Bitcoin’in tam olarak ne olduğunu biliyor musunuz bilmiyorum, ancak şundan eminim ki “Bitcoin” kelimesini şimdiye kadar pek çok mecrada defalarca duymuşsunuzdur. Genellikle fiyatında sert bir hareket olduğu zaman hemen her yerde ufak da olsa haberi yapılır. Hatta bu haberlerin sıklığı en çok 2017’nin sonunda hepimizin merakını kabartmıştı. Çünkü o zamanlar Bitcoin’in fiyatı tarihi bir rekor kırarak 2 bin 500 dolardan tam 20 bin dolara yükselmişti. Bu rekor yükselişten kısa süre sonra da yine rekor bir düşüş kaydederek manşetlerde yerini korumuştu.
Bugünlerde ise Bitcoin fiyatları ne eskisi kadar yüksek, ne de hareketli. Yaklaşık 9-10 bin dolar bandında uslu bir şekilde gel-git yapıyor. Durum böyle olunca da Bitcoin’e eski ilgiyi ne insanlar gösteriyor, ne de tiraj yapmak isteyen yayın mecraları… Peki ama Bitcoin heyecanını yitirdi mi? Bundan tam 12 yıl önce Satoshi Nakamoto lakaplı bir kriptografi uzmanı tarafından ortaya atılan bu dijital para artık ömrünü tamamladığı için mi eskisi kadar konuşulmuyor? Ya da gelişme döngüsünü tamamladığı için mi fiyatı eskisi gibi yükselmiyor? Hiç de bile!
12 yıl her ne kadar uzun bir süre olsa da Bitcoin yolculuğuna daha yeni başlıyor; ve bunu rakamlara bakan herkes görebilir.
10 milyon insan yatırım yapmış
Fiyatların rekor yükseliş kaydettiği dönemler manşetlere taşınıyor olması insanlarda Bitcoin’in çok büyük bir şey olduğu düşüncesini tetiklese de, dünya ekonomisine kıyasla Bitcoin hala emeklemeyi öğrenen bir bebek aslında. 2017’nin sonlarına doğru Bitcoin fiyatları 20 bin dolara kadar tırmandığında toplam pazar değeri 661 milyar dolara kadar çıkmıştı. Bu rakam pek çoğumuz için astronomik gibi görünse bile konvansiyonel yatırım araçlarında dönen parayla kıyasladığımızda komik kaldığını görüyoruz. Bugün altın piyasası tam 9 trilyon dolar pazar değerine sahip. New York Borsası NYSE’de ise 2019 itibarıyla toplam pazar değeri tam 23 trilyon dolara denk geliyordu (hatta bugün Amerikan Merkez Bankası FED’in havadan para basıp borsaları yüksek tutma çabasıyla bu rakam çok daha yükselmiştir eminim). Bugün dünyanın toplam GSMH’si 144 trilyon dolara denk geliyor. Oysa Bitcoin en parlak olduğu gün bunun 200’de 1’i değere bile sahip değildi.
Bitcoin’in emekleme döneminde olduğunu yalnızca pazar değerine değil, yatırım yapan kişi sayısına bakarak da anlayabiliriz. Bitcoin’i mümkün kılan blok zincir teknolojisi herkesin bakiyesini ve transferlerini anonim ancak şeffaf olarak tutan merkeziyetsiz bir veri tabanı. O yüzden ekosisteminde neler olup bittiğini herkes açıkça görüntüleyebiliyor. Bitcoin blok zinciri üzerindeki aktivite incelendiğinde sadece 40 milyon cüzdan olduğunu görüyoruz. Ortalama bir Bitcoin yatırımcısının en az 4-5 cüzdan adresi olduğunu düşünecek olursak, bugün Bitcoin’e yatırım yapan kişi sayısı 8 ila 10 milyon kişi arasında kalmış oluyor. O haberlerde her gün manşet olarak gördüğünüz Bitcoin’e koskoca 8.2 milyar nüfuslu dünyada hepi topu 10 milyon insan yatırım yapmış yani!
Daha çok insan fark edecek
O yüzden haberlere ve manşetlere aldanmamak gerek. Bitcoin 12 yıllık tarihi boyunca güvenilir bir varlık sınıfı olabileceğini kanıtlasa bile bugün hala çok niş bir kesimin oyuncağı olarak işlem görüyor. İlerleyen günlerde bu şeffaf, merkeziyetsiz, demokratik ve özgürleştirici dijital paranın kıymetini daha çok insan fark edecek, ve daha çok insanın Bitcoin almasıyla o inanılmaz fiyat rallileri devam edecek. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre sadece ABD’deki emeklilik fonlarının yüzde 1’i bile Bitcoin’e yatırım yapsa bugün 1 Bitcoin’in fiyatı 50 bin doların üzerine çıkıyor.
Bitcoin hemen herkesin duyduğu ve bildiği, ancak hemen hiç kimsenin henüz yatırım yapmadığı bir araç. Bu yüzden daha yolun başındayız.