Ekrem SarısuKısmi emeklilik tarihim nedir?
HABERİ PAYLAŞ

Kısmi emeklilik tarihim nedir?

Soru: 1 Ocak 2005’te 4A sigortalısı oldum ve 5 ay prim ödedim var. Mayıs 2008 itibariyle 15 ay olan askerliğimi borçlandım. 4 Ocak 2020’de isteğe bağlı Bağkur’lu oldum. Halen prim ödemeye devam etmekteyim. 1) Kısmi emeklilik tarihim nedir? 2) Sigorta başlangıç tarihim SSK başlangıç tarihim midir? 3) 4/A başlangıç tarihim isteğe bağlı Bağkur’da geçerli midir? Faik ÇETİN

Cevap: 1) Bağkur’da yaş haddinden emekli olmak için; 5400 gün prim ve 62 yaş şartlarına tabisiniz. Doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. Priminizi 5400 güne tamamlayacağınız tarihte, 62 yaşınızı da doldurursanız emekli olabilirsiniz. Dolduramazsanız 62 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 2) Evet. Sigorta başlangıç tarihiniz SSK (4/A) başlangıç tarihinizdir. 3) 4/A (SSK) başlangıç tarihi Bağkur içinde başlangıç tarihi sayılır. Ancak Bağkur’da başlangıç tarihi değil prim ödeme gün sayısı önemlidir. Fakat 2005’te SSK’ya (4/A) 5 ay prim ödemeniz, emeklilik için 2005 yılındaki Bağkur şartlarına tabi olmanızı sağlıyor.

Haberin Devamı

HİZMETİ YETERSİZ MEMURA VEKALET VERİLİRSE ÜCRET ÖDENİR Mİ?

SORU: Hizmeti 10 yıldan az olan bir memura müdürlük vekaleti verilebilir mi? Verilirse ücret ödenebilir mi? RABİA A.

CEVAP: Memurlarda vekalet verilecek kadronun derecesine göre gerekli hizmet süresi şartı değişiyor. Şayet vekalet edilecek kadro 3 veya 4’üncü derece ise 8 yıl, 1 ve 2’nci derece ise 10 yıl hizmet süresi şartı aranıyor. 10 yıldan daha az hizmeti olan bir memura 1’inci derece veya 2’nci derece müdürlük kadrosuna vekaleten görevlendirme yapılırsa bu görevlendirme tedviren görevlendirme sayılıyor. Tedviren görevlendirmede vekalet aylığı ile diğer zam ve tazminatlar ödenmiyor.

MALUL EMEKLİSİ AYLIĞINI KESTİRMEDEN ÇALIŞABİLİR Mİ?

Soru: 2022’de malulen emekli oldum. Aldığım maaşla geçinemediğimden çalışmak istiyorum. Ancak çalışırsam emekli aylığımın kesileceğini söyleyenler de var. Kesilmeyeceğini söyleyenler de. Emekli aylığını kestirmeden çalışan emekliler olduğunu biliyorum. Sigortasız çalışayım dedim, işveren “Çok ceza gelir çalıştıramam” dedi. Emekli aylığımı kestirmeden nasıl çalışabilirim? Çalışanlar nasıl çalışıyor? MEHMET/İST.

Haberin Devamı

Cevap: Malulen emekli olanlar destek primine tabi olarak çalışamadığından, çalışmaya başladığınızda emekli aylığı kesilir. Bu yasal bir durum. Emekli aylığını kestirmeden destek primine tabi olarak çalışanlar ya normal emeklidir ya da işgücü kaybıyla (engelli) emekli olanlardır. Çünkü normal emekli ve işgücü kaybıyla emekli olanlar; emekli aylıklarını kestirmeden, destek primine tabi olarak çalışıyorlar. SGK’dan emekli aylıklarını ve çalıştıkları işyerinden de ücretlerini alıyorlar. Ama malulen emekli olanlar, maalesef aylıklarını kestirmeden çalışamıyorlar.

840 GÜN PRİM EKSİĞİNİZ VAR

SORU: 61 yaşındayım. Sigorta başlangıcım 7 Şubat 2007 olup, 6160 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim? Sadettin BİLGİÇ

CEVAP: Emekli olmak için; 7000 gün prim ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Aranan yaşı doldurduğunuz için, 840 gün daha prim ödeyerek primi 7000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerliğiniz hakkında bilgi vermemişsiniz. Muhtemelen 20 ay (veya 18 ay) askerlik yaptınız. Askerlik sürenizi borçlandıktan sonra 240 gün (veya 300 gün) daha prim ödeyip priminizi 7000 güne tamamlayarak emekli olabilirsiniz. Ayrıca 4500 günden fazla priminiz olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 7 Şubat 2032’de emekli olmanız da mümkün (25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün prim ve 60 yaş şartlarına tabi olarak).

Haberin Devamı

EKİM 2025’TE EMEKLİ OLMANIZ MÜMKÜN

Soru: 4 Ekim 2000’de Bağkur’lu oldum. 1999’da Almanya’dan temelli dönüş yaptım. Ve primlerimi çektim. 30 gün askerlik yaptım. Ne zaman emekli olabilirim? Ender IRKİN

Cevap: Doğum, askerlik tarihi ve Bağkur prim ödeme gün sayınızı bildirmemişsiniz. Oysa sorunuzun cevabı bu bilgilere göre değişebilir. Bağkur’da emekli olmak için; 9000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Bağkur’lu olduğunuz tarihten itibaren düzenli prim ödemişseniz, yani boşluğunuz yoksa priminizi 9000 güne tamamlayacağınız 4 Ekim 2025’te, 60 yaşı da doldurursanız emekli olabilirsiniz. Dolduramazsanız 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder