Dr. Mehmet ÖzKanseri işaret eden 5 ağrı

HABERİ PAYLAŞ

Kanseri işaret eden 5 ağrı

Haberin Devamı

Ağrı, bazı şeylerin doğru gitmediği anlamında bizi uyaran bir ikaz sistemidir. Bunlardan bazıları hiçbir endişe duymamızı gerektirmez ama bazıları da son derece önemli hatta hayati sorunları haber verir. Biz doktorlara gelince... Ağrı ile aşknefret tarzı bir ilişki içindeyizdir. Ağrı ön tedbir veren bir arkadaş ya da zayıflatan bir düşman olabilir.
Ağrı hastalığın bulunduğuna dair mükemmel bir teşhis aracıdır. Ayrıca yaraların iyileşme zamanını bildirir. Örneğin, adelemizde bir gerilme olduğunda ağrı azalıncaya kadar vücut bu durumu takip eder. Ağrının sebebi ne olursa olsun bize bilgi verme özelliğinden ötürü asla ihmal edilmemelidir.
Belirli bir ağrı iki haftadan fazla devam ediyorsa veya giderek şiddetleniyorsa kanser gibi tehditkar bir oluşumun habercisi olabilir. Böyle bir durumda hemen doktora gitmeyi düşünmelisiniz.

Kanser ağrısı hakkında

Vücudun her yerinde, deride, adalelerde, kemiklerde ve yumuşak dokularda ağrı algılayıcıları bulunmaktadır. Tümör büyüdüğünde çevresindeki dokuları, bronşları, kanalları veya kan damarlarını sıkıştırır, tahriş eder, kapatır veya tahrip eder. Yakınındaki sinirler ağrının hissedildiği yere ait bilgileri sinir kanallarından beyne doğru hareket ettirirler.
Hafif, şiddetli, ağrılı ve yakıcı kanser ağrısına ait sinyallerin hızlı aktarılması ve hareket ettirilmesi bu sinir kanallarına bağlıdır. Bazı mesajlar beynin ağrı merkezine bedene hissettirmeden beklemeksizin, bazıları da zonklama ve eziyet verecek şekilde daha düşük hızla iletilir. Kanser ağrısı ile tümörün bulunduğu yerde veya daha uzak bir yerde karşılaşılabilir.
Ağrı, tümörün büyümesinden hemen sonra veya tedavinin tamamlanması sonrası oluşabilir.
Kanser ağrısının türü ve miktarı tümörün yayılma alanına bağlıdır. Beyin kıvrımları içindeki kanserin ağrısı, büyümek ve yayılmak için daha fazla yere sahip karın bölgesindeki kanserden daha çabuk hissedilir. Bütün kanserlerde ağrı olmayabilir ve ağrısızlık kanser teşhisini zorlaştırır. Ağrı hafif ya da kuvvetli de olsa dikkate alınmalıdır.

İhmal edilmemesi gereken 5 ağrı:
GÖĞÜS AĞRISI

Akciğerler, vücudun tüm işlemleri için faydası olan oksijeni bol havayı içine alır ve karbondioksiti, güçlü hücreler tarafından üretilen atık maddeleri dışarıya verir. Tüm vücut bu etkiyi hisseder.
Tümörün akciğerlerde bulunması acılı ve güç solunuma sebep olur. Nefes borularına sızarak hırıltılı solunum oluşturur. Akciğer kanseri kadın ve erkeklerde ölüme sebep olan kanser tiplerinin başlıcalarındandır. Sigara içmek riski arttırır. Ancak hiç sigara içmemiş kişilerde (özellikle kadınlarda) akciğer kanseri oluşabilir.
Akciğer kanseri belirtileri; göğüste ağrı, kronik öksürük, öksürükte kan, nefes darlığı, nefes almada hırıltı, ses kısıklığı ve kilo kaybıdır.

KARIN AĞRISI

Karın ağrıları pek çok hastalığın, özellikle kalın bağırsakta oluşan kolon kanserinin bir sonucu olabilir. Tümör yayılınca kolonlar büyür, genişler ve katı maddelerin dışarıya atılma kanallarını tıkar. Kolon kanseri bulunan kişilerin bağırsaklarında değişimler olur.
Kanser poliplerinin kolonoskopi ile kontrolü yapılarak temizlenmesi sonucu kansere sebep olmaları önlenebilir. Kolon kanseri belirtileri; karın ağrısı, kramplar, şişkinlik, dışkıda kan, rektumda kanama ve dışkı yapma zorluğu, dışkıda değişim ve kilo kaybıdır.

KALÇA AĞRISI

Bu bölgede; rahim, yumurtalık ve idrar kesesi gibi bazı üreme ve idrar sistemi organları bulunur. Bazı kadınlar normal adet dönemlerinde bu bölge ağrılarına, kramplarına ve kanamalarına alışıktırlar.
Ancak bu ağrılar yumurtalık kanseri işareti de olabilir. Yumurtalık kanserinde ağrılar hastalığın sonlarında ortaya çıkar. Yumurtalıklar rahmin her iki kenar üstünde büyük oyuklar içinde bulunduklarından, ancak tümörün büyümesi sonucu ağrılar hissedilmeye başlanır.
Araştırmalar pek çok yumurtalık kanserli kadının hastalığın semptomlarına alışık olduğunu göstermektedir. Yumurtalık kanseri belirtileri; kalça, karın ve bel ağrısı, idrar kesesi basıncı, barsak patern bozukluğu, tokluk, kilo kaybıdır.

BAŞ AĞRISI

Kronik baş ağrısı kişide halsizlik yaratsa da her zaman beyin tümörleri sonucu oluşmaz. Bunun yanı sıra bazı tür baş ağrıları endişe vericidir. Beyin, kafatası içinde muhafaza edilmektedir. Tümör büyüdüğünde beyin için yeterli yer kalmaz.
Beyin kanseri belirtileri; kronik erken saatte baş ağrısı, bu ağrının erken uyanmaya sebep olması ve uyanmada mide bulantısı hissedilmesi, kusma, algı, görüş, konuşma ve dengede değişiklikler.

KEMİK AĞRISI

Ağrı hissettiğimizde genelde dikkatimizi yumuşak dokularda toplarız. Kemik de bir dokudur ve ağrı burada da oluşabilir. Kemik yoğun mineral dokusundan ve içteki ilikten oluşur. Bu ilik kök hücreleri tarafından trombositlere, beyaz ve kırmızı kan hücrelerine dönüştürülerek oluşturulur.
Kanser kemik içinde ortaya çıkar veya vücudun diğer bölgelerine yayılır. Kanser bu yoğun yapıya girince dayanıklı kemik yapısını zayıflatır ve daha fazla çatlama ve kırılabilme durumu oluşturur. Kemik iliği kanserinin belirtileri; kronik kemik ağrısı, sırt ağrısı, açıklanamayan çatlama ve kırılmalar, kansızlık, sık hastalanma ve yorgunluk.

Ağrınızı doktora anlatın!

Yaşadığınız ağrının şekli, sebebi hakkında önemli ipuçları içerebilir. Doktorunuza ağrınızı anlatırken aşağıdaki soruların cevaplarını tam olarak vermeye çalışın!
Ağrınızın yeri tam olarak neresi?
Ağrıyı ilk ne zaman hissettiniz?
Ağrınızı ne arttırıyor?
Ne kadar zamandır ağrınız var?
Ağrı başladıktan ne kadar sonra bitiyor?
Ağrı ne sıklıkta oluyor?
Ne yaparsanız veya alırsanız ağrınız daha kötüleşiyor?

Uygun fiyatlı sağlıklı beslenme tüyoları
Market raflarında ‘yüksek ve düşük’ fiyatlı raflardan alışveriş yapın. Genellikle üreticiler ürünlerinin göz seviyesinde sergilenmesi için ekstra bedel öderler. Ve bu ürünlerin daha ucuz fiyatlı alternatifleri aynı rafların üstlerinde ya da altlarında yer alır.
Dondurulmuş, konserve halinde ya da kurutulmuş meyve ve sebzeler daha ucuz olabilir ayrıca tazelerine göre daha uzun süre dayanırlar. Üstelik besin değerlerini de korurlar. Son olarak, yoğurt, ekmek gibi bazı besinlerinizi evde üretmenizi tavsiye ederim.

Sağlıklı bir cilde sahip olmak ister misiniz?
Vücuttaki hiçbir organ ciltten daha fazla insan yaşamına katkıda bulunamaz. Temiz, düzgün ve parlak bir cilt bizim estetik görünüşümüzde önemli yer tutar. Cilt enfeksiyon ve toksinler için ilk savunma hattıdır ve vücut iç ısısını korur. Cilt güneş ile sentez yaparak vitamin D oluşturur ki; bu vitamin pek çok hastalıkta önemli rol oynar.
Cilt algıları sayesinde ağrı ve haz mesajları alınır, ayrıca soğuktan ve fiziksel zarar verecek şeylerden korunmak için vücuda uyarılarda bulunur. Cinsel uyarılmanın da esasını oluşturur.
Cilt aynı zamanda vücudun sağlık durumu yansıtıcısıdır. Kuru, dökülen cilt parçacıkları sedef ve karaciğer hastalıklarını işaret eder.

Doğru cilt bakımını uygulayabilmek için vücudun en geniş organına ait anatomik dersler;
İyi görünümlü bir cilde nasıl sahip olursunuz?
Cilt kuru ve dökülen bir hal alırsa, elementlere karşı etkili koruma sağlayamaz. Nem ve yağ bileşiklerini kaybetmemek önemli bir etkendir. Nem yukarıya doğru yükselir ve yüzeydeki hücreleri nemlendirir, kanalların temizlenmesi için önemlidir. Sabun kirlerin temizlenmesi için iyi iş görür. Duş aldığınızda yağlar su içinde çözülür ve atılması kolaylaşır. Sert sabunlar üst tabakadaki koruyucu lipidleri hasara uğratır. Su geçirmeyen tabakanın korunması için koruyucu tabakayı soyan, nemlendirmeyi bozan şeylerden sakının ve onların yerine koruyucu olanları seçin.

Sağlıklı cilt/deri için reçetem:

Banyo suyunuza 1/4 fincan zeytinyağı koyun.
Ölü derinin temizlenmesi için yumuşak fırça veya bez kullanın.
Cildin yağlanmasını sağlayan hafif bir vücut sabunu kullanın.
Aşırı sıcak su kullanmayın ve banyodan sonra kurulanmak için vücudu aşırı ovuşturmayın.
Banyodan sonra nemliyken bir kat nemlendirici uygulayın.
Cildi hassaslaştıran aşırı koku ve boya içeren maddelerden uzak durun.
Hücre yenilenmesini sağlayan yüksek oranda çinko ve C vitaminli yiyecekler yiyin.

5

Sıradaki haber yükleniyor...
holder