Soru: Sigortalı çalışmaya başladığım tarih 6 Nisan 2001 olup SSK’ya 5762 gün prim ödedim. Ne zaman emekli olabilirim? Nurkay CENGİZ
Cevap: Nurkay hem erkek, hem de kadınlar tarafından kullanılmaktadır. Doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. 1238 gün daha prim ödeyip priminizi 7000 güne tamamlarsanız, kadınsanız 58, erkekseniz 60 yaşı doldurunca emekli olabilirsiniz.
EK GÖSTERGEDEN YARARLANABİLİR MİYİM?
SORU: 2009-2014 yılları arasında belediye başkanı olarak görev yaptım. Daha önce memuriyetim olduğu için belediye başkanlığından ayrılırken 2’nci derecedeydim. Belediye başkanı görevim sona erince bir kamu kurumunda eski unvanıma döndüm ve şube müdürü olarak göreve başladım. Halen çalışıyorum. Şu an üniversite mezunu 1. derece 4. kademedeyim. Belediye başkanı ek göstergesinden mi? Yoksa şube müdürü ek göstergesinden mi emekli olacağım? Çünkü 1. derece 4. kademe belediye başkanı ek göstergesi 5400, şube müdürü 3600. ZİYA T.
CEVAP: Belediye başkanı iken en son hangi derece/kademeden prim ödemişseniz o derece kademenizin ek göstergesi sabit kalır. 2. derece belediye başkanı ek göstergesi 4200’dür. Daha sonra atandığınız görevinizde derece yükselmesi yapsanız da, yeni derecenizin belediye başkanı ek göstergesinden yararlanamazsınız. Bulunduğunuz görevin ek göstergesi, 2. derece belediye başkanı ek göstergesinden yüksekse, bulunduğunuz görevin ek göstergesinden, düşükse 2. derece belediye başkanı ek göstergesinden yararlanırsınız. Bu nedenle; 1. derece şube müdürü ek göstergesi 3600, 2. derece belediye başkanı ek göstergesi 4200 olduğundan emeklilikte 4200 ek göstergeden yararlanırsınız. Ama 1. derece 4. kademe belediye başkanı ek göstergesi olan 5400’den yararlanamazsınız.
HASTALIĞIN AÇTIĞI İŞGÜCÜ KAYBI ÖNEMLİ
Soru: Kronik hastalık emekliliği şartları nelerdir? Kronik hastalık isteğe Bağlı Bağkurd emekliliği mümkün müdür? Faik ÇETİN
Cevap: Engelli emeklilik şartları kronik hastalığa göre değil, hastalığın vücutta yol açtığı işgücü kaybı oranına göre belirleniyor. En az yüzde 40 işgücü kaybına uğrayanlar, sigorta başlangıç tarihine göre daha uygun şartlarla emekli olabiliyor. Engelli hakkıyla veya malulen emekli olma şartları sigorta başlangıç tarihine ve işgücü kaybı oranına ve vergi indirimi olup olmadığında göre değişir. Sigorta başlangıç tarihinizi, prim gün sayınızı ve rapor oranınızı ve indirim hakkı alıp almadığınızı bildirirseniz sorunuzu cevaplandırabiliriz.
YURTDIŞI BORÇLANMASIYLA EMEKLİ OLAN AYLIĞI KESTİRMEDEN ÇALIŞAMAZ
SORU: 9 Ekim 1967 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 16 Ekim 1984 olup toplam 2721 gün prim ödedim. Nasıl emekli olurum? Ayrıca yurtdışı çalışmam var. Kaç bin gün primden emekli olurum? Süleyman ÖZTÜRK
CEVAP: Yurtdışı çalışma süresi borçlanılması Bağkur’a sayılıyor. Bağkur’da yaş haddinden emeklilik için; 5400 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 2679 gün yurtdışı borçlanması yaparak priminizi 5400 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız 9 Ekim 2025’te Bağkur’dan emekli olabilirsiniz. Ayrıca sigortalı çalışmanızla 879 gün prim ödeyerek toplam priminiz 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız 9 Ekim 2027’de SSK’dan emekli olmanızda mümkün. Askerliğiniz hakkında bilgi vermemişsiniz. Muhtemelen 18 ay askerlik yaptınız. Askerlik sürenizi borçlanıp ayrıca 339 günde prim ödeyerek toplam priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Yurtdışı borçlanması yapmadan SSK’dan emekli olmanız avantajlı. Çünkü yurtdışı borçlanması yapmadan emekli olduğunuzda, emekli aylığınız kesilmeden destek primine tabi olarak çalışabilir. Hem aylığınızı hem de çalışacağınız yerden ücretinizi alabilirsiniz. Ancak yurtdışı borçlanmasıyla emekli olduğunuzda emekli aylığınızı kestirmeden çalışamazsınız.
ASKERLİĞİNİZİ BORÇLANIP 20 GÜN DE PRİM ÖDEMELİSİNİZ
Soru: 1970 doğumluyum. İlk defa 1 Ocak 1998’de sigortalı oldum. Sigorta başlangıcından sonra 18 ay askerlik yaptım. 5340 gün primim var. EYT kapsamında mıyım? En erken ne zaman emekli olurum? TARIK
Cevap: İlk defa 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olduğunuzdan, EYT kapsamındasınız. Emeklilik için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. EYT kapsamında olduğunuzdan emeklilikte yaş aranmayacak. Askerlik sürenizi borçlanıp, ayrıca da 20 gün prim ödeyerek toplam priminizi 5900 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.