Ekrem Sarısu60 yaş dolmuşsa emeklisiniz
HABERİ PAYLAŞ

60 yaş dolmuşsa emeklisiniz

Soru: Sigorta başlangıç tarihim 1 Ağustos 1999 olup 3601 gün primim var. Acaba ne zaman emekli olabilirim? İLHAN

Cevap: Doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. Yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Sigortalılık süresi ve prim şartlarını sağladığınızdan 60 yaşınızı dolduruyorsanız istediğiniz zaman, doldurmuyorsanız 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

PRİM ÖDEMESENİZ DE 2026’DA EMEKLİSİNİZ

Soru: 1968 doğumluyum. İlk sigortalı işe giriş tarihim 2000 olup 6500 gün primim doldu. Ne zaman emekli olurum? CEMİLE

Haberin Devamı

Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 2026’da 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

ASKERLİK BORÇLANMASIYLA KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR MİYİM?

Soru: Sigorta (4/A) giriş tarihim Ocak 2002’de olup 6822 gün prim ödemem var. Belediye şirketinde çalışıyorum. Kalan süreyi askerlikten borçlanıp kıdem tazminatı alabilir miyim? Hasan PARLAK

Cevap: Emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları sağlayanlar işlerinden kıdem tazminatı alarak ayrılabiliyor. Emekli olmak için; 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Askerlik sürenizin 178 gününü borçlanarak priminizi 7000 güne tamamlayıp işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken bulunduğunuz yerdeki SGK il veya merkez müdürlüğünden alacağınız kıdem tazminatı alabilir yazısın işverene ibraz etmekten ibarettir.

ANNENİZ 1490 GÜN DAHA PRİM ÖDEMELİ

Soru: 1966 doğumlu annemin sigorta giriş tarihi 20 Ekim 2013 olup 3610 gün prim ödemesi var. Ne zaman emekli olabilir? Mustafa PARLADI

Cevap: Anneniz yaş haddinden emekli olmak için; 5100 gün prim ödeme ve 61 yaş şartlarına tabi. 1490 gün daha prim ödeyerek primini 5100 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.

YURTDIŞINDA ÇALIŞTIĞINIZA DAİR BELGE SUNMALISINIZ

Soru: 58 yaşındayım. Sigorta giriş tarihim 1992’de olup askerliğimi de borçlandım. Toplam 5100 gün prim ödemem var. 3 sene yurtdışı çalışmam var. Ama bir türlü alamadım. Onu nasıl alabilirim? Ne zaman emekli olurum? Ziya BOSTANCI

Haberin Devamı

Cevap; 23 Kasım 1992’den önce sigortalı olduğunuzu varsayarsak, emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. 500 gün daha prim ödeyerek (veya 500 gün yurtdışı borçlanması yaparak) priminizi 5600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca 3600 günden fazla priminiz olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün. Neden yurtdışı borçlanması yapamadığınızı belirtmemişsiniz. Yurtdışı borçlanması yapmak için; SGK’dan alacağınız ‘yurtdışı borçlanma talep dilekçesini’ doldurup, ekine; aramızda sosyal güvenlik sözleşmesi olan bir ülkede çalışmışsanız, o ülkenin sigorta kurumlarınca düzenlenmiş sigortalılık sürelerini gösterir belgenin aslıyla birlikte, Türkiye’de yeminli tercüme bürolarınca yapılmış tercümesinden, ya da yurtdışında bulunan Türk temsilciliklerince akredite edilmiş tercümanlarca yapılmış ve ilgili temsilcilikçe onaylanmış tercümesini, söz konusu ülkede kendi adınıza ve hesabınıza serbest çalışmışsanız, o ülkedeki Türk büyükelçilikleri, başkonsoloslukları, çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlikleri veya ataşelikleri gibi temsilciliklerden alınacak hizmet belgesini, aramızda sosyal güvenlik sözleşmesi akdedilmemiş ülkelerde çalışmış iseniz, o ülkedeki Türk büyükelçilikleri, başkonsoloslukları, çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlikleri veya ataşelikleri gibi temsilciliklerden alınacak hizmet belgesini ekleyerek SGK’ya başvuru yapmanız gerekir. Belirttiğimiz belgeleri temin edememişseniz borçlanma yapamazsınız.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder