Soru: 21 Ağustos 1967 doğumluyum. 2 Haziran 1987 yılında askere gittim ve 18 ayda askerliği bitirdim. Askerden önce sigorta başlangıcım yok. 18 Mart 1999’da Bağkur başlangıcı yaptım. Ama hiç para yatırmadım. Tescilim görünüyor. 1 Ocak 2012 yılında Bağkur’a prim yatırmaya başladım. 4451 gün primim var. 1999-2012 arası gün satın alma şansım var mı? Askerliği yatırırsam bana ne avantaj sağlar? Bu durumda hangi şartlarda kaç yaşında emekli olabiliyorum, bilgilendirir misiniz? Ahmet SUAT ALAKUŞ
Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için; 5400 gün prim ödeme ve 63 yaş şartlarına tabisiniz. 949 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5400 güne tamamlamanız şartıyla, 63 yaşınızı dolduracağınız 21 Ağustos 2030’da emekli olabilirsiniz. 18 Mart 1999’da Bağkur’a kaydınızı yaptırmış, ancak prim borcunuzdan dolayı sigortalılık süreniz durdurularak prim borcunuz silinmişse, durdurulan sigortalılık sürenizin primlerini bugünkü değerleri üzerinden ödeyerek durdurulan Bağkur sürenizi İHYA ederek kazanabilirsiniz. Bu durumda EYT kapsamına gireceğinizden emekli olurken yaş aranmayacak. Durdurulan sigortalılık sürenizi ihya ederek priminizi 9000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
DESTEK PRİMİ EMEKLİ AYLIĞINI ARTIRIR MI?
Soru: Eşim SSK’dan yaklaşık on yıl önce emekli oldu. Ama destek primi yatırarak halen çalışıyor. Destek primi kesintileri nedeniyle, emekli maaşında artış olabilir mi? Bilgi verirseniz sevinirim. Yüksel AY
Cevap: Destek primine tabi olarak çalışan emekli, iş kazası ve meslek hastalığı geçirmediği sürece sosyal güvenlik destek priminin çalışanın emekliye hiçbir faydası yoktur. Çünkü, emekli aylığını artırmaz, prim iadesine konu edilmez. Sonuç olarak maalesef destek primi kesintileri eşinizin emekli aylığını artırmaz.
ENGELLİ EMEKLİLİĞİNDE ARTIK VERGİ İNDİRİMİ ARANMAYACAK
Soru: İlk sigorta başlangıç tarihim 5 Aralık 2006 olup SSK’ya 220 gün prim ödemem var. Sonrasında 4769 gün bir özel bankanın Emekli Sandığı’na prim ödememle toplam 4989 gün prim ödemem var. Yüzde 55 süresiz engelliyim. Sosyal sigortalar kanununda değişiklik yapıldığı söylenmekte. Acaba vergi indirimi almadan emekli olabilir miyim? SEMRA
Cevap: 15 Ocak 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konan 7538 sayılı Kanun ile yapılan düzenlemelerle, engelli emekliliğine bazı kolaylıklar sağlanmasının yanında, sigortalılar arasında norm ve standart birliği sağlanması da amaçlanmaktadır. Yapılan en önemli düzenlemeler biri; 1 Ekim 2008’den önce sigortalı olan engellilerden emekli olurken aranan Maliye’den vergi indirim hakkı alma şartının kaldırılmasıdır. Yasanın yürürlüğe girdiği 15 Ocak 2025’ten itibaren sizin gibi yüzde 50-59 arasında işgücü kaybına uğrayanlar, vergi indirimi aranmadan 16 yıl sigortalılık süresi ve 3700 gün prim ödeme şartlarıyla emekli olabilecek. Söz konusu şartları sağladığınızdan, 7538 sayılı yasa ile yapılan düzenlemeler çerçevesinde istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.