SORU: Mayıs 1981 doğumluyum. İşe girişim Haziran 1998 fakat patronum Eylül 2000’de sigorta girişimi yaptı. Şu an 6581 primim var. Bu konuyu kendisi ile görüştüm. Bildirilmeyen günlerimi SSK’ya kendi beyan etmeyi kabul etti. İşveren 1998’deki günlerimi SSK’ya beyan ederse EYT kapsamına girip emekli olabilir miyim? ADEM
CEVAP: İşveren Haziran 1998 ayı itibariyle çalışma süresi beyan edemez. Ancak henüz aynı işyerinde çalışmaya devam ettiğinizden, hizmet tespit davası açabilirsiniz. Mahkemede Haziran 1998’de çalıştığınızı belge ve şahitle kanıtlarsanız ve işveren de mahkemede çalışmanıza rağmen, çalışma sürenizi bildirmediğini kabul ederse, girişinizi yargı yoluyla Haziran 1998’e çekebilirsiniz. Bu da sizi EYT kapsamına sokarak emekli olmanızı sağlar.
EN AZ EMEKLİ AYLIĞI 10 BİN TL
SORU: Yüzde 56 engelli raporum ve vergi muafiyetim de var. 4080 güne tabiyim. Emekli olursam ne kadar emekli maaşı alırım? NİHAT
CEVAP: Emekli olduğunuzda alacağınız emekli aylığı tutarı, prim gün sayınıza, üstünden prim hesaplanan kazanç tutarınıza ve prim ödediğiniz dönemlere göre değişir. Ayrıntılı olarak bu bilgiler olmadan emekli aylığı hesaplanması mümkün değil. Ancak bugün için Hazine desteği dahil ödenen en az emekli aylığı tutarının 10 bin lira olduğunu belirtebiliriz.
BORCUMU AF KANUNU KAPSAMINDA ÖDEYEBİLİR MİYİM?
SORU: 1994 sigorta girişliyim. 2000 günüm var. Emekli olamadım. 12 yıllık Bağkur’luyum. Ama hiç prim ödemedim. Geriye dönük Bağkur primlerini devlet borçlandırarak emekli yapıyor mu acaba? SSK ve Bağkur primleri birleştiriliyor mu? Kısacası nasıl emekli olabilirim? R.E.
CEVAP: Öncelikle SSK ve Bağkur hizmetlerinin birleştirilerek, birleştirilen hizmet süresi üzerinden emekli olunduğunu belirtelim. Bağkur prim borçlarınızı her zaman ödeyebilirsiniz. Prim borcundan dolayı durdurulan Bağkur sigortalılık süresinin primlerini güncel değerleri üzerinden ödeyerek, Bağkur sürenizi ihya edebilirsiniz. Ancak prim borcunuza af kanunu kapsamında avantajlı bir ödeme olup olmadığını soruyorsanız, bugün için maalesef bir af kanunu uygulaması yok. Ancak bu ileride olmayacağı anlamına gelmiyor. Zaman zaman çıkartıldığı gibi belki ileride prim ve vergi başta olmak üzere kamu borçlarının taksitle ödenmesine imkân sağlayan bir yasa çıkartılabilir. Doğum ve askerlik durumunuz hakkında bilgi vermemişsiniz. Bağkur prim borcunuzu ödemeniz halinde, 58 yaşınızı dolduruyorsanız hemen, doldurmuyorsanız 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte Bağkur’dan emekli olabilirsiniz (5400 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olarak).
ASKERLİĞİNİZ BAŞLANGIÇTAN ÖNCE Mİ?
SORU: İlk sigorta girişim 2000’dir. Askerlik borçlanması ile emekli olabilir miyim? OSMAN
CEVAP: Sigorta başlangıcınızı tarih (gün, ay, yıl) olarak bildireceğiniz yerde sadece yıl olarak bildirmiş, askerlik tarihini, askerlik sürenizi ve prim ödeme gün sayınızı bildirmemişsiniz. Sorunuzun cevabı bu bilgilere göre değişir. Sigorta başlangıç tarihinden önce 18 ay askerlik yaptığınızı varsayarsak, askerlik borçlanması ile hem EYT kapsamına girer, hem de emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olursunuz. EYT kapsamına gireceğinizden emekli olurken yaş aranmayacak. 5975 gün priminiz varsa borçlanma bedelini ödeyeceğiniz tarih itibariyle emekli olabilirsiniz. Yoksa priminizi 5975 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.