Yediğiniz sağlıklı meyve ve sebzeler aslında zararlı tarım ilaçlarıyla yüklü olabilir. Yapılan son bir araştırma, bazı ürünlerde 60’tan fazla tarım ilacı kalıntısına rastlandığını ortaya çıkardı. Hangi yiyeceklerin etkilendiğini ve nasıl korunacağınızı öğrenin.
Ne yazık ki, çiftçilerin çoğu ekinlerinin ömrünü uzatmak amacıyla tarım ilaçları kullanıyor. Bu kimyasallar, hem ürünlerin uzun mesafelerce taşınabilmesini sağlıyor hem de hayvanlar ve zararlı böceklere karşı koruyor. Bu kimyasallar aynı zamanda size de zararlı. Aşırı miktarda tarım ilacı içeren yiyecekler tüketmek sinir sisteminizi etkileyebilir ve kalp ve karaciğerlerinize büyük ölçüde zarar verebilir. Aşağıdaki listede hangi yiyeceklerin sağlığınızı tehlikeye attığını görebilirsiniz.
En kirli meyve ve sebzeler...
Çilek: Çilek, çoğunlukla tarım ilacı kontrollerinin az yapıldığı ülkelerden ithal edilir. Bakılan çileklerin üzerindeki kalıntılarda 59 kadar tarım ilacı tespit edildi. Çileğin dışındaki çekirdekler çileğin tamamen temizlenmesini zorlaştırır. Çileği mevsiminde tüketin ve yerel olarak yetişen çilekleri tercih edin. Kir ve kimyasalları azaltmak için suyun altında yıkayarak temizlemeden önce çilekleri iki dakika kadar suda bekletin.
Elma: Elma, mantardan böceklere kadar birçok çeşit bitki zararlısını öldürmek için ilaçlanır. Yapılan araştırmalarda, elmaların üzerindeki kalıntılarda 42 değişik tarım ilacına rastlandı. Elmanın özellikle kirli olmasının bir diğer nedeni ise üreticilerin elmaya parlak görünmesi ve uzun yolculuklar sırasında daha uzun süre dayanması için mumlama işlemi uygulamasıdır. Çok parlak olan veya güzel ve taze kokması gerekirken balmumu gibi kokan elmaları almayın.
Ispanak: Yapılan incelemelerde, ıspanakta da 48 kadar tarım ilacına rastlandı. Ispanağa fazladan ilaç uygulanıyor çünkü yapraklar, yumurtalarını yaprağın arkasına bırakan yaprak galeri sineğinin verdiği zararlara karşı özellikle hassastır. Ayrıca, yerde yetişen sebzelere uygulandığında bu ilaçlar toprağın üst kısmına sızarak bitkilere daha çok zarar verebilir. Daha güvenli ve ekonomik bir seçenek olan donmuş ıspanağı tercih edebilirsiniz. Hem daha ucuz hem de dondurma işleminden önce yıkanması ve temizlenmesi ilaç kalıntılarını yüzde 90’a kadar yok edebilir.
Şeftali: Şeftalinin, ilaçları sünger gibi emen tüylü, ince kabuğunda ise 62 kadar tarım ilacı bulundu. Şeftaliyi suya tutup çabucak yıkamak yeterli değildir. Bunun yerine yiyecekleri dezenfekte eden spreylerden kullanın. Artık nelerden kaçınmak gerektiğini biliyorsunuz. İşte en temiz yiyeceklerden bazıları...
Soğan: Soğanın kabuğu ilaçlara karşı bir duvar gibidir ve soğanı korur.
Mısır: Mısırın kabuğu çok serttir ve mısır tanelerini korumaya yardımcı olur. Mısırın sapı da çok uzundur böylece ilaçların sızdığı topraktan daha yukarda olmasını sağlar.
Kivi: Kivinin tüylü kabuğu içindeki meyveyi koruyarak ilaçlara karşı geçilmesi imkansız bir katman görevi üstlenir.
Sağlıklı Temizlik Spreyi
Organik meyve ve sebzeler tüketmek, yediklerinizin zirai ilaç içermediğini garantilemek için en güvenli yoldur. Vücut için yararlı olmasına rağmen, yalnızca organik besinler tüketmek biraz pahalıya mal olabilir. Yiyeceklerinizden tarım ilaçlarını temizlemek için bu uygun maliyetli spreyi deneyin. Karışımın içindeki sirke doğal yollardan anti bakteriyel özellik sağlayacak, limon da doğal bir astringent yani sıkılaştırıcı/büzüştürücü etki sağlar. Bu karışım tarım ilaçlarını temizlemede işe yarar.
Malzemeler
- 1 bardak su
-1 bardak damıtılmış beyaz sirke
-1 yemek kaşığı karbonat
-Yarım limon
Hazırlanışı:
Bütün malzemeleri büyük bir kapta karıştırın. Bir sprey şişesine doldurun. Ürünün üzerine spreyi sıkın ve 5 dakika bekletin. Sonra ovalayın ve durulayın.
Neden antibiyotik kullanmak bazen zararlıdır?
Viral enfeksiyonlar için alındığında antibiyotik yalnızca hassas olan bakteriyi öldürüp daha tehlikeli olan bakterilerin daha sıkı tutunmasına neden olabilir. Bu da bakterilerin antibiyotik direncini artırabilir. Burdan anlıyoruz ki, doktorunuz hastalığınızın virüs kaynaklı olduğunu söylediğinde ona antibiyotik vermesi için ısrar etmemelisiniz. İlacı aldığınızda bir tür plasebo etkisi göstererek biraz daha iyi hissetmenizi sağlıyor olabilir ancak viral enfeksiyonunuzun üzerine bir de bakteriyel enfeksiyon eklenmediyse aldığınız ilaç sizi iyileştirmiyor ve hatta zarar veriyor olabilir.
Yoğurdun bağışıklık sistemine faydaları
Pastörize edilmemiş yoğurt, sütün yoğurda dönüşmesini sağlayan sağlıklı bakteriler olan laktobasiller içeriyor. Aynı zamanda mantar kaynaklı enfeksiyonlarla savaşması da yoğurdun faydaları arasında. Vücudunuzda gelişmemesi gereken mantarın büyümesini engeller. Eğer yoğurt sevmiyorsanız, laktobasili kapsül olarak alın. Günde iki kere 20 miligram alabilirsiniz
Kanser önleyici 3 sır
Giderek genişleyen risk faktörlerinin arasında hayatınızı kanser geçirmez bir duvarla korumak imkânsız gibi görünebilir. Ancak uzmanların sırlarıyla sadece birkaç adımda kanser riskini azaltmaya başlayabilirsiniz.
Kanser riskinizi azaltmanıza yardımcı olacak 3 sır:
1. Sert peynir tüketin
Araştırmalara göre günde 2 dilim sert peynir yiyen kişilerde kanser riski azalıyor. Bu peynirlerde kanser gelişimini engelleyen ve K2 olarak bilinen, K vitamininin özel bir hali olan menakinon bulunuyor. Sert peynirler genellikle mayalandıran bakterilerden yapılır ve K2 bu sürecin yan ürünüdür. Peyniri diyetinize ekleme konusunda sağlıkla ilgili soru işaretleriniz varsa, fazla endişelenmeyin. K2 vitamini kalbi damar sertleşmesine karşı korur.
2. Düzenli egzersiz yapın
Sağlıklı bir kiloda kalmak ve düzenli egzersiz yapmak kanser riskinizi büyük ölçüde azaltabilir. Maksimum faydayı sağlamak için haftada 5 kere 45-60 dakikalık etkin bir egzersiz programı uygulamalısınız. Ancak böyle bir sıkı bir rutin zor geliyorsa, daha hafif bir program da uygulayabilirsiniz. Haftada 3 kere en az 30 dakika egzersiz yapmaya çalışın.
3. Eti kızartmaktan vazgeçin
Araştırmalara göre, mangal veya tavada kızartılan et (kırmızı et, domuz eti, kümes hayvanları ve balık) kaslara zarar verir ve kansere neden olan kimyasalların oluşmasına neden olur. Bu kimyasallar yağla kızartılmış etin kararmış ve yanmış bölgelerinde yoğunlaşmıştır. Izgarada ve tavada yağla kızarttığınız eti azaltarak, buharda pişirme, yağsız ızgara ve sotelemeyi deneyin. İlla ki ızgara yapacaksanız, sebzeleri ızgarada pişirmek daha iyidir. Eti ızgarada pişirmeden önce marine ederek veya önceden pişirerek kanserojen kimyasalların etkisini azaltabilirsiniz
Dr. Öz Show Digitürk Home TV’de hafta içi her gün 13:30 ve 19:00’da.
3