Ekrem SarısuEmekliliğime engel durum var mı?

HABERİ PAYLAŞ

Emekliliğime engel durum var mı?

Soru: 1977 doğumluyum. SSK başlangıcım 1996 olup 7800 gün prim ödemem mevcut. Yasa çıkması durumunda emekliliğime engel bir durumum var mı? Tolga SOBACI

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Süre ve prim şartını sağladığınızdan, bundan sonra prim ödemeseniz dahi 56 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Sizin gibi süre ve prim şartını sağlayıp emekli olacağı yaşın dolmasını bekleyenleri emekli edecek bir yasa çıkarsa siz de yararlanırsınız.

Haberin Devamı

HEM TÜRKİYE’DEN HEM YURTDIŞINDAN EMEKLİ OLUNABİLİR Mİ?

SORU: 16 Şubat 1970 doğumlu kardeşim Türkiye’de SSK’lı olarak çeşitli işlerde çalıştı. Ayrıca SSK’ya isteğe bağlı prim de ödedi. Askerlik borçlanması yaptı. Son olarak da Ankara Sıhhiye Ordu Evi’nde sivil garson olarak 2 yıl çalıştı.

Yaklaşık 3500 gün primi varken 2008’de Danimarka’ya çalışmaya gitti. 10 yıldır çalışmakta. Oturma izni hakkı da var. Kardeşim Türkiye’den ve Danimarka’dan ayrı ayrı emekli olabilir mi? Yurtdışı borçlanmalar hakkında detaylı bilgi verirseniz sevinirim? Nurullah ÇELİK

CEVAP: Kardeşiniz aranan şartları sağlaması halinde hem Türkiye’den hem de Danimarka’dan emekli olabilir. Kardeşinizin sigorta başlangıç ve askerlik başlangıç tarihleri ile askerlik süresini bildirmemişsiniz. Oysa bunlar emeklilik şartlarını belirleyen önemli parametreler. Yurtdışı borçlanmasıyla kazanılan günler Bağkur’a sayılıyor.

7 Eylül 1999’dan önce sigortalı olduğunu varsayarsak yurtdışı çalışma süresinin 1900 gününü borçlanması halinde, 58 yaşı dolduracağı tarihte Türkiye’de Bağkur’dan emekli olabilir. Borçlanmada prime esas günlük kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında kalmak şartıyla üzerinden prim hesaplanacak günlük kazanç tutarını sigortalı kendisi belirliyor.

2022 için belirlenen asgari ücret tutarları (5 bin 4 TL) karşısında yurtdışında geçen sürelerin 1 Ocak 2022 ila 31 Aralık 2022 tarihleri arasında; prime esas alt kazanç üstünden borçlanılması halinde 1 gün için 75.06 TL, üst sınırdan borçlanılması halinde 1 gün için 562.95 TL ödeniyor.

Haberin Devamı

Ancak emekli aylığı bağlanabilmesi için kardeşinizin Danimarka’dan kesin dönüş yapması gerekir. Buradaki kesin dönüş, Danimarka’da sigortalı çalışmaması ve ikamete dayalı sosyal yardım veya sigorta yardımı alınmaması anlamına geliyor.

AÇIKTAKİ MEMUR DA MALULEN EMEKLİ OLABİLİR

Soru: 25 Kasım 1979 doğumluyum. 1998 yılında SSK’lı olarak işe başladım. 2001 yılına kadar 614 gün SSK primim yattı. Nisan 2001’de memur olarak atandım. Ekim 2016 ayına kadar memurluk yaptım. Ekim ayında KHK ile ihraç edildim. Sorularım;

1) 2015 yılında uyku apnesi rahatsızlığından dolayı rapor aldım ve cihaz kullanmaya başladım. Ayrıca obezite rahatsızlığım da mevcut. Bu rahatsızlıklar sebebiyle malulen emekli olabilir miyim?

2) Emekli Sandığı’ndan malulen emekli olamazsam 4/a primi yatırıp belli bir süre sonra malulen emekli olabilir miyim?

3) Malulen emekli maaşı ile normal emekli maaşları arasında bir fark var mıdır?

4) Yine Emekli Sandığı malulen emeklisi ile 4a malulen emeklisi arasında çok maaş farkı var mıdır?  Necmettin YAĞMUR

Haberin Devamı

Cevap:

1) Görevde olmasanız da önceki memuriyet süreniz malulen emeklilik için hizmet süresi açısından yeterli olduğundan, sağlık kurulu raporlarınız ve tıbbi eklerini inceleyecek olan SGK Sağlık Kurulu malul olduğunuza karar verirse malulen emekli olabilirsiniz.

2) Emekli Sandığı’ndan malulen emekli olamazsanız, SSK’lı bir işte çalışmaya başlayıp, en az yüzde 60 oranında işgücü kaybı raporu almanız ve bu rapor ile tıbbi eklerini inceleyecek olan SGK Sağlık Kurulu malul olduğunuza karar verirse SSK’dan malulen emekli olabilirsiniz.

3) Emekli Sandığı’nda malulen emeklilik ile normal emeklilik arasında maaş farkı bulunmuyor.

4) Emekli Sandığı’ndan malulen emekli olursanız bugün itibarıyla alt sınır emekli aylığı olan 4 bin 289 lira aylık bağlanır. SSK’dan malulen emekli olursanız prim gün sayınız ve prime esas kazanç tutarınıza ve prim ödediğiniz dönemlere göre değişmekle birlikte muhtemelen SSK’da daha az tutarda aylık bağlanır.

EYLÜLDEN SONRA ÇIKACAK YASADAN YARARLANIRSINIZ

SORU: Ağustos 1980 doğumluyum. SSK girişim 20 Eylül 1997 olup 5950 gün prim ödemem var. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili (EYT) yasa çıkarsa yararlanabilir miyim? AHMET

CEVAP: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 20 Eylül 2022’den sonra çıkacak bir EYT yasasından yararlanabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder