Evlerimizde kalmamız gereken şu dönemde, en çok merak edilen konulardan biri, "Sağlıklı ürünleri nasıl daha uzun süre depolayabilirim?" Öncelikle depolaması kolay, bozulmayacak sağlıklı ürünlerden başlayalım.
- Kuru baklagiller: Nohut, barbunya, maş fasülyesi, kuru fasülye, yeşil mercimek, kırmızı mercimek, Meksika fasülyesi ve kuru börülce.
- Yağlı tohumlar: Ceviz, badem , kaju, yer fıstığı, fındık, fıstık.
- Tahıllar: Bulgur, kinoa, karabuğday.
- Kuru meyveler: Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir, hurma
Bu besinleri uzun süre bozulmadan depolayabilirsiniz.
Peki sebzeleri nasıl uzun dönem saklayabilirim? Onlar için de üç seçeneğimiz var.
1- Konserve yöntemi
Havasız ortamda bakteriler üreyemediğinden, bu yöntemle yiyecekler uzun süre besin değerini korur. Sebzelerinizi etli veya zeytinyağlı olarak pişirip domates konservesi yapar gibi sıcakken kavanozlayıp havasını aldığınız zaman buzdolabında üç aya kadar besin değerlerini koruyarak depolayabilirsiniz. Örneğin zeytinyağlı kereviz, kıymalı kapuska, zeytinyağlı pırasa, etli güveç, kıymalı türlü gibi sebzeler şu dönemde yapılabilecek sağlıklı yemeklerden.
2- Dondurma yöntemi
0 derecede bakteriler üreyemez ve bu şekilde besinlerinizin sağlıklı korunmasını sağlayabiliriz. Ben normal zamanda da taze aldığım sebzeleri keserek buzdolabı poşetleriyle buzluğa atıyorum. Daha sonra bunlara buzlukta olan et ya da tavuk suyumu, eğer yoksa normal suyu ve baharatları (pulbiber, tuz, karabiber, kimyon) ekleyerek pişiriyorum. İster taneli isterseniz robottan geçirerek tüketebilirsiniz. Eğer sebze çorbası sevmiyorsanız içerisine kırmızı mercimek ekleyerek pişirip robottan geçirebilirsiniz. Böylece mercimek tüm sebzelerin tadını bastırdığından sade mercimek çorbası içmiş gibi hissedersiniz.
- Bunun dışında kereviz, havuç, pancar rendelenip buzluğa atılabilir. Çıkardığınızda tavada zeytinyağı ile kavurup üzerine yoğurt ekleyerek tüketebilirsiniz.
- Brokoli ve karnabaharları yıkayıp keserek buzluğa atarsanız çıkardığınızda haşlayıp, karnabaharı yoğurt ile brokoliyi sarımsak, zeytinyağı ve limon karışımı eleyerek tüketebilirsiniz.
- Yine ıspanakları temizleyip kesip çıkardığınızda sevdiğiniz şekilde tüketebilirsiniz.
- Yeşil soğan ve maydanoz gibi yeşillikleri doğrayı buzluğa atarsanız çıkarıp yemeklerinize ekleyebilirsiniz. Aynı işlemi kuru soğan ve sarımsakta da yapabilirsiniz.
3- Kurutma yöntemi
Yine bakterilerin çoğalması için uygun nem ortamı bulunmadığından kuru sebzeleri uzun dönem muhafaza edebilirsiniz. Kuru sebzelerden güveç yapmayı deneyebilirsiniz. Çok lezzetli oluyor.
Meyveleri uzun dönem koruma yöntemleri
1- Dondurma yöntemi
Meyvelerinizi temizleyip doğrayıp dondurduğunuz zaman çıkardığınızda ister yoğurdunuza ekleyip tüketin. İsterseniz su, süt, kefirle birlikte robottan çekip smothee yaparak için. Böylece ihtiyacınız olan lif ve vitamini tüketebilirsiniz.
2- Kurutma yöntemi
Kuru olarak satılan meyveler dışında sevdiğiniz tüm meyveleri dilimleyip fırında kurutarak tüketebilirsiniz.
Bu yöntemlerle sebze ve meyvelerinizi doğru şekilde saklarsanız hem uzun dönem gıda alışverişi yapmak zorunda kalmazsınız hem de sağlıklı beslenebilirsiniz…