Soru: Memur olarak çalışıyorum. Bazı memur arkadaşlar sosyal medya aracılığıyla veya kataloglar üzerinden kozmetik malzeme satışı yaparak gelir elde ediyorlar. Memurların sosyal medya mecralarında ürün satışı yapması veya bazı e-ticaret firmalarının kataloglarında kozmetik ürün satması ticaret yasağı kapsamına girer mi? k İSİMSİZ
Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre; memurlar Türk Ticaret Kanunu’na göre tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamazlar. Sürekli gelir elde edecek faaliyetlerde de bulunamazlar. Sorunuzda bahsettiğiniz işler memur ile firmalar arasında sözleşme yapılarak, serbest girişimci sıfatıyla kâr etme amacıyla yapıldığından elektronik ortamlarda da olsa, memurun ticaret yapma yasağı kapsamındadır. Nitekim kapatılan Devlet Personel Başkanlığı’nın 9 Nisan 2010 tarih ve 5663 sayılı görüş yazısı da aynı yöndedir.
EMEKLİLİĞİ HAK EDEN İŞÇİNİN İŞİNE SON VERİLEBİLİR Mİ?
SORU: Belediye şirketinde taşeron işçiden işçi pozisyonuna geçen bir çalışanım. Yüzde 52 engelli raporum ve vergi indirimim var. Engelli emekliliğini hak ediyorum. Kurumum emekli olmamı istiyor, emekli olmazsam işten çıkartacaklarını söylüyorlar. Ama ben emekli olmak istemiyorum. Kurum emekli olmamam nedeniyle işime son verebilir mi? k FAZIL
CEVAP: 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında kamu kurum veya kuruluşlarının sürekli işçi kadroları ile mahalli idarelerin şirketlerinde kadroya alınan taşeron işçilerinin istihdam süreleri, hiçbir şekilde emekli veya malul aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçemiyor.
Emekli olmak için aranan şartları (süre, prim ve yaş şartlarını) sağlayarak emeklilik hakkını (malulen emeklilik de dahil olmak üzere) elde eden işçilerin emekliliğe hak kazandıkları tarih itibarıyla işten çıkartılmaları gerekiyor. Ancak sizin gibi çalışma gücü kaybıyla veya vergi indirimi ile emekli olmak kişilerin isteğine bağlı olduğundan, kurumunuz sizi bu gerekçeyle işten çıkaramaz. Engelli haklıyla değil de normal veya malulen emekliliği hak etseydiniz, iş sözleşmenizi feshedebilirlerdi.
TAŞERONDAN KADROYA GEÇEN İŞÇİYE EŞ DURUMUNDAN TAYİN HAKKI VERİLMELİ
Soru: 696 Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kadroya geçen 4D’li kamu işçileri olarak KHK’nın geçici 23’üncü maddesi iller arası nakil-eş tayini olmamıza engel teşkil ediyor. Kamuda aynı işyerinde aynı işi yapan diğer işçilere (eski işçilerişkur) iller arası nakil-eş tayini hakkı tanınmakta iken, biz 696 KHK ile kadroya geçen personellere bu hak tanınmıyor.
Kamu çerçeve protokolünde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den bu sorunumuzun çözülmesini istiyoruz. Aile bütünlüğümüz bozuldu, yuvalarımız dağılıyor. Eşi polis, asker olan yüzlerce 696 KHK-4D’li işçi var. İşimiz ve eşimiz arasında tercih yapmak zorunda bırakılıyor, çalışma barışını bozan işçiler arasında ki bu ayrımın ivedilikle ortadan kalkmasını istiyoruz. Lütfen bizlerin sesi olun. Çok teşekkürler... k İsmail AĞDAK
Cevap: Talebinizde çok haklısınız. Bu türlü taleplerinizi bakanlığa, cumhurbaşkanlığına, siyasi partilere ileterek kamuoyu oluşturabilirsiniz. Siyasi otorite toplumun haklı taleplerine duyarsız kalmıyor. Yeterli kamuoyu oluşturduğunuzda talepleriniz doğrultusunda yasal değişiklik yapılacaktır. Özellikle sendikalarla toplu sözleşme görüşmelerinde de bu taleplerinizi gündeme getirebilirsiniz.
KULLANILMAYAN YILLIK İZİN SÜRELERİNİN ÜCRETİ PRİME TABİ Mİ?
SORU: Emekli olmak için işinden ayrılan bir işçimizin kullanmadığı yıllık izin süresine ait ücretlerini de ayrıca ödeyeceğiz. Bu ödemelerden kısa vadeli sigorta kolları ve diğer sigorta primleri kesilir mi? k SEZEN
CEVAP: İş sözleşmesi, ne şekilde feshedilirse edilsin; sigortalıların, çalışma süresince hak kazanıp da kullanmadıkları yıllık ücretli izin sürelerine ait ücretinin, işçiye ödenmesi gerekiyor. Kullanılmayan yıllık izin sürelerinin ücretinin sözleşmenin feshedildiği ayın prim hesabına esas kazancına dahil edilerek prime tabi tutulması gerekiyor.