tercihen bir fincanını sabah ve öğle saatleri arasında, diğer fincanı ise akşamüstü için. Eğer akşamüstünü kaçırdıysanız akşam yemeğinden bir saat sonra da içebilirsiniz. Böbrek hastaları, aşırı ishali olanların bu çayı içmemesi daha uygun olur.
Neden içiyoruz?
Bu çay boşaltım sistemini çalıştırmaya yardımcı oluyor, vücuttaki şişlik ve ödemi azaltıyor. Az miktarda da olsa metabolizmanın canlanmasına etkisi var. Ama en önemlisi tamamen doğal! Bu çay sağlıklı zayıflama programını uygularken size destek olacak. Bazı kişiler “Bu çay boşaltıma yardımcı oluyor” diyerek daha koyu ve günde 4-5 fincan içiyor. Aman dikkat! Verdiğim doz ve miktarların üzerine çıkmayın.
GÜNÜN MÖNÜSÜ
Sabah yataktan kalktıktan hemen sonra 1 bardak ılık, ballı limonlu su için. Yarım tatlı kaşığı balı, 8-10 damla limon suyunu ılık suya karıştırın.
SABAH: - 4-5 kaşık sade mısır gevreği - 1 bardak yağsız ılık süt - 1.5 tatlı kaşığı kabaca öğütülmüş keten tohumu.
ARA: -2 salatalık.
ÖĞLEN: - Yarım ızgara tavuk göğsü - Bol yeşil salata (Tere, maydonoz, roka, marul, sivri biber, bol taze nane.) Üzerine biraz taze limon suyu, yarım tatlı kaşığı sızma zeytinyağı ve biraz sumak koyabilirsiniz.
ARA: - 1 bardak yağsız yoğurttan ayran.
ARA: - 1 avuç kiraz
AKŞAM: - 1 kase mercimek çorbası (süzmeyin ve ununu çok az koyun, üzerine yağ eritmeyin), - 2 adet orta boy zeytinyağlı enginar. Dereotlu ve taze soğanlı yapılacak. - 1 dilim kızarmış tam buğday ekmeği.
GECE: - 4 adet ceviz içi - 1 yeşil elma.
ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR
MALZEMELER: - 4 tane enginar - 1 demet dereotu - Yarım demet taze soğan - 2 çorba kaşığı zeytinyağı - 2 limonun suyu
HAZIRLANIŞI: 4 adet enginarın dış yaprakları ayıklanır, limonlu suya konulur. Taze soğan, bol dereotu ve enginarlar çiğden tencereye yerleştirilir. 1 su bardağı su, 1 limon suyu ve 2 çorba kaşığı zeytinyağı ilave edilir. Yemeğin üzerine tersten yemek tabağı kapak gibi kapatılır. Kısık ateşte yarım saat, 45 dakika kadar pişirilir. Piştikten sonra en az 15-20 kadar ılınması beklenir. Arzu edenler enginara az miktarda bezelye veya iç bakla da ekleyebilir. Bakla, enginarın çok iyi bir arkadaşıdır. Enginarın daha mevsimi bitmedi, karaciğer dostu olan enginar binbir derde deva. Enginarlar kartlaşıncaya kadar sık sık yemenizi öneririm.
Uykuyu kararında bırakın
Yediklerimiz, içtiklerimiz ve egzersiz kadar aslında en derin istiharat halimiz olan uykunun da zayıflamada önemli bir etkisi olduğunu biliyor muydunuz? Eğer, 5.5-6 saatten daha az uyursanız ertesi gün daha gergin ve daha stresli olduğunuz için fizyolojiniz değişik konumda çalışır. Bu durum sadece iştahınızın değil, aynı zamanda sindirim sisteminizin ve metabolizmanızın da daha farklı çalışmasına neden olur. Benim gözlemlerim ve tecrübelerim çok az uyuyanların ertesi gün metabolizmalarının daha az çalıştığı ve bu durumun kilo kontrolü üzerinde de olumsuz bir etki yaptığıdır. Aşırı uyku da iyi bir durum değil. Sabah çok uyuyup, uzun süre yatakta kalanlarda da aynı şekilde başka bir mekanizmayla yağlanma ve kilo alımında artış olabilir. En ideali 7-9 saat arasında ve zamanında uyunan uykudur. Uyku miktarına ve zamanına zayıflama programları sırasında mutlaka özen gösterin.
3