Dyt. Serap AkyolOkul dönemi beslenme nasıl olmalı?

HABERİ PAYLAŞ

Okul dönemi beslenme nasıl olmalı?

Haberin Devamı

Tatil boyunca ‘uslu’ durması için verilen çikolatalar, ‘ödül’ niyetiyle yedirilen oyuncaklı-sağlıksız- burgerler, büyükanneler tarafından yedirilen hamur işleri ve dedeler tarafından alınan cipsler…

TATİL BİTTİ! Okul ile beraber sağlıklı bir düzene geçme vakti geldi. Uyku saatlerinin ayarlanması, verilen ödevlere zamanında hazırlanma, bilgisayar-telefon-oyun saatlerine verilen limitler ve en önemlisi dengeli ve yeterli beslenme gereksiniminin bu süreçte düzene sokuluyor olması gerekiyor.

Büyümenin devam ettiği bu yaşlarda gıda alımının yetersizliği fiziksel büyümesini gerilettiği gibi zihinsel gelişim de sorunlar yaratacaktır. Okul çağındaki çocuklara doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılması, onların daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmelerinin temelini oluşturur.
Sağlıklı beslenme konusunda en büyük görev anne-babaya düşüyor. Çocuğun ilk rol modeli sizlersiniz. Evdeki yemek seçimlerinden tutun, gıda alımının dengeli oluşuna kadar her şey sizin oluşturduğunuz düzen ile başlayıp, devam edecektir.

Kahvaltı Yapan Çocuk Okulda Daha Başarılı

Çocuklar, günlük aktivitelerin yanında büyümek ve gelişmek için ek kaloriye ihtiyaç duyarlar. Dengeli ve yeterli beslenmenin en önemli bölümü kahvaltı oluşturuyor.

Kahvaltı yapan çocuğun okul dönemindeki başarısının daha fazla, konsantrasyonu daha yüksek, problem çözme ve kavrama yeteneklerinin daha iyi olduğu birçok araştırmada kanıtlanmış. Kahvaltı yapmayan çocukların daha sağlıksız ve ileride obezite risklerinin olduğu da belirlenmiştir. Sizin için en önemli varlıklarınız olan çocuklarınızı sağlıklı büyütmek ve sağlıklı bir gelecek sağlamanın birincil kuralı anne karnından itibaren çocuğunuzu iyi beslemekten ve sağlıklı alışkanlıklar edindirmekten geçiyor. Bu sağlıklı alışkanlıklardan en önemlisi kahvaltı yapmak.

Evde Kahvaltı Yapmadan Çıkarmayın

Gün boyu okulda vakit geçirecek olan çocuğunuzun yeterli enerji ve bilişsel fonksiyonlarının en iyi olması için gerekli gıdayı vermeniz gerekiyor. Kahvaltıda protein, yağ ve karbonhidrat dengesinin sağlanması önemlidir. Artık her anne-baba proteinin, karbonhidratın ne olduğunu biliyor. Sağ olsun bilgisayar çağı ve Google :) ama yine de hatırlatmakta fayda var. Yumurta ve süt ürünlerinden proteini; ekmek, tahıl gevreği, meyve ve sebzeler ile karbonhidratı; ceviz-fındık-badem ya da kullanacağınız zeytinyağı ile yağı karşılayabilirsiniz. Haftanın belli günleri evde hazırlayacağınız fıstık ezmesi, marmelat ile tatlı kaçamağı yapabilirsiniz. Hatta pekmez ile hazırlanmış kurabiyelerin yanında bir bardak süt içerek güne başlamaları onlar için çok keyifli olacaktır.

Okulda Yediklerini Kontrol Etmek Şart!

Tam gün okulda olan çocukların öğle öğünleri yemekhanede, kantinde ya da yanlarında götürecekleri beslenme çantalarıyla olacaktır. Yemekhane olanağı olanlar, dengeli beslenme adına daha iyi bir tercih olacaktır. Ailelerin çocuklarının ne kadar gıda aldıklarını öğretmenleriyle kontrol ediyor olması önemli. Ayrıca okul menülerinde neleri seçeceği hem öğretmeni hem de sizin tarafınızdan belirlenmeli. Önceliğin bir protein kaynağı olmasına dikkat edilmeli. Et, tavuk, balık, köfte ve yumurtalı gıdalar tabaklarında mutlaka olmalı. İkincil olarak kasların ve beynin temel enerji ihtiyacını karşılayacak karbonhidratlı gıdalar olmalı. Makarna, pilav, börek menüde her zaman olacaktır ama bunların içerikleri önemli. Makarnayı peynirli-kıymalı tercih ederek, pirinç pilavı yerine bulgur kullanarak, börekleri de ıspanaklı-peynirli içerikleriyle besin öğesi yüksek hale getirebilirsiniz. Son olarak içecek ya da yan ürün seçenekleri. Salata, yoğurt, ayran, cacık, kefir, meyve, sütlü tatlı buna örnek verilebilir.

Peki Beslenme Çantasına Neler Olmalı?

Öncelikle taşınabilir ve yenmesi kolay gıdalar koymanız gerekiyor. Çocuklarınızın alışkanlıkları ve sevdiği gıdalar doğrultusunda seçimler yapıp, eve döndüklerinde ne kadarını tüketmişler kontrol etmelisiniz.

Tam tahıllı ekmek (ki artık içeriği çok güzel ekşi mayalı, tam buğday, alman çavdarı ya da siyez ekmeği bulmak basit) arasına peynir, tonbalığı, ızgara tavuk ya da köfte koyarak güzel bir sandviç hazırlayabilirsiniz. Yanına ayran, kefir ya da süt ile dengeli bir beslenme öğünü hazırlanabilir. Teneffüs aralarında rahat yiyebilecekleri şekilde meyve eklenebilir. Bunlar çilek, incir gibi yemesi zor olan meyvelerdense armut, elma, muz gibi taze meyveler veya hurma, kayısı, erik gibi kuru meyveler tercih edilebilir. Daha ufak yaşlardaki çocuklar için meyveleri küçük parçalar halinde kesip çatalla tüketebileceği boyutta kapaklı kaplara hazırlayabilirsiniz. Ayrıca yine kısa ders aralarında yiyebileceği ceviz, fındık ve bademi yine beslenme çantasına mutlaka koyun. Sıkılmaması adına arada çeşitlilik yapmakta fayda var. Evde yapılmış az yağlı peynirli poğaça veya börek ya da pekmez, marmelat ile hazırlanmış şekersiz meyveli kek ve poğaçalar haftada bir ana öğün olarak sağlıklı tercih olacaktır. Yine aynı şekilde evde hazırlayacağınız yulaf, kuru meyve ve yağlı tohumlar ile hazırlayacağınız granolalar ara öğünde keyifli bir atıştırmalık olacaktır.

Beslenme Alışkanlığı Evde Başlıyor

Okul çağında edineceği beslenme alışkanlıkları tüm yaşamında etkili olduğunu unutmayın. Okul dışında yemeklerinin çeşitliliği çok önemli. Hangi anne-baba peynir yemeyen, süt içmeyen ya da sebze seçen çocuğu olsun ister? Bunun çözümü sizin elinizde. Bebeklikten itibaren gıdaları tek tek denemeli. Sevmediği, tüketmek istemediği besinleri 10 gün ara vererek, pişirme yöntemi, şeklini ya da içine giren gıdayı değiştirerek tekrar deneyin. Örneğin kabak yemeğini kaçımız çocukken severdik? Kabağı fırında mücver şeklinde üzerine de kaşar rendeleyerek yedirmek daha keyifli değil mi? Çocukların tat, lezzet ve besin değerinden daha önce gözlerine hitap etmeniz gerektiğini unutmayın. Ufak süslemeler onu daha yenilir kılar. Tadına alışan çocuk sonrasında kabak yemeğini de yiyecektir.

Vitamin&Mineral Destekleri Ve Probiyotik Kullanımına Sıcak Bakın

Gün içinde yedikleri gıdalarla yeterli gıda alımı yapamayan ya da rutin kan tahlilleri ile eksikliği görünen çocuklarda mutlaka ek gıda takviyelerine kullanılmalı. Özellikle ufak yaşlardaki çocuklarda görülen enfeksiyon durumu, okulda dikkat edilmediği takdirde hemen bulaşabiliyor. Sınıfta bir çocuğun hapşırması en az 10 kişiyi sümüklü hale getirdiğini biliyorsunuz. Bunun yaşanmaması için çocuğunuza koruma kalkanı oluşturmanın en basit yolu; çocuklara uygun multivitamin destekleri ve probiyotik kullanımı. Ayrıca yeni karşılaşacağı gıdaların tüketimi ile barsak sorunu yaşamaması için probiyotik şart. Bunu kefir gibi fonksiyonel gıdalarla da destekleyin. Balık mevsimi başladı ama ben yediremiyorum çocuğuma diyorsanız mutlaka krill yağı kullanın. Krill yağı, balık yağlarına göre ağızda kötü koku&tat bırakmıyor ve okyanusta üretimi yapıldığı için olası ağır metalleri içermiyor. Tabi ki bu gıda takviyeleri sağlıklı beslenmenin yerini tutamaz. Hazır taze balığa ulaşabiliyorken haftada en az 2 gün balık yedirin. Bunu kızartma yapmak yerine, fırına atın ya da buharda pişirin. Hala mı yemiyor? Balık köftesi yapmayı denediniz mi? Onu da yemedi; o zaman en kısa zamanda bir diyetisyenden randevu alın...

Yeni öğretim yılınızda tüm çocuklara ve ailelerine başarılar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder