Fatma DemirokGebelikte ne kadar kilo almalıyım?

HABERİ PAYLAŞ

Gebelikte ne kadar kilo almalıyım?

Gebelikte eksik ve yetersiz beslenmeyi ve doğuracağı olumsuz sonuçları geçen hafta yazdığım yazıda anlatmıştım. Şimdi fazla beslenmenin ve aşırı kilo almanın zararlarına geçelim. Ülkemizde gebeler, düşük beslenmekten çok fazla beslenme ve aşırı kilo alma sorunları yaşıyor. Peki gebelikte ideal kilo alım standartları ne aralıklarda olmalıdır?

Vücut kompozisyonu

Gebelikte ne kadar kilo almalıyım

2 kişilik yemek yerine 2 kere düşünerek yiyin

Toplumda yaygın olarak inanilan sen 2 kişişin 2 kişilik yemelisin düşüncesi yanlış. Bunu yemeden önce 2 kere düşünmelisin olarak düzeltmemiz lazım. Yediklerimizin bebeğe ne kadar faydası var bunu düşünmeliyiz. Yediğiniz tatlı ve katkı maddeli paketli gıdaların çocuğunuza da size de hiç faydası olmadığını unutmayın. Yada şöyle düşünün bebeğimin henüz bebek iken ek gıdaya geçtiği dönemde bu paketli gıdayı yemesi bana ne hissettirir. Bebeğinizi böyle gıdalarla beslemek istemiyorsanız bu gıdalardan uzak durun.

Haberin Devamı

Gebelikte ne kadar kilo almalıyım

Hamileyken yedikleriniz bebeğinizin damak tadını oluşturur

Araştırmalar sunu gösteriyor bebek daha cenin iken tat reseptörleri gelişmeye başlar ve annenin yedikleri artık ceninde ki reseptörler rahimde bulunan sıvıdaki tat kimyasallarını tespit edebiliyor. Böylece tatları ayırt edebiliyor ve rahimdeki zengin tatların ayırdına varıyor. Ve bunu doğduktan sonra da anımsıyor. Yani gebeyken yedikleriniz bebeğinizin hayat boyu damak tadını etkileyebiliyor. Aşırı tatlı tüketip meyve, sebze tüketmiyorsanız ileride bebeğim neden böyle oldu diye sorgulamanız hatalı olur.

Gebelikte aşırı kilo alımının anneye ve bebeğe zararları

Gebelikte aşırı beslenme ve obezite kadın için gebelikteki hipertansif hastalıklar, gestasyonel diabetes mellitus ,uyku apnesi ve doğumu içeren birçok yaşamsal riskleri içerir. Gebelikte kötü beslenme ve obezite hem gebelik süresince hemde doğum sonrası anne ve bebek için sağlık sorunlarının devam etmesine sebep olabilir.

Gebelikte ne kadar kilo almalıyım


Gestasyonel diyabette beslenme nasıl olmalıdır?

Burada diyet tedavisi anne ve bebek için hayati önem taşır. Eğer değerleriniz çok yüksek değil ise doktorunuz mutlaka önce diyetisyene gitmenizi isteyecektir. Buda eğer beslenmenize dikkat ederseniz ilaç kullanmadan gebeliğinizi tamamlayabileceğiniz anlamına geliyor. Böyle bir durumla karsı karsıya olduğunuzda mutlaka ama mutlaka bir uzamandan destek almalısınız. Genel olarak düzenli ve dengeli beslenmeli; her öğünde karbonhitrat, protein ve yağ almalısınız. Mutlaka 3 saatte bir ara öğün yapmalısınız. Beyaz ekmek, pirinç pilavı, makarna, patates gibi gıdaları hayatınızdan çıkarmalı bunun yerine bulgur pilavı, tam buğday unu ekmek gibi seçeneklere yönelmelisiniz. Günde 3 litre su içmeli ve her gün yürüyüş yapmalısınız. Tatlı ihtiyacınızı diyetisyeninizin belirlediği porsiyonları geçmemek şartıyla meyvelerden, kuru meyvelerden veya bunlardan yapılan tatlılardan giderebilirsiniz. Bunları tüketirken şekerinizin hızlı yükselmesini engellemek adına mutlaka yanında süt, yoğurt, veya ceviz badem gibi besinler tüketmelisiniz.

Haberin Devamı

Gebelikte ne kadar kilo almalıyım


Gebelikte daha az kilo almak için neler yapmalısınız?

Egzersizi gebeliğiniz boyunca sizi zorlamayacak şekilde yapmalısınız bu hem daha az kilo almanızı hemde daha rahat bir doğum yapmanızı sağlayacaktır.

Günlük 2.5 – 3.5 litre arası su tüketmelisiniz.

Düzenli beslenmelisiniz. ( 2 yada 3 ana öğün ve 2 yada 3 ara öğün şeklinde sabit bir düzende)

Haberin Devamı

Paketli gıdaları hayatınızdan çıkarın.

Tatlı ve hamur işlerinden uzak durun.

Israr ediliyor diye fazla yemeyin

Pilav, makarna, patates,ekmek gibi karbonhidratları abartmadan tüketin.

Fast food tüketmeyin.

Sağlıklı da olsa besinleri fazla yemekten kaçının.

Gebelikte ne kadar kilo almalıyım


Gebeliğin son dönemlerinin kabusu ödemi azaltmak için neler yapmalı?

Özellikle gebeliğin son 3 ayında çok sık görülen el ayak şişmesi gebelerin hayatını zorlaştırıyor. Su miktarını arttırıp tuz miktarını azaltmalısınız. Ananas, kivi gibi meyveler tüketin. Bol şekerli ve yağlı gıdalardan uzak durun. Her gün yürüyüş yapmaya özen gösterin. Ayaklarınızı yukarı bakacak şekilde duvara yaslayarak dinlendirin. Uzun süre ayakta kalmamaya çalısın. Turşu gibi tuz oranı yüksek besinler tüketiyorsanız bu dönemde tüketmeyiniz.

Gebelikte kabızlık nasıl azaltılır?

Öncelikle doğal probiyotikleri hayatınıza almalısınız. Ev yoğurdu, turşu, kefir ve tarhana gibi yüksek probiyotik içeren besinleri tüketmelisiniz.

Bol su içip, yürüyüş yapmalısınız.

Lif içeriği yüksek besinler tüketmelisiniz.

Kabızlığa iyi gelen bazı besinler: Baklagiller, üzüm, avokado, erik, elma (kabuklu),

Tahıllı besinler, yulaf ezmesi, buğday kepeği gibi lifli gıdalar hamilelikte kabızlık sorunu çekenler tarafından tüketilmelidir.

Kabızlık düşmanı marmelat

Bu tarif kabızlığınızı azalatıp, büyük ihtimalle tamamen kurtulmanızı sağlayacaktır.

Yarım çay bardağı kaynar suda 4 kuru kayısı, 4 kuru erik, 2 kuru inciri ekleyip biraz kaynatın daha sonra içerisinde ki suyu dökmeden 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı yada zeytinyağı ekleyip blenderdan geçirin. Marmelatınızı dolapta saklayıp kaşıkla yada ekmeğin üstüne sürerek tüketebilirsiniz. İçerisine ceviz, badem yada fındık ekleyerek toplar haline getirebilirsiniz. Tarifi 4 günde bitirecek şekilde tüketirseniz fazla şeker almamış olursunuz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder