Yazarlar360 günle emekli olabilir miyim?

HABERİ PAYLAŞ

360 günle emekli olabilir miyim?

SORU: 57 yaşındayım. SSK’ya 3677 gün prim ödemem var. Kısmi emeklilik var mı? Ben de kısmi emeklikten yararlanarak emekli olabilir miyim? Reşit KIRIMLI

CEVAP: Emekli olma şartlarını sigorta başlangıç tarihi belirliyor. Sigorta başlangıç tarihinizi bildirmemişsiniz. Yaş haddinden emeklilik, kısmi emeklilik olarak tanımlanmakta. İlk sigorta başlangıç tarihiniz 8 Eylül 1999’dan önceki bir tarih ise, yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Sigortalılık süresi ve prim şartını sağladığınızdan bundan sonra prim ödemeseniz de, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Sigorta başlangıç tarihiniz 8 Eylül 1999’dan sonraki bir tarih ise yaş haddinden emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Bu üç şartı birlikte sağlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Doğum, askerlik ve sigorta başlangıç tarihlerinizi (gün, ay, yıl olarak) ve askerlik sürenizi bildirmeniz halinde sorunuza daha net cevap verebiliriz.

Haberin Devamı

11 OCAK 2025’TE EMEKLİSİNİZ

Soru: 11 Kasım 1957 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 1 Şubat 2013. 20 ay olarak yaptığım askerliğimi borçlandım ve sigorta başlangıç tarihim 1 Haziran 2011’e geldi. Primlerim aralıksız ödeniyor. Acaba ne zaman emekli olabilirim? Yaşar Hayrettin ERAL

Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için 4900 gün prim ödeme ve 63 yaş şartlarına tabiniz. Primleriniz aralıksız ödeniyorsa, aynı şekilde aralıksız prim ödemeye devam etmeniz halinde toplam priminizi 4900 güne tamamlayacağınız 11 Ocak 2025 tarihinde emekli olabilirsiniz.

AYLIĞIM NEDEN GECİKTİ?

SORU: 1972 doğumluyum. Bağkur giriş tarihim 5 Ocak 1998. Bağkur’dan 2014’te ayrıldım. Bağkur’a toplam 5786 gün primim var. Ağustos 2015’te SSK’lı çalışmaya başladım. 27 Haziran 2023 itibarıyla SSK’ya toplam 1262 gün primim var. Emeklilik dilekçemi haziran itibarıyla verdim. Emekli olmamda bir sorun olur mu? Aylık bağlanması neden gecikti? Seyfi KÖMÜRCÜ

CEVAP: Bağkur’dan sonra SSK’ya 1260 günden fazla prim ödemeniz olduğundan, SSK şartlarıyla emekli olacaksınız. SSK’da emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. EYT kapsamında olduğunuz için emekli olurken yaş aranmayacak. Sigortalılık süresi ve prim şartlarını sağlayarak emekli olacaksınız. Sigortalılık süresi ve prim şartını da sağladığınızdan emekliliği hak etmiş durumdasınız. Emekliliğinizde bir sorun yaşamazsınız. Haziran ayında başvuru yaptığınıza göre, emekli aylığınız 1 Temmuz 2023’ten itibaren bağlanır. Ancak emekli aylığı bağlanması için Bağkur’a prim borcunun da olmaması gerekiyor. Prim borcunuz yoksa aylığınız 1 Temmuz’dan itibaren bağlanır ve geç ödenen aylara ait emekli aylığı toplu olarak ödenir. 2.5 milyona yakın EYT’linin mart ayında emeklilik başvurusu yapması büyük bir yoğunluk oluşturdu. Emekli aylıklarının bağlanmasındaki gecikme bu yoğunluktan kaynaklanıyor. Emekli aylıkları başvuru tarihine göre belli bir sıra dahilinde bağlanıyor.

Haberin Devamı

EŞİNDEN AYLIK ALAN ANNEM BABASINDAN DA AYLIK ALABİLİR Mİ?

Haberin Devamı

Soru: Annem, ölen eşinden emekli maaşı alıyor (Emekli Sandığı). Acaba ölen babasından da emekli maaşı alabilir mi? UFUK

Cevap: Sorunuzun cevabı annenizin babasının tabi olduğu sosyal güvenlik kurumuna göre değişir. Şayet babası da Emekli Sandığı mensubuysa, babasından aylık bağlatamaz. Ancak, annenizin kendi emekli aylığı yoksa veya sigortalı çalışmıyorsa, babası SSK veya Bağkur’dan emekliyse eşinden dolayı Emekli Sandığı’ndan dul aylığı alırken, babasından da yetim aylığı bağlatabilir.

EMEKLİ AYLIĞIM NEDEN KESİLDİ?

SORU: 19 Ekim 1947 doğumluyum. 1960’ta sigortalı işe girdim. 1965’te işten çıktım. 1800 gün primim var. 2014’te lenf kanseri oldum. 30 Ekim 2015’te kendimden nakil oldum. Emekli aylığı bağlandı. Ancak daha sonra aylığım kesildi. Neden aylığım kesildi ve ne yapabilirim? A.Ş.

CEVAP: Sorunuzdan malulen emekli olduğunuz ancak daha sonra emekli aylığınızın kesildiği anlaşılıyor. Malulen emekli olanların sağlık durumu takip ediliyor ve sağlığı düzelerek maluliyeti geçenlerin yani işgücü kaybı oranı yüzde 60’ın altına düşenlerin emekli aylığı kesiliyor. Muhtemelen sizin de hastalığınızda iyileşme neticesinde işgücü kaybı oranınız yüzde 60’ın altına düştüğünden aylığınız kesilmiştir. Aylığınızın neden kesildiğini bulunduğunuz yerdeki SGK il veya merkez müdürlüğünden yazılı olarak sorarsanız, aylık kesilme nedeni yazılı olarak bildirilir. Sigortalı çalışmanızla 1800 gün daha prim ödeyerek (570 gün sigortalı çalışıp 1230 gün de isteğe bağlı prim ödeyebilirsiniz) toplam priminizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte yaş haddinden emekli olabilirsiniz (15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olarak).

Sıradaki haber yükleniyor...
holder