SORU: 1 Ağustos 1969 doğumluyum. 1986’da SSK’lı olarak çalışmaya başladım. 4560 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? NECİP
CEVAP: Sigorta başlangıcınızı tarih (gün, ay, yıl) olarak bildireceğiniz yerde sadece yıl olarak bildirmişsiniz. Oysa bir gün bile emekli olma şartlarını değiştirebiliyor. Sigorta başlangıcınızın 23 Kasım 1986’dan önce olduğunu varsayarsak, emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. 740 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi, 5300 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca 3600 günden fazla priminiz olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 60 yaşınızı dolduracağınız 1 Ağustos 2029’da emekli olabilirsiniz (15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ve 60 yaş şartlarına tabi olarak).
PRİM ÖDEMEDEN 63 YAŞI BEKLEYEBİLİRSİNİZ
SORU: 15 Eylül 1966 doğumluyum. Askerlik borçlanmasını ödedim. Sigorta başlangıç tarihim 7 Ocak 2010 olup 4885 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olurum? Hasan ÖZDÖŞEMECİ
CEVAP: Emekli olmak için 7200 gün prim ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Yaşı doldurduğunuz için, 2315 gün daha prim ödeyerek priminizi 7200 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ancak yaş haddinden daha erken emekli olmanız mümkün. Sigorta başlangıcından önce 18 ay askerlik yapmış olmalısınız. Borçlanma sigorta başlangıç tarihinizi 18 ay geri götürerek yaş haddinden emekli olmak için 4600 gün prim ve 63 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlamakta. 4600 günden fazla priminiz olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 63 yaşı dolduracağınız 15 Eylül 2029’da emekli olabilirsiniz.
MEMURA REFAKAT İZNİ VERİLMEYEBİLİR Mİ?
SORU: Kardeşim ağır kaza geçirdi. Yakın bakım gerekiyor ve hayati tehlikesi var. Buna ilişkin iki ayrı refakat raporu düzenlendi. Kurumuma verdim. Kurumun izin vermeme ihtimali var mı?
CEVAP: Memurlara 657 sayılı kanunun 105’inci maddesi gereğince bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hallerinde, bu hallerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, aylıklı (fiili çalışmaya bağlı ödemeleri hariç) olarak üç aya kadar izin verilmektedir. Gerektiğinde süre bir katına kadar uzatılmaktadır. Bu kapsamda sağlık raporu usulüne uygun düzenlenmişse kurumların iznin verilmesi ile ilgili takdir yetkileri bulunmuyor. Yani izin verilmesi zorunlu. Rapordaki refakat başlangıç tarihinde, memurun refakat nedeniyle izinli olması gerekiyor. Muhtemelen imzaya sunulmuştur. İmza süreci uzamıştır. Esasen rapor tarihi itibarıyla izinli olmanızda sakınca olmayıp, bazı kurumlarca izin onayının imzalanmasını müteakip tebliğ edilerek izne ayırma uygulaması da olabiliyor.
ÇALIŞMAYA BAŞLARSAM AYLIĞIM KESİLİR Mİ?
SORU: SSK’dan annemden dolayı ölüm aylığı alıyorum. 24 yaşındayım. Yurtdışında eğitimimi yeni tamamladım ve burada bir işe gireceğim. İşe başladığımda annemden ölüm aylığı almaya devam edebilecek miyim? A.USLU
CEVAP: SSK gerek yurtiçinde, gerek yurtdışında çalışan çocuğa ana veya babasından dolayı ölüm aylığı bağlamaz. Ölüm aylığı almakta olan çocuk çalışmaya başladığında almakta olduğu aylığı kestirmek zorundadır. Zaten aylık bağlatırken, SGK’ya çalışmaya başladığınızda bağlanan aylığı kestireceğinizi beyan ve taahhüt ettiniz. Bu nedenle çalışmaya başladığınızı SGK’ya bildirerek aylığınızı kestirmeniz gerekiyor.