Mevsimsel alerji semptomlarını hafifletmek için doğal yollardan uygulanabilecek bazı çözümler vardır. İlki, kuersetindir. Turunçgiller, elma ve soğanda bulunan bu flavonoidin anti-histamin özellikleri olduğu kanıtlanmıştır. Histamin, bir şeye alerjik reaksiyon gösterdiğiniz zaman, vücudunuz tarafından salgılanan bir kimyasaldır; dolayısıyla bu kimyasalı bloke ederek alerji semptomlarını hafifletebilirsiniz.
Kuersetinin aynı zamanda anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğu da kanıtlanmıştır. Bir bitki olan öksürük otu da doğal bir anti-histaminik olarak kullanılır ve etkili olduğu kanıtlanmıştır. Alerji semptomlarını rahatlattığı varsayılan bir diğer doğal çözüm ise ısırgan otu bitkisinden yapılan ısırgan otu çayıdır. Bu çay önleyici tedbir olarak, semptomlar başlamadan önce içilebilir.
Son olarak, alerjiler çoğunlukla genizdeki alerjenlerin birikmesiyle oluştuğundan, neti pot denilen burun yıkama kabını kullanarak, nazal irrigasyon dediğimiz, burna hafif tuzlu su verme işlemini uygulamak, alerjenleri dışarı atarak alerji semptomlarını hafifletebilir. Ilık bir tuzlu su çözeltisi ve temiz bir neti pot kullanmaya dikkat edin. Doğal çözümler bazı mevsimsel alerji semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir ama herhangi bir tedaviye başlamadan önce bir alerji uzmanına danışmak en doğrusudur. Alerjiler yaşamınızı tehdit edebilir ve ciddiye alınmalıdır.
Alerjilerin bilinen tetikleyicileri neler?
Alerjiler, bağışıklık sisteminizin bazı bileşikleri yanlışlıkla yabancı istilacılar sanmasıyla tetiklenir. Normalde sadece tehlikeli istilacıları fark etmeleri gereken antikorlar kendilerini bu alerjenlere bağlar ve hücrelerinizin, gözlerde kaşıntı, hapşırık ve boğazda kaşıntı gibi alerji semptomlarından sorumlu olan histamin dediğimiz kimyasalı salgılamasına neden olurlar.
Mevsimsel alerjilerin en yaygın tetikleyicisi polendir. Polenler, bahar aylarında ağaçlar, otlar ve çimenlerden havaya yayılır. Bazı küf alerjileri mevsimlere göre oluşurken bazıları bütün bir yıl boyunca oluşabilir. Yıl boyu mevcut olan diğer yaygın alerji tetikleyicileri ise toz ve hayvan kepeğidir. Bu tetikleyici unsurları azaltmak için ev temizliğini düzenli bir şekilde yapın, aksi takdirde toz ve küfler birikir.
Bahar aylarındaki alerjiler nasıl tedavi edilir?
Baharın gelmesiyle birlikte alerji sezonu da resmi açılışını yapmış oldu. Havadaki artan polenler; gözlerde kaşıntı, batma ve sulanma gibi belirtilerin yanı sıra sinüs tıkanıklığı ve basıncı, hapşırma, burun akıntısı, öksürük gibi çeşitli semptomları beraberinde getirir. Sinüs tıkanıklığı aynı zamanda dişeti şişkinliği, baş ağrısı, yorgunluk, yüz ve dişetlerinde kabarmaya da neden olabilir. İyi haber şu ki, bahar alerjilerinin semptomlarını rahatlatmak üzere bütünsel çözümler bulunuyor.
Polenlerin çıkması için saçlarınızı günün sonunda yıkayın. Bu şekilde, polenleri yastığınıza geçirmemiş olursunuz. Sporunuzu sabah veya akşam yapın çünkü bu zamanlar polen sayısının gün boyunca en düşük olduğu zamanlardır. Alerji mevsiminde, kapalı mekânlar da sorun teşkil edebilir. Alerji sezonu boyunca havalandırma filtrelerinizi değiştirin ve eğer bütün gün dışarıda kaldıysa evcil hayvanlarınızı temizleyin çünkü hayvanlar da eve polen getirebilir.
Eğer genzinizin tıkanıklığı uykunuzu bölüyorsa horlama için kullanılan burun bantlarından edinebilirsiniz. Bu bantlar daha kolay nefes almanıza yardımcı olurlar. Göz pınarının hemen altındaki bölgeye bastırmak da daha kolay nefes almanıza yardımcı olabilir.
30 saniyede vücut ağrılarından kurtulun
Kramp ve baş ağrısı gibi vücudunuzda meydana gelen garip, beklenmedik gelişmeler herkesin başına gelir. Neyse ki, en sık rastlanan rahatsızlıkların bazıları için bazı çözümlerimiz var. Bir dahaki sefere vücudunuz size sürpriz yapmak istediğinde, buna hazırlıklı olacaksınız.
Dondurma baş ağrısı
Bu dayanılmaz baş ağrısı, soğuk bir şeyler yiyip içtiğinizde oluşur ve kan damarlarının hızlı bir şekilde büzüşmesini ve genişlemesini tetikler. Ağzınızdaki sinirler bu genişlemeyi ağrı olarak yorumlar ve beyne ağrı sinyalleri yollar.
Çözüm: Beyin donması da denilen bu baş ağrısının geleceğini hissettiğiniz an, dilinizi damağınıza koyun. Dilin ısısı sinirleri rahatlatıp ağrının daha kolay azalmasını sağlayacaktır.
Kramp
Kramplar, kas spazmından başka bir şey değildir; çabuk ve zararsız olmasına rağmen ağrılı da olabilir. Kas spazmı genellikle su ve elektrolit kaybı olduğunda veya kas aşırı çalıştığında meydana gelir. Örneğin kaslar birden kasıldığında vücudunuzdaki elektrolitlerin dengesi bozulur ve sinirlerin kontrolsüzce sinyal vermesine neden olur. Kramplar bu şekilde oluşur.
Çözüm: Hiç düşünmeden verilen tepki, kramp sırasındaki ağrının hafiflemesine yardımcı olmak üzere bacağa yapılan masajdır. Ancak, potasyum zengini besinler tüketmek ve elektrolitlerinize takviyede bulunmak elektrolit dengesizliğini önlemek için iyi bir yoldur. Vücudunuzun kalsiyum, sodyum ve potasyum ihtiyacını doğal ve lezzetli bir yoldan karşılamak adına bu elektrolit iksirini deneyin:
Malzemeler
- Yarım bardak su - Yarım bardak domates suyu - Yarım bardak portakal suyu - 1 çay kaşığı limon suyu - 1 tutam tuz
Yapılışı: Bütün malzemeleri karıştırın. Afiyet olsun. Kulak tıkanıklığı Kulak tıkanmasını, kulağınızın içindeki basınçla dışarıdaki basınç arasında büyük bir fark olduğu zaman vücudunuzun, kulak zarının yırtılmasını önleme yöntemi olarak açıklayabiliriz.
Çözüm: Burnunuzu tutun, ağzınızı kapatın ve yavaşça hava verin. Yavaş ve dikkatli olduğunuz sürece vücudunuza bir zarar gelmez ve kulağınızdaki basıncın dengelenmesine yardımcı olur.
Göz seğirmesi
Birçok insan, göz seğirmesinin stres ve yorgunluk sonucu oluştuğunu düşünse de asıl nedeni göz kuruluğudur. Gözler fazla kuru olduğunda onları nemli tutabilmek için istemsiz olarak kırparsınız. Bir süre sonra kırpma, sinirlerinizi harekete geçirir ve beyni daha çok kırpması için kandırmaya çalışır.
Çözüm: Göz seğirmesi kendi kendine geçer ama bu süreci hızlandırmak istiyorsanız gözün üzerine 30 saniye boyunca sıcak kompres yapın.
(06.05.2012 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır.)