Ekrem SarısuYurtdışından isteğe bağlı prim ödenebilir mi?

HABERİ PAYLAŞ

Yurtdışından isteğe bağlı prim ödenebilir mi?

Soru: 15 Mart 1978 doğumluyum. İlk sigorta başlangıç tarihim 12 Kasım 1998 olup Türkiye’de toplam 4369 gün prim ödemem var. 2014’ten beri de İngiltere’de yaşıyorum. Sanırım yaş sınırı kaldırıldı. Geriye primi 5900 güne tamamlamam gerekiyor. Sorularım şöyle:
1 İngiltere’de yaşıyor olmamdan dolayı Türkiye’de isteğe bağlı prim ödeyebilir miyim?
2 Geçmişe yönelik açıkta olan 1531 günü ödeyebilir miyim? Bu arada yurtdışı borçlanmasıyla emekli olmak istemiyorum. Normal yollardan emekli olmak istiyorum. Ergun GÜNEŞ

Haberin Devamı

Cevap:
1 İsteğe bağlı olarak prim ödeme şartlarından biri de, Türkiye’de ikamet etmektir. Bu kuralın tek istisnasını aramızda sosyal güvenlik sözleşmesi olan ve sözleşmede isteğe bağlı prim ödenebileceğine dair hüküm olan birkaç yabancı ülke oluşturmaktadır. İngiltere ile aramızdaki ikili sosyal güvenlik sözleşmesine göre, İngiltere’de ikamet eden Türk vatandaşları isteğe bağlı prim ödeyebilmektedir. İsteğe bağlı ödenen prim Bağkur’a sayılıyor. Bu nedenle 5900 günle SSK’dan emekli olabilmeniz için, isteğe bağlı olarak 41 ay (1230 gün) prim ödedikten sonra, kalan prim eksiğiniz olan 301 günü, Türkiye’de sigortalı bir işte çalışarak SSK’ya ödemeniz gerekiyor. Ayrıca 3600 günden fazla priminiz olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte SSK’dan emekli olmanız da mümkün (15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olarak).
2 Askerlik ve yurtdışı çalışma süresinin borçlanılması hariç, geçmişe yönelik olarak toplu prim ödenemiyor.

BELEDİYE BAŞKANLARININ 4/C SİGORTALISI OLMASI ZORUNLUDUR

Soru: Belediye başkanı seçilenlerin sigortalı olması zorunlu mu? Zorunlu ise şirketinden dolayı 4/b sigortalısı olarak prim yatırmakta iken belediye başkanı seçilen kişi 4/b sigortalısı olarak prim yatırmaya devam edebilir mi? SEZER

Cevap: Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan veya sigortalılık statüsünden emekli aylığı bağlanmadan belediye başkanı seçilenlerin, zorunlu olarak 5510 sayılı Kanun uyarınca 4/c sigortalısı olarak tescillerinin yapılması gerekmektedir. Bu durumda 4/b sigortalısı iken belediye başkanı seçilenlerin, hemen 4/b sigortalılıklarının sonlandırılarak belediye tarafından HİTAP üzerinden 4/c sigortalısı olarak tescilinin yapılması ve prime esas kazançları dikkate alınarak belediye başkanı ödeneklerinden sigorta primlerinin kesilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

ALMANYA’DA EV KADINI OLARAK GEÇEN GÜNLERİ BORÇLANABİLİRSİNİZ

Soru: 1954 doğumluyum. Yurtdışında Almanya) ilk işe giriş tarihim 6 Ekim 1970, işten ayrılma tarihim 6 Haziran 1975’tir. İşten ayrıldıktan sonra iki doğum yaptım. Ancak doğum borçlanması yapmadım. Nasıl emeklilik hakkımı elde edebilirim? Bilenay Y.

Cevap: Sorunuzdan halen Almanya’da olup olmadığınız anlaşılmıyor. Sorunuzu halen Almanya’da olduğunuz varsayıma göre cevaplandırıyoruz. Aramızdaki ikili sosyal güvenlik sözleşmesine göre; Almanya’daki sigorta başlangıç tarihi, Türkiye’de sigorta başlangıç tarihi kabul ediliyor. Yurtdışı borçlanmasıyla kazanılan günler Bağkur’a sayılıyor. Bağkur’da yaş haddinden emekli olmak için; 5400 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Doğumlarınız arasında iki yıl süre varsa borçlanarak toplam 1440 gün kazanabilirsiniz. Almanya’da 18 yaşından sonraki çalışma süreniz ve Almanya’ da ev kadını olarak geçen sürenizin 3960 gününü borçlanarak priminizi 5400 güne tamamlayarak emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

60 YAŞI DOLDURACAKSINIZ

Soru: 20 Ağustos 1970 doğumluyum. Sigortalı işe giriş tarihim 15 Temmuz 1996 olup SSK’ya 3056 gün prim ödemem var. Halen aktif çalışmaktayım. 3600 günden ne zaman emekli olabilirim? Oktay KIZILADA

Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 544 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız 20 Ağustos 2030’da emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder