Ekrem Sarısuİhraç edilen memur açıktayken askerliğini borçlanabilir mi?

HABERİ PAYLAŞ

İhraç edilen memur açıktayken askerliğini borçlanabilir mi?

Soru: Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile memuriyetten ihraç edilenler, ‘askerlik borçlanması yapamaz’ şeklinde bir bilgiye ulaştım. Bu doğru mu? l Rıza ESEN

Cevap: 5434 sayılı TC Emekli Sandığı Kanunu’nun askerlik borçlanmasıyla ilgili ek 8’inci maddesinde; memurun açıktayken askerlik borçlanması yapamayacağına dair bir hüküm yok. Oysa borçlanmalarla ilgili yasanın diğer maddeleri olan ek 25, ek 31, ek 34, ek 46 ve ek 47 maddelerinde, açıktaki memurun borçlanma yapamayacağına dair açık hüküm var.

Haberin Devamı

Ancak kurum; 5434 sayılı kanunun 12’nci maddesindeki “...bu kanunla tanınan haklardan iştirakçiler yararlanır...” hükmüne ilişkin yorumuna dayanarak, görevinden ihraç edilen memura açıkta iken askerlik borçlanması yaptırmıyor. Ama görevinden ihraç edilen memurun, sigortalı çalışırken veya isteğe bağlı prim öderken, askerlik borçlanması yapabileceğine hiç şüphe yok.

Askerlik borçlanmasıyla 3 yıl erken emekli olabilir miyim?

Soru: 26 Ekim 1972 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 13 Ekim 2000. Toplam 5300 gün primim var. Sigorta başlangıcından önce 1992-1993 yılları arasında 15 ay askerlik yaptım. Askerliğimin tamamını borçlandım ve bedelini ödedim. Geçenlerde gazetedeki köşenizde ‘askerlik borçlanması en az 3 yıl erken emekli eder’ demişsiniz. Askerlik borçlanmasından dolayı ben de erken emekli olabilir miyim? Bu şartlarda ne zaman ve ne şekilde emekli olabilirim? l Orhan GÜZEL

Cevap: Belirttiğiniz yazımızda, askerlik borçlanması ‘en az 3 yıl’ değil, ‘3 yıl erken emekli eder’ diyoruz. Sigorta başlangıç tarihine, askerlik zamanı ve süresine göre bazı sigortalılar, askerlik borçlanmasıyla 3 yıla kadar erken emekli olabiliyor.

Askerlik borçlanması; sigorta başlangıç tarihinizi 15 ay geri çekerek emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. 5300 günün içinde askerlik borçlanmasıyla kazandığınız süre de varsa, 675 gün daha prim ödeyerek, yoksa 225 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5975 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Şayet askerliğinizi borçlanmasaydınız, 7000 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilecektiniz. Gördüğünüz gibi 15 ay askerlik borçlanmasıyla, 1025 gün daha az prim öderken, 2 yıl da erken emekli olmaktasınız.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder