Dr. Mehmet ÖzEnerjinizi artırma zamanı

HABERİ PAYLAŞ

Enerjinizi artırma zamanı

Haberin Devamı

Her sokağın köşesinde bir kahve dükkanı olmasına, insan sağlığı açısından birçok yararı olduğu gösterilmesine ve birçok insanın şu günlerde su şişeleri yerine kahve şişelerini tercih ettiği gerçeğine rağmen, hiçbir zaman kahve meraklısı olmadım. Neden mi? Yeni başlayanlar için söyleyelim; kahve diüretiktir (idrar söktürücü) ve bu da örneğin saatler süren ameliyatlar için ameliyathanede durmanız gerektiğinde hiç de iyi bir şey değildir. Ancak, birçok insanın neden sabah vazgeçilmezlerinin kahve olduğunu anlıyorum. Bazıları tadını, bazıları da güne hızla başlamalarını sağlayan kafein yardımını seviyor. Daha fazla enerji kazanma isteğini de anlıyorum. Gerçek şu ki, kafein sizde herhangi bir yan etkiye neden olmuyorsa (ve içine çok fazla şeker koymuyorsanız), günlük kahvenizin tadını çıkarabilirsiniz. Ancak ben yine de enerjinizi artırmak, böylece ruh halinizi iyileştirmek, iş verimliliğinizi ve sağlığınızı desteklemek ve mutluluğunuzu artırmak için her tür alternatifi denemenizden yanayım.

İşte en gözde enerji artırıcılarımdan bazıları:


Yeşil çay: Bence tadı hiç fena değil ve yeşil çay aynı zamanda sağlığımıza sayısız yarar sağlayan, hastalıklarla savaşıcı birçok antioksidan içeriyor. Eğer biraz tat katmak isterseniz agave nektarı veya doğal tatlandırıcılar ekleyebilirsiniz.
Kuruyemişler: Ne zaman acıksam bir avuç ceviz veya badem yerim. İçerdikleri protein ve sağlıklı yağlar hem tok hissetmemi sağlıyor hem de gün boyu ihtiyacım olan enerjiyi fazlasıyla veriyor. Ayrıca, yapılan son araştırmalara göre kuruyemişlerdeki bütün kaloriyi sindirmiyoruz yani aslında ceviz veya badem gibi kuruyemişler tükettiğimizde daha az kalori almış oluyoruz.
Yoga: Her tür egzersiz veya hareket, gücünüzü artırır. Öyleyse, yorgun ve durgun hissettiğinizde ev veya iş yeri koridorunda 5 dakikalık bir yürüyüşe ne dersiniz? Ben güneşi selamlama gibi klasik birkaç yoga hareketiyle, kaslarımı ve zihnimi uyandırarak güne başlamayı seviyorum.
Uyku düzeni: Sizi, yataktan, kanepeden veya televizyon karşısından kalkmak zorunda bırakan bir patronunuz, çocuklarınız veya diğer unsurlar hayatınızda bulunmuyorsa, şekerleme yapmak tabii ki harikadır. Ancak eğer şekerleme yapmanız imkansızsa (ve hatta imkanı olsa bile), geceleri en az 7,5 - 8 saat uyumak için vakit ayırmaya çalışmanızı öneririm. Bunu yapmanın yolu kaliteli bir uyku sağlamaya çalışmaktır. Işıklarınızı mutlaka söndürün.

Stres, anne karnındaki bebeği nasıl etkiler?

Kafanızın içinde hapsolduğunu sandığınız sorunlar, karnınızda olup bitenleri ve bebeğinizi, doğduktan sonra, fazlasıyla etkiler. Bir annenin, hamilelik sırasında kaygılı veya depresyonda olması erken doğum, bebeğin normal kilodan daha düşük ağırlıkta doğması ve bebeğin özel bakım ünitesine alınması gibi sorunlarla ilişkilendirilmiştir. Hormonlar ve diğer kimyasallar, plasenta engelinden geçebildikleri için depresif bir annenin depresif bir bebek dünyaya getirebileceğini söyleyebiliriz. Doğumdan sonra, annenin kaygı ve depresyonuna maruz kalan bebekler gelişimsel açıdan daha geride kalıyor, daha çok uyku ve beslenme problemi yaşıyor ve anneyle daha az etkileşime sahip oluyorlar. Bazı bebekler oldukça dirençli oluyorlar ve stresten fazla etkilenmiyorlar ama stresin bebeğinizi olumsuz etkileyeceğini düşünerek hareket etmek en doğrusu olacaktır. Olaya olumlu yönden bakarsak, insanoğlu uyumludur; zor koşullara bile adapte olabilir yani doğum sonrası dönemde bebeğin sağlıklı, stressiz, depresif olmayan bir aile ortamında bulunması, stresli bir hamilelik nedeniyle oluşmuş olabilecek sorunları yok edebilir. Yani eğer stresli ve bunalımlı bir hamilelik geçirdiyseniz ve tedavi olduysanız, meydana gelmiş her türlü zararı geri çevirebilirsiniz.

Hamilelikte vücudu kuvvetlendirmek için...

1. ‘Hazır ol’ pozisyonunda, sol ayağınızı yerden kaldırın, sağ kolunuzu öne doğru, omuz hizasında kaldırın ve aynı anda sol bacağınızı arkanıza doğru 15 santimetre kaldırın. Kolunuzu ve bacağınızı her tekrarda başlangıç pozisyonuna getirerek hareketi 10 kere tekrar edin.
2. Dirseklerinizi, önünüze doğru kaldırarak ağırlıkları üst kollarınıza doğru tutun. Sol ayağınızla öne hamle yapın, dizinizi 90 derece açıyla bükün, sağ bacağınızı geriye doğru gergin duracak biçimde uzatın. Sonra sağ dizinizi öne doğru 15 defa yukarı kaldırın. Aynı hareketi bacak değiştirerek 15 defa daha yapın.
3. Ayaklarınızı omuz hizasından biraz daha geniş biçimde açarak ayakta durun (destek almak için bir sandalyeye tutunabilirsiniz) ve ayak parmakları dışarıyı gösterecek biçimde bacaklarınızı dışa doğru çevirin. Avuç içleri yukarı bakacak şekilde ellerinizi kalça kemiğinize koyun. Kalçalarınızı yere doğru dik bir şekilde alçaltarak çömelin ve dizlerinizi ayak parmaklarınızın baktığı yönle aynı doğrultuda tutun. Çömeldikçe, kollarınızı kalçanızdan öne doğru uzatarak yukarı ve arkaya doğru dairesel hareketlerle çevirin ve bu hareketi yaparken kendinizi yukarı doğru itin (fırından kek çıkarıyormuş gibi). 15 kez tekrarlayın.

Hamilelik sırasında ideal kalori alımı ne kadar olmalıdır?


Araştırmalara göre hamilelik sırasında ideal kalori alımı şu şekilde listeleniyor: Kalori alımını yüzde 10 oranında artırmayı hedefleyin. Hamileliğin ilk 3 aylık döneminde, sağlıklı bir diyetle veya fazladan bir bardak yağsız sütün eş değerinde günlük 100 kalori artırmayı hedefleyin. İkinci 3 aylık dönemde, günlük 250 kalori veya 10 ceviz ve bir elmadan oluşan sağlıklı bir akşamüstü atıştırması eş değerinde kalori alımını artırmayı hedefleyin. Üçüncü 3 aylık dönemde günde 300 kalori artırmayı veya 3 adet meyve eş değerinde ekstra kalori almayı hedefleyin. Bu kalori miktarları hedeflemeniz gereken miktarlardır ancak şunu unutmayın ki günlük miktarlar biraz farklılık gösterebilir ve bulantı ya da bitkinlikten dolayı bu miktarların yanından bile geçemeyeceğiniz günler olacaktır. Bu rakamlara yakın miktarları çoğu zaman yakalarsanız sorun yok. Buradaki son hedefimiz kilonuzun, kendi sağlığınız ve çocuğunuz için en iyi koşulları sağlamak açısından hamilelik boyunca sağlıklı kiloda kalmanızı sağlamaktır.

( 08.01.2012 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır. )

Sıradaki haber yükleniyor...
holder