Haberin Devamı
Gün geçmiyor ki yeni bir diyet “popüler” olmasın. Ya da yeni bir “mucize” gıda çıkmasın; 1 haftada 5 kilo verdiren, bel çevresini 10 cm incelten, 2 beden düşüren, karın kası yaptıran, popo kaldıran, oynatan, zıplatan…
Kan grubuna göre beslenmenin çıkışı 1997'lere dayanıyor. Fakat Türk uyarlaması ve popüler oluşunun 5 yıllık bir geçmişi var. Ama bu aralar tekrar duyar olduk.
KAN GRUBU DİYETİNİN DOĞUŞU
Doktorumuz bundan 20 yıl önceki bilimsel verilere dayandırarak bu diyet ile babasını iyileştirmiş. Ve insanları 4'e bölmüş. 4 kan grubu, 4 diyet, 4 egzersiz programı, 4 beslenme planı! Tanıttığı ‘mucizevi‘ yeşil kahve çekirdeği zayıflama haplarının yasaklanmasının ardından "Kandırıldım!" diyen bilim insanı Doktor Öz kitap hakkında yorum yapmış;"Kan grubuna göre beslenme alanında çığır açıyor, ansiklopedik bilgiler içeriyor". Hatta kitabın ikinci versiyonu olan 'Kan grubuna göre diyet' de ise "Kan grubuna göre diyet bir yaşam biçimi olmalı" diyor. Birbirinden farklı olan bunca insanı 4'e bölüp, beslenme haritası çıkarmışlar ya helal! Beslenme bilimi, kişiye özgü beslenme falan yalan oldu.BATIDAKİ BİLİMİN TÜRKİYE UYARLAMASI
Öncelikle Türk uyarlamasının yazarı olan kişi diyetisyen, doktor hatta spor hocası, yaşam koçu falan değil! Bu hocamızda şeker hastalığıyla savaşırken, kabarık bir perhiz listesini uygulamaktan sıkılmış, her şeyi denemiş, iyileşemeceğini düşünüp umutsuzluğa kapıldığı anda 'kan grubuna göre beslenme' yöntemiyle tanışmış ve fevkaledenin fevkinde bir sonuç alınca bunu herkesle paylaşmak istemiş.
Kitabı okumaya başladığımda klasik diyet kitapları gibi olmadığını farkedeceksiniz. Beslenme biliminden daha çok ilahiyat esintileri var. Yazarın özgeçmişini incelediğinizde sorumun cevabını aldım. Hocamız insanları motora benzetmiş ve eklemiş; ' Hastalıklarımızın büyük bir kısmının yediklerimiz ve içtiklerimizden kaynaklandığı bilimsel anlamda da ispat edilmiştir.
Farklı motorlarda farklı yakıtlar kullanıldığı gibi; insanların da birbirinden farklı kan gruplarına sahip olduğu, alınan gıdayı hazmettirecek enzimin her bünyede aynı güçte ifraz edilmediği belirlenmiştir.' Yani, bütün sorun kan grubuma göre beslenmemem mi?! Kitap kapağında yer alan "Bir gün gelir yedikleri insanın tuzağı olur!" sözünün içerdiği büyük anlamı karşılayacak bilgi ve donanımda bir içerik olsaydı keşke.
GELİN BAKALIM KAN GRUBU DİYETİ NELER İÇERİYOR GÖRELİM
0 kan grubu0 grubu ilk kan grubu olduğu sanılıyor. Avcı toplum haliyle et ile beslenmesi öneriliyor. Süt ve süt ürünleri hatta yumurtadan uzak durması gerekiyor 0 kan grubunda olanların. Dayanıklılar ama çevresel faktörler onları bozuyor.
İç ses: Aslında hiç fena değil. Ketojenik diyete yakın, Karatay'dan farkı yumurta ve lahmacun yok:) , son dönem sporcu beslenmesi dediğimizde ortaya çıkan diyet sistemi. Fakat Kalsiyum kaynağı yok. Kas yapıcam derken kemikleri kırdık mı :) Çevresel faktör kimi bozmadı ki?!
A kan grubu
A grubu ile beraber yerleşik hayata geçmiş tarım toplumuna doğru yol alıyoruz. Hastalıklara eğilimli hassas sindirim sistemleri ve bağışıklık sistemleri zayıf grup olarak nitelendirilmiş. Çevreye uyum sağlıyorlar ama sağlıklı ve formda kalmak için tarım ürünleriyle beslenmeli diyor. Vejetaryen diyet ile bağışıklığı kuvvetlendirilmesi öneriliyor. Et kesinlikle yasak. Veganlık sizi zorladıysa balık azcık ucundan azcık yenilebilirmiş.
İç ses: İzmirli bir ailenin, ot eksik olmayan mutfağından çıkıp etobur olan bendeniz, yıllarca yanlış besleniyormuşum(!) Yıllardır doğru düzgün hasta olmayıp, fit formda bir hayat sürüyorum. Rutin kan tahlillerimde hiç sorun çıkmaz (maşşalah diyip yazıma devam edeyim)
*Genel olarak sağlıklı olmamız için zaten sebze-meyve şart. Endüstrileşen toplumlarım hepsinde, bizlerin hastalıkları eğilim arttı. Kan grubundan bağımsız genel gerçekler! Bize farklı bir şey ile gelin lütfen.
B kan grubu
B kan grubu soğuk ve sert koşullara ayak uyduran, güçlü bağışıklık sistemlerine sahip insanlar. Sindirimleri kuvvetli ve kanser, kalp&damar hastalıkları gibi birçok ciddi hastalığa karşı koyabilirler. 0 kan grubunun aksine süt ürünü tüketmeleri öneriliyor. A kan grubunun aksine et yenilebilir ama tavuk etinden kesinlikle vazgeçin diye buyurmuşlar.
İç ses: B kan grubunda olanlar gözümde birer Herkül oldular. Eti sütü eksik değil; hiç bir çevresel koşul onları yıkamıyor. Diğerlerine göre çok daha rahat kilo verebiliyorlarmış. Hem zaten kaçımız tavuk yiyoruz ki.. Ben kan grubumu değiştirme şansım var ise B grubuna geçmek istiyorum
AB Kan Grubu
AB grubu, A ve B kan grubunun karışımdan doğan modern zaman kan grubu. A ve B grupları için geçerli kurallar AB grubu içinde geçerli. Sindirim sistemi duyarlı, mide sorunları yaşarlar. Bağışıklık için takviye almaları lazım. Et yiyin ama miktarı az olsun dana eti olmasın yanında mutlaka bol sebze olsun. Zeytin yağını eksik etmeyin diyorlar.
iç ses: Beyin yandı değil mi? Aynı AB kan grubu özelliği gibi, nasıl bu vatandaşlar her kan grubundan kan alabiliyorlarsa, her kan grubunun serbest olan gıdalarından yiyebiliyorlar. Özünden her şeyi yiyorlar yani. Ee normal mide sorunu yaşamaları. Bol sebze, zeytinyağı daha ne olsun.. Dünyanın %5'i ya bu grup istediğimiz gibi abartabiliriz.
GERÇEKLER 4 YAPRAKLI YONCA
Gelgelelim gerçeklere. Bu diyeti savunan bilimsel herhangi bir veri yok! Fayda gördüğü düşünülen yayınlarda sonuç aynı kapıya çıkıyor: YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
2014'te yayınlanan çalışmada 1500 kişinin beslenme alışkanlıkları incelenip, kan grupları, kolesterol düzeyleri, tansiyon gibi sağlık kriterleri karşılaştırılmış. Kan gruplarına göre doğru beslenen katılımcının sağlık durumu, doğru beslenmeyenden daha mı iyi? Tabi ki hayır! Yapılan araştırma sonucunda hepsinin sağlık durumu daha iyi olduğu gözlemlenmiş ama uygulanan diyetin kan grubuna uyup uymaması fark etmiyor. AB kan grubu diyetiyle beslenenlerin tansiyonlarının ve kan yağlarının düştüğü, A grubu diyet uygulayanların bellerinin daha ince olduğu hatta 0 Grubu diyeti uygulayanların düşük trigliserit değerleri gözlemlenmiş.
SONUÇ?
Kan grubuna göre diyetlerin tamamı yağsız etler ve artmış sebze içermektedir. Bunun yanında balık tüketiminin daha sık olması ve zeytinyağı kullanımı önerilmekte. Zaten bu durum kan grubundan bağımsız sağlıklı olmanızı sağlar.
Yıllardır biliminsanları boşuna uğraştılar, DNA şifresini çözümleyelim, gen haritası çıkaralım, neler mutasyona uğramış neler hasarlı, bunun sonucunda vücudumuza gereken gıdaları verelim. Genleriniz diyetiniz ve yaşam tarzınızla aldığınız kararlara cevap vermek üzerine programlanmış. Seviye buralardayken neden kan grubuna indirdik sağlıklı beslenmeyi?
Parmak izlerimizin bile birbirimizden farklı olan muhteşem bedenlerimizi kan grubuna göre kategorize ederek beslenmek ne derece mantıklı buluyorsunuz? Son bir örnekle pekiştirmek istiyorum.
A Rh (+) – %37,8
0 Rh (+) – %29,8
B Rh (+) – %14,2
AB Rh (+) – %7,2
A Rh (-) – %4,7
0 Rh (-) – %3,9
B Rh (-) – %1,6
AB Rh (-) – %0,8
Türkiye'deki kan grubu dağılımı. 2016 verilerine göre ülkemizde 79.814.871 kişi yaşıyorken, yaklaşık %43'ünün A kan grubunda olduğu tabloda 34.320.395 kişinin TEK tip beslenmesinin elle tutulur bilimsel tarafını bana göstersin, lütfen! Hayır, bu doğruysa 34 milyon kişinin et,tavuk yemeyecek olması, hayvancılıkla uğraşanları ayağa kaldırır.
Obezitenin sınırları aştığı, ülkemizde de her geçen gün fazla kilolu olma oranı arttıkça bu 'şok' diyetler ortaya çıkacak ve popüler olacaktır. O zaman sıra bende;
BURÇLARA GÖRE BESLENELİM (!)
Ben bunları yazarken, 'burçlara göre beslenme' kitabımı yazsam dedim. En azından insanları 12'ye bölüyorum. 12 çeşit diyet sistemi oluşturuyorum. Hem ne bileyim Aslan Burçları kaliteli et ürünlerini sever, oğlak mutlaka sebzeyle beslenmeli, boğalar boğazlarına düşkündür aman dikkat kilolara, ikizler kilo alıp vermeye çok meyillidir, başaklar çok ayrıntıcıdır etiket okumayı ihmal etmez, yengeç burcunun duygusallığı mide sorunları yaşatır, terazi kilolarını dengede tutmak için ortoreksiyaya kadar giden bir beslenme takıntısı vardır, balık tohumun toprakta kabarmasını simgeler bu yüzden bol su ister.... gibi gibi daha şekilli bir şeyler uydurabilirim
Durun ben bunu ciddi ciddi düşüneyim! Derken zaten bir çok kişi bunlarla ilgili bir şeyler karalamış olduğunu gördüm. Tamam bilimsellikten kaymıyoruz...
Sağlıklı gıdalar eşliğinde sağlıklı bilgilerle, sağlıcakla kalın!