Ekrem SarısuKıdem tazminatını işverenden almanız gerek

HABERİ PAYLAŞ

Kıdem tazminatını işverenden almanız gerek

Haberin Devamı

Soru: Bir şirkette 10 yıldan fazladır çalışıyorum. 3800 gün primim var. Tazminatımı nasıl ve nereden alırım? KAHRAMAN Cevap: 15 yıl sigorta süreniz varsa, 3600 günden fazla prim ödemeniz olduğundan kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Kıdem tazminatı almak için yapacağınız iş, sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünden alacağınız ‘kıdem tazminatı alabilir’ yazısını işverene ibraz etmekten ibarettir. Yazıyı ibraz ettiğinizde işveren kıdem tazminatınızı öder.

[[HAFTAYA]]

Bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu il veya merkez müdürlüğüne başvuru yeterli

Soru: Babamdan dul ve yetim aylığı alıyoruz. Ben sigortalı işe girdiğimden dolayı maaşımın anneme devredilmesi için başvuruda bulundum. Ancak sadece Temmuz ve Kasım’a kadar olan payım anneme aktarıldı. SGK’ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) gittik, yapabilecekleri birşey olmadığını Ankara’ya dilekçe yazmamızı söylediler. Ancak ben konu ile ilgili dilekçe örneği bulamadım. Eğer mümkünse bana en azından bir dilekçe örneği gönderebilir misiniz? Neslihan YAĞAR Cevap: Sorunuzdan babanızdan dolayı SSK’dan aylık aldığınız anlaşılıyor. Aldığınız aylığın annenize ödenmesi gibi bir durum olmaz. Ancak, annenizin sosyal güvenliği yoksa ve aylığınız kesildiğinde babanızdan dolayı annenizden başka aylık alan yoksa annenizin aylık bağlama oranı yüzde 50’den yüzde 75’e yükselir. Dolayısıyla kesilen aylığınızın annenize geçmesi gibi sonuç doğurur. Bunun için bulunduğunuz yerdeki SGK il veya merkez müdürlüğüne yazılı olarak başvurarak sigortalı çalışmaya başladığınızı bildirip aylığınızın kesilmesini talep etmeniz yeterli. (Aynı gerekçe ile annenizin de aylığının yeniden hesaplanmasını talep etmesinde yarar var). Ankara’ya dilekçe göndermenize gerek yok. Ancak anneniz sigortalı çalışıyor veya kendi emekli aylığı varsa veya babanızdan dolayı annenizden başka aylık alan kardeşiniz varsa, annenizin aylık bağlama oranı değişmeyeceğinden aylığında artış olmaz.

Yurtdışı çalışma sürenizi borçlanırsanız 59 yaşında emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Ocak 1956 doğumluyum. 1995’te SSK’lı oldum. 1 Eylül 2006- 28 Şubat 2011 arasında isteğe bağlı prim ödedim. 1 Mart 2011’den beri SSK’lıyım. 1190 gün primim var. Ayrıca 1980-1986 arası yurtdışında sigortalı olarak çalıştım. Yurtdışı borçlanmasını yaparak en kısa sürede nasıl emekli olurum? Deniz DURSUN Cevap: Yurtdışı çalışma sürelerinizi gün, ay, yıl olarak vermediğinizden yurtdışı çalışma sürenizi hesaplayamıyor, dolayısıyla emekli olacağınız tarihi net olarak veremiyoruz. Sigortalı çalışırken yurtdışı çalışma sürenizi borçlanmanız ve priminizi 23 Mayıs 2014’ten önce 3600 güne tamamlamanız halinde, SSK’da yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 59 yaş şartına tabi olursunuz. 59 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2105’te emekli olabilirsiniz. Priminizi 3600 güne 23 Mayıs 2014’ten sonra tamamlarsanız 1 Ocak 2016’da emekli olabilirsiniz.

Sürekli iş görmezlik geliri alana yüksek aylığın tamamı düşük aylığın yarısı bağlanır

Soru: 30 yaşındayım. İş kazası geçirdim. Bu kaza sonucu sağ ayağımı diz altından kaybettim. Sol bacağımda kısmi felç var. Sağ kolum çok az iş görüyor. Raporda yüzde 96 ağır engelli diye geçiyor. SSK’ya 166 gün prim ödedim. Çalışma gücüm yok. Gelirim yok. İsteğe bağlı yatırma gücüm hiç yok. Nasıl emekli olabilirim? Yılmaz/İZMİR Cevap: İş kazası geçirmişseniz, sürekli iş görmezlik geliri bağlanmış olmalı. Bunun yanında uzun vadeli sigorta kollarına emekli olacak kadar prim ödediğinizde diğer şartları da sağlamanız halinde, emekli aylığı da alırsınız. Bu durumda yüksek olan aylığın tamamını, düşük olan aylığın yarısını alırsınız. Emekli olmak için; ya çalışarak ya da isteğe bağlı olarak prim ödemek gerekiyor. Maalesef bunun dışında bir yol bulunmuyor. Sigorta başlangıç tarihinizi iş kazası geçirdiğiniz tarihi, askerlik tarih ve sürenizi bildirirseniz sorunuza daha net cevap verebiliriz.

15 NİSAN 2014’TE EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

Soru: 15 Nisan 1967 doğumluyum. 1 Kasım 1982’de SSK’lı oldum. 5700 gün prim ödedim. Ne zaman emekli olabilirim? Nihat ÖZTÜRK Cevap: 25 yıl sigorta, 5150 gün prim ve 47 yaş şartına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 15 Nisan 2014’te emekli olabilirsiniz.

Emlak Vergisi’nde son gün!

Soru: Yanlış hatırlamıyorsam, Emlak Vergisi bu ay ödenecekti. Emlak Vergisi ödeme süresi uzatılacak mı? Vergi ödenmezse yaptırımı nedir? R.ATAMAN Cevap: Emlak Vergisi, biri Mayıs diğeri Kasım sonuna kadar olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor. 2013 yılı Emlak Vergisi birinci taksit ödeme süresi bugün mesai saati sonunda doluyor. Yaklaşık 22 milyon mükellef 1’inci taksidini bugün ödemek zorunda. Sürenin uzatılıp uzatılmayacağı bugün mesai saati sonuna doğru belli olur. Çünkü daha önce açıklanması taksit ödemelerine mani oluyor. Vergisini bugün ödemeyenleri aylık ‘yüzde 1.4’ oranında gecikme zammı ve icra takibi gibi yaptırımlar bekliyor. Aman dikkat!..

Sıradaki haber yükleniyor...
holder